Tests

Opel Antara 2.0 CDTi Cosmo

Opel Antara 2.0 CDTi Cosmo

Opel heeft de ambitieuze doelstelling voor ogen dat de Antara marktleider moet worden in zijn segment. Een zware taak aangezien het segment inmiddels steeds drukker wordt en bovendien de Europeanen binnenkort ook stuk voor stuk een compacte SUV zullen presenteren. Opel neemt daarmee de voortrekkersrol door de Antara als eerste te presenteren. Maar is dat voldoende om marktleider te worden?

Het almaar groeiende segment van compacte SUV’s wordt momenteel nog vooral gedomineerd door de Japanse en Koreaanse fabrikanten. Maar ook de Europeanen maken hun opmars. Waar BMW al jaren geleden de X3 presenteerde zullen binnenkort ook Volkswagen (Tiguan), Peugeot (4007) en Citroën (C-Crosser) met hun compacte SUV’s op de markt verschijnen. Opel neemt daarin echter de voortrekkersrol en levert sinds begin 2007 de Antara. Daarmee hoopt de fabrikant uit Rüsselheim een voorsprong op te kunnen bouwen ten opzichte van de verwachtte concurrentie.

Productie in Zuid-Korea
Het zal voor velen niet onbekend zijn dat de Antara is afgeleid van de Chevrolet Captiva. Hierdoor kon moederbedrijf GM de ontwikkelings- en productiekosten lager houden. Bovendien worden de productiekosten gedrukt door beide modellen uit dezelfde (Koreaanse) fabriek te laten rollen. Ondanks de onderhuidse, maar ook zichtbare overeenkomsten heeft Opel er alles aan gedaan om de auto een eigen gezicht te geven. En met succes. De Antara wordt gekenmerkt door de typerende Opel-grille, de kenmerkende knik in de achterklep en de lichtunits wijken sterk af van die van de Captiva. Bovendien heeft Opel extra chroom toegevoegd om een chiquere uitstraling te realiseren.

Materiaalkeuze
Ook binnenin is diezelfde trend waarneembaar. Opel gebruikt betere materialen, aan het design is meer aandacht besteed en daarop is duidelijk minder bespaard dan bij de Captiva. Ondanks alle Europese ambities is er toch een Koreaanse invloed waarneembaar. Veel van de onderdelen zijn gemaakt van harde kunststoffen. Bovendien doen het imitatiehout en -aluminium geenszins denken aan écht hout en aluminium. De afwerking mag dan van een hoger niveau zijn, de Antara heeft geen interieur zoals we dat qua materiaalkeuze van Opel gewend zijn.

Voldoende ruim interieur
Stappen we in dan valt op dat er zowel voor- als achterin aan ruimte geen gebrek is. Het hoofd en de benen hebben voldoende bewegingsvrijheid. Ook de diverse opbergvakjes bieden voldoende plaats aan kleine spullen. Wat wel tegenvalt is de bagageruimte die met 370 liter niet veel groter is dan die van de Astra. Om een goede zithouding te krijgen zal bovendien niet iedereen probleemloos plaatsnemen. De stoelen voorin zijn beperkt verstelbaar en bovendien zijn de zittingen te kort. Verder vinden wij de stoelen erg hard en ook de zijdelingse steun is beperkt. Op zitcomfort scoort de Antara dan ook weinig punten.

Dieselmotor
Starten we de motor dan klinkt een dieselbrom onder de motorkap vandaan. Ons testmodel wordt aangedreven door de 150 pk sterke 2.0 CDTi-motor die is gekoppeld aan een vijftraps automaat. De motor ontwikkelt zijn maximale koppel van 320 Nm bij 2.000 tpm. Op papier heeft de Antara in combinatie met deze motor (en automaat) 12,1 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. Hoewel de cijfers redelijk zijn, blijkt de motor in de praktijk moeite te hebben met de 1.765 kg zware SUV. Wie stevig door wil rijden komt al snel hoog in toeren terecht. De automaat schakelt dan laat over en daardoor is de motor nadrukkelijk aanwezig en is het (test)verbruik mede hierdoor met 11,5 liter per 100 km niet echt zuinig te noemen. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat nagenoeg al deze nadelen wel zijn toe te schrijven aan de automatische versnellingsbak. Wie kiest voor een Antara met dieselmotor kan naar onze menig dan ook beter kiezen voor de handbak en bovendien bijna 2.200 euro in de zak houden.

Balans zoek
Het rijgedrag van de Antara houdt het midden tussen comfort en sportiviteit. Al is de balans daarbij een beetje zoek. Het onderstel is enerzijds vrij stevig waardoor dwarsrichels en oneffenheden duidelijk worden doorgegeven. Aan de andere kant is de auto niet stevig genoeg om overhellen in de bochten en duiken tijdens stevig remmen tegen te gaan.

Terreineigenschappen
Op de weg mag de Antara dan niet overtuigen, in het terrein staat de SUV zijn mannetje wel. Natuurlijk is het geen terreinauto als de Frontera dat was en moet de Antara een lage gearing ontberen. Maar zowel in het mulle zand als op diverse steile hellingen wist de Antara zich van zijn beste kant te laten zien. Wat hem uiteindelijk parten speelt is het gebrek aan bodemvrijheid en de mogelijkheid om het differentieel te blokkeren in echt moeilijke situaties. De aandrijfkrachten worden standaard dan ook naar de voorwielen gestuurd en alleen als de situatie erom vraagt ook aan de achterwielen doorgegeven.

Uitrustingsniveau
Het uitrustingsniveau is vanaf het basismodel (Essentia) redelijk compleet te noemen. Zaken als elektrisch verstelbare buitenspiegels, elektrische ramen vóór en achter, boordcomputer, radio/CD-speler, airco en een grote middenarmsteun zijn aanwezig. Wel heeft Opel ook hier een paar steken laten vallen. Zo is alleen het raam van de bestuurder volledig automatisch te openen en te sluiten en houdt de halfautomatische climate control de temparatuur niet vast, zodat je deze continue dient bij te stellen. Wel erg mooi is het navigatiesysteem dat duidelijk werkt en grafisch er goed uit ziet. Het daaraan gekoppelde audiosysteem heeft helaas een matige geluidskwaliteit. Wie onverhoopt in een vervelende situatie terecht komt kan vertrouwen op een uitgebreide veiligheidsuitrusting. Naast 6 airbags beschikt de Antara over ABS, ESP, Active Rollover Protection en Brake Assistant.

Conclusie: geen marktleiderscapaciteit 
Na het offensief van de Japanners en de Koreanen is Opel het eerste Europese merk dat een SUV in deze klasse op de markt brengt. Daarmee hebben de Duitsers een voorsprong ten opzichte van de concurrenten uit het compacte SUV segment. Maar of die voorsprong lang zal standhouden is de vraag. De Antara is qua uitstraling een typische Opel en scoort daarmee ook zeker punten. Ook in het interieur is de Opel-stijl terug te vinden. Maar wie verder kijkt ziet dat de materiaalkeuze minder is dan we van Opel gewend zijn. Ook de harde stoelen die weinig zijdelingse steun bieden en niet optimaal verstelbaar zijn, kunnen als een minder positief punt worden aangemerkt. Verder is tijdens het rijden de balans tussen comfort en sportiviteit enigszins zoek. De Antara is te stevig afgeveerd voor een comfortabele auto, maar niet stevig genoeg voor een sportiever weggedrag. Tellen we daarbij de rumoerige diesel die in combinatie met de vijftraps automaat absoluut niet uit de verf komt op, dan zal de Antara nu al moeten waken voor de op stapel staande concurrentie. Natuurlijk zal de Antara dankzij z’n Opel-logo voor de nodige verkopen zorgen, maar of Opel met deze auto het marktleiderschap in dit segment kan behalen, durven wij in twijfel te trekken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Opel Antara 2.0 CDTi Cosmo
Opel Antara 2.0 CDTi Cosmo
Opel Antara 2.0 CDTi Cosmo
Opel Antara 2.0 CDTi Cosmo
Opel Antara 2.0 CDTi Cosmo
Opel Antara 2.0 CDTi Cosmo
Opel Antara 2.0 CDTi Cosmo
Redactie
Door Redactie

Zoeken