Tests

Honda CR-V: dynamische SUV

Honda CR-V: dynamische SUV

De nieuwe Honda CR-V is meer SUV dan ooit. De auto heeft een veel sportievere uitstraling dan zijn voorganger, een dynamischer weggedrag en een ruim interieur. De CR-V kan worden ingezet voor een dagje naar het strand of tijdens een zakelijke rit.

Honda legt bij de nieuwe CR-V duidelijk meer nadruk op sportiviteit dan op een stoere off-road look. En dat is dan ook inherent aan de gemiddelde moderne SUV. Het front wordt gedomineerd door een opvallende grille en een paar grote koplampen. Van opzij bekeken heeft de CR-V een wat coupé-achtige lijn die overgaat in een strakke achterzijde. De achterlichtunits zijn langgerekt en hoog geplaatst. In tegenstelling tot zijn voorganger is het reservewiel van de achterklep verdwenen en is de lastig openende achterdeur vervangen door een normale klep.

Verzorgd interieur
Wie instapt wordt verwelkomt door een modern en verzorgd ogend interieur. Ondanks het gebruik van veel hard plastic is zichtbaar duidelijk dat Honda veel aandacht heeft besteed aan de vormgeving en uitstraling. Ook ergonomisch zit alles op de plek waar je het verwacht. Of het nu gaat om de bediening van het audiosysteem, de instellingen van de climate control of de verstelling van de stoelen, Honda heeft het ergonomisch goed doordacht. Enige kanttekening is de plaatsing van het knopje van de boordcomputer. Deze zit in de klokkenwinkel en kan alleen worden bereikt door een hand door het stuur te steken.

Ruim interieur
Voor alle inzittenden is in de CR-V aan ruimte geen enkel gebrek. De voorpassagiers beschikken over prettige stoelen die tevens veel zijdelingse steun bieden. Zowel de bestuurders- als de passagiersstoel zijn voorzien van een grote armsteun. Ook achterin hebben de inzittenden geen enkel klagen. Hoofd-, been- en schouderruimte komt niemand tekort. De bagageruimte is bereikbaar via een grote achterklep die de toegang biedt tot een laadruimte van 556 liter. Door een extra legplank kan de bagageruimte handig worden ingedeeld. Kleine spulletjes kunnen dankzij de vele opbergvakjes netjes worden opgeborgen.

Dynamisch weggedrag
Zoals we al eerder aanhaalden heeft Honda bij de CR-V meer de nadruk gelegd op sportiviteit dan ooit. Dat heeft erin geresulteerd dat de CR-V meer rijdt als een sedan dan als een hoge SUV. En dat is beslist een compliment voor de Japanners. Het onderstel is stevig en overhellen in de bochten is zo minimaal dat je nimmer het gevoel hebt in een SUV te rijden. Ook de besturing is prettig direct en daardoor laat de CR-V zich gemakkelijk door korte en scherpe bochten loodsen. Met de CR-V kan de bestuurder zich van zijn sportieve kant laten zien en doet de auto qua bochtenwerk absoluut niet onder voor een gemiddelde sedan of hatchback. Met recht kunnen we bij de CR-V spreken van één van de meest dynamische SUV’s in zijn klasse.

2.0 liter benzinemotor
In ons testmodel stond een 2.0 liter viercilinder benzinemotor garant voor de aandrijving. De motor is een zogenaamde VTEC en die staan al sinds jaar en dag bekend om hun levendige karakter bij hoge toerentallen. Onderin toeren is er bij het gas geven dan ook weinig resultaat. Vanaf 3.500-4.000 tpm begint de motor pas echt te trekken. En dan schiet de CR-V er ook vandoor. Wie de motor lekker op toeren houdt zal de auto levendige prestaties mee kunnen geven. Vanuit stilstand naar 100 km/h doet de 2.0 liter in 10,2 seconden en de topsnelheid ligt op 190 km/h. Nadeel van het hoogtoerige karakter is het verbruik. Wie lekker op wil schieten moet de motor op toeren houden en komt daardoor al snel op een verbruik van 1 op 10. Bovendien zorgt het voor een wat onrustig rijkarakter. De motor is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. De versnellingsbak heeft helaas een wat hakerig karakter en laat een duidelijke ‘klik-klak’ horen wanneer wordt overgeschakeld. Jammer, want het doet afbreuk het verder zo degelijke karakter van de CR-V.

Vierwielaandrijving standaard
Elk model is voorzien van vierwielaandrijving, maar verwacht daar niet teveel van. De aandrijfkrachten worden standaard naar de voorwielen gestuurd en alleen als de situatie erom vraagt worden ook de achterwielen ingeschakeld. Terreinrijden is met de CR-V dan ook niet echt een optie. Wel zorgt de vierwielaandrijving voor een stukje extra veiligheid op de verharde weg. Bovendien levert Honda op veiligheidsgebied diverse passieve en actieve veiligheidsvoorzienigen. Daarbij valt te denken aan ABS met EBD, VSA (Honda’s ESP), TSA (Trailer Stability Assist), een airbag voor de bestuurder en passagier, hoofdairbags vóór en achterin en zij-airbags vóór.

Prijzen en concurrentie
De prijzen van de CR-V beginnen bij € 33.485,- voor de 2.0i Comfort. De goedkoopste diesel (2.2i-CTDi Comfort) staat voor een bedrag van € 37.985,- in de prijslijsten. Zetten we de CR-V naast zijn directe concurrenten (Chevrolet Captiva, Kia Sorento, Hyundai Santa Fe, Opel Antara, Toyota RAV4 etc.) dan valt de benzineversie qua prijs wat hoger dan de concurrentie. De Honda beschikt echter wel in alle gevallen over vierwielaandrijving en dat is bij de concurrentie niet het geval. De dieselmotor is juist zeer concurrerend geprijsd. Daarmee valt de CR-V er precies middenin. Het model kan echter wel profiteren van een fantastisch weggedrag en een dynamische besturing die geen van de concurrenten kan evenaren.

Conclusie
De nieuwe Honda CR-V is zoals gezegd meer een sportieve SUV dan ooit. De directe besturing en het sportieve onderstel maken de CR-V tot een van de meest dynamische SUV’s in zijn klasse. Bovendien heeft de auto zijn ruime en comfortabele karakter behouden. De motor is alleen levendig wanneer deze op toeren wordt gehouden en dat zorgt voor een onrustig karakter en een hoger verbruik. Bovendien is ook de hakerige zesbak minder verfijnd dan verwacht. Ons advies is dan ook, ga voor de diesel. Deze heeft meer kracht onderin en past nog beter bij het dynamische karakter van deze SUV.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Honda CR-V: dynamische SUV
Honda CR-V: dynamische SUV
Honda CR-V: dynamische SUV
Honda CR-V: dynamische SUV
Honda CR-V: dynamische SUV
Honda CR-V: dynamische SUV
Redactie
Door Redactie

Zoeken