Tests

Verkooptoppertje van Fiat vernieuwd

Verkooptoppertje van Fiat vernieuwd

De Fiat Punto is pas vernieuwd. Wij gingen op stap met een Fiat Punto 1.2 Dynamic om de auto eens van dichterbij te bekijken.

De Fiat Punto is alweer sinds 1994 op de markt en een groot succes. De Punto is zelfs zo´n groot succes dat het de drijvende kracht van Fiat is. Iedereen weet dat het het Italiaanse concern de afgelopen jaren niet voor de wind gaat. Toch verkoopt de Punto erg goed wat voor Fiat dan ook wel nodig is. In 1999 is er een nieuwe Punto gekomen welke dit jaar volledig is gefacelift met als resultaat de Punto die u hier op de foto´s ziet.

Stoer uiterlijk
De nieuwe Punto valt meteen op door zijn gewijzigde front. De doorlopende motorkap is vervangen door een grille en de voorbumper is voorzien van (grote) luchtinlaten. De nieuw ontworpen koplampen zitten achter helder glas. Aan de achterkant valt de nieuw ontworpen achterbumper en de gewijzigde achterlichten op. De achterlichten hebben een kleine ´uitstulping´ gekregen op de achterklep. Ook prijkt op de achterklep het nieuwe Fiat-logo welke op de voorkant van de vorige Punto al geruime tijd aanwezig was. 

Speels interieur met aparte vormen
Met name met de introductie van de Fiat Bravo/Brava startte Fiat met een nieuwe, aparte vormgeving van het interieur. Veel ronde vormen kenmerken de interieurs van de Fiat´s van de afgelopen jaren. De vormgeving is absoluut gewaagd, je vind het mooi of absoluut niet. Een absolute uitschieter is natuurlijk de Fiat Multipla die door velen wordt gezien als de lelijkste auto ooit. Waarschijnlijk heeft Fiat ook wel gemerkt dat het niet echt aanslaat, waardoor de Fiat Stilo is voorzien van een strak interieur. De Punto heeft echter nog steeds een apart interieur al is het veel minder extreem dan dat van de Fiat Multipla.

De ergonomie van het interieur is voldoende. Alle instrumenten zijn op een goed vindbare plek geplaatst en de tellers zijn goed afleesbaar. De bediening van de airco is te vinden in de knop waarmee je de snelheid van de aanjager bediend, dat was even zoeken dus. De bediening van de elektrische ramen is midden op het dashboard geplaatst. In elke uitvoering (behalve het basismodel ´Active´) wordt de Punto standaard geleverd met een radio/CD-speler met 6 speakers. De Abarth wordt zelfs geleverd met een MP3-radio inclusief een subwoofer. De radio is wel wat ver weg geplaatst. De knopjes die uiterst rechts op de radio zitten zijn moeilijk te bereiken. Het interieur van de Punto zit vol met (handige) opbergvakjes. Alleen al op het dashboard zijn drie vakjes te vinden, nog 1 links van het stuur, een ruime middenconsole en dito dashboardkastje. De bediening van de elektrische spiegels is geplaatst tussen de voorstoelen aan de rechterkant van de handrem. Voor de bestuurder is deze plek slecht bereikbaar. De standaarduitrusting van de Punto is dik in orde. Zo is elke Punto voorzien van centrale vergrendeling (v.a. de Sounds met afstandsbediening), eletrische ramen en spiegels, Follow me Home verlichting, City-stuurbekrachtiging en de mogelijkheid om je elektrische ramen nog 2 minuten te bedienen na het afzetten van de motor.

In tegenstelling tot voorin is de Punto achterin niet echt ruim. Voor kinderen is er ruimte voldoende maar volwassenen kunnen er alleen op niet al te lange afstanden zitten.  

Tegenvallende prestaties
De Punto is uiterlijk compleet opgefrist maar hoe rijdt ´ie´ nou? Wanneer je instapt valt het meteen op dat je hoog zit. Als je door het verkeer rijdt heb je het idee in een hogere auto te zitten dan vele andere weggebruikers. De Punto gedraagt zich prima in het stadsverkeer. Wat meteen opvalt is dat alles erg soepel en licht gaat. Met name het sturen is zeer geschikt voor het stadsverkeer. Met een druk op de knop kun je kiezen voor de ´City-stuurbekrachtiging´. Hierdoor stuur je nog veel lichter wat het inparkeren en manouvreren vergemakkelijkt. Het systeem is wel even wennen want je hebt geen gevoel met wat je wielen doen.

Op de snelweg voldoet de Punto minder goed dan in de stad. De lichte stuurbekrachtiging zorgt er op de snelweg voor dat de Punto een beetje zwabberig overkomt. De 1.2 liter 8-klepper moet er op de snelweg erg aan trekken. Met name met invoegen moet je flink gang maken om 120 km/h te bereiken. De sprint van 0-100 km/h verloopt in 14,3 seconden wat helemaal niet slecht is voor een 1.2 liter 8-klepper. Het maximum vermogen van 60 pk wordt bereikt bij 5.000 toeren per minuut. Het maximum koppel van 102 Nm al bij 2.500 toeren per minuut.

De vering en demping van de Punto zijn een beetje afgestemd op comfort maar ook op sportiviteit. Korte en lange oneffenheden worden goed opgevangen maar ook in de bochten gedraagt de Punto zich goed. Hij helt niet over maar door de lichte stuurbekrachtiging stuurt hij niet echt direct.

Wat betreft veiligheid is de Punto helemaal bij de tijd. Standaard wordt deze geleverd met twee airbags en vanaf de Dynamic zelfs met window- en zij-airbags. ABS met EBD is ook standaard vanaf de Dynamic.

Ruime keuze in uitvoeringen
Een zeer sterk punt van de Punto zijn de uitvoeringen. De Punto is leverbaar in zes verschillende uitvoeringen te noemen: Active, Sound, Dynamic, Emotion, Sporting en Abarth. Elk van deze uitvoering is gericht op een bepaald soort mensen. Zo is de Sound voorzien van een radio/CD-speler met 6 speakers en een subwoofer, aluminium accenten en witte wijzeplaten. De Sporting is gericht op de sportieve automobilist met zijskirts, een achterspoiler, andere voorbumper, lichtmetalen velgen en ESP. De Punto is leverbaar in vele verschillende carrosseriekleuren en bekledingsstoffen. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om de Punto af te stemmen op je eigen wensen.

Conclusie
De Fiat Punto is een auto die zich prima gedraagt in het stadsverkeer en op B-wegen. Op de snelweg voelt de Punto (1.2 8V) zich minder goed thuis. Hij voelt wat minder zeker aan en ook de prestaties zijn maar net voldoende. Een groot pluspunt behaalt de Punto op zijn standaarduitrusting en leverbare uitvoeringen. Kortom, het is een auto voor een automobilist die graag keuze heeft maar niet teveel waarde hecht aan prestaties. Daarvoor heb je altijd nog een 1.4 16V, 1.8 16V of 1.9 JTD (Multijet).

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Verkooptoppertje van Fiat vernieuwd
Verkooptoppertje van Fiat vernieuwd
Verkooptoppertje van Fiat vernieuwd
Redactie
Door Redactie

Zoeken