Tests

Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé

Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé

BMW heeft een rijke historie op het gebied van coupé-modellen. De autofabrikant uit München heeft al die kennis en expertise verwerkt in de nieuwste aanwinst; de 3-serie Coupé. Met een 306 pk sterke zescilinder onder de motorkap overtuigt de 335i Coupé ons tijdens een uitgebreide test.

In het voorjaar van 2005 kwam de nieuwe generatie (E90) van de 3-serie op de markt. Het model werd eerst als sedan gepresenteerd en later volgde ook de Touring. Maar geheel volgens BMW-traditie volgde ook de Coupé en zal er later nog een Coupé-Cabriolet aan het gamma worden toegevoegd. Met de introductie van de nieuwe 3-serie Coupé debuteerde ook een compleet nieuwe benzinemotor. Deze 306 pk sterke zescilinder motor is uniek in zijn soort en wordt onder de aanduiding 335i op de markt gezet. De motor meet een inhoud van 3,0 liter en is voorzien van een dubbele turbo en High Precision Injection (directe brandstofinspuiting). Voornamelijk dankzij de dubbele turbo is het koppel van 400 Nm al bij 1.300 tpm beschikbaar. Dat maakt de 335i Coupé tot een zeer alerte en vlot reagerende auto. Zijn acceleratie van 0-100 km/h in 5,5 seconden maakt de 3-serie Coupé tot een sportcoupé.

Stijlvol design
De ontwerpers in München hebben van de Coupé duidelijk een ander model gemaakt dan van de Sedan en Touring. Het is niet simpelweg een tweedeurs variant van de sedan en Touring. Het front wordt gekenmerkt door de bi-Xenon koplampen en de vier karakteristieke lichtringen. De koplampen zijn scherper gesneden en de twee nieren nog iets krachtiger van vorm. Ook de voorbumper wijkt af van die van de andere 3-serie modellen. Uiteraard is de achterzijde het meest verschillend. De sportieve daklijn loopt over in de achterzijde van de Coupé. Daar zien we behalve vrij lage en brede achterlichtunits ook een uitlaatpijp aan weerszijden van de bumper. De vormgeving van de 3-serie Coupé is een uitgebalanceerde mix van sportiviteit en elegantie.

Interieur
Zoals we het exterieur kunnen omschrijven als een typische BMW, geldt dat zeker voor het interieur. Het dashboard is bekend uit de andere 3-serie modellen en geeft een opgeruimde en hoogwaardige indruk. De materialen stralen kwaliteit uit en de afwerking is fantastisch. Alle knopjes en schakelaars zitten binnen handbereik en daarmee is de ergonomie dik in orde. Om niet te ver te hoeven reiken om de gordel te kunnen pakken wordt deze bij het instappen automatisch ‘aangereikt’. Het veelbesproken iDrive vergt uiteraard enige gewenning, maar na een aantal dagen wordt weer bewezen dat iDrive een doordacht concept is. Het systeem werkt duidelijk, overzichtelijk en voorkomt een wirwar aan knoppen op het dashboard. Aan luxe voorzieningen is in de 3-serie Coupé geen enkel gebrek. Het navigatiesysteem werkt met DVD, het audiosysteem heeft een fantastische geluidskwaliteit en de Bluetooth-carkit zorgt voor een gemakkelijke koppeling van nagenoeg iedere mobiele telefoon. De met leer beklede sportstoelen zijn elektrisch verstelbaar en verwarmbaar. Bovendien is onze testauto voorzien van een boordcomputer, meedraaiende Xenon-koplampen, cruise control, climate control en keyless entry.

Ruim interieur
Als het gaat om een ruimte denk je niet meteen aan een coupé. Maar de 3-serie Coupé is op dit vlak meer een reisauto dan een echte sportauto. Voorin hebben de inzittenden geen enkel klagen en ook achterin kunnen twee personen van gemiddelde lengte het best even uithouden. De kofferruimte is met 400 liter inhoud voldoende voor de nodige bagage en ook wat kleine opbergvakjes in het interieur maken het opbergen van losse spullen prima mogelijk.

Rij-eigenschappen
Rijden met de 3-serie Coupé is enigszins verrassend, maar zeker in positieve zin. Vooral de zware besturing valt direct op. De laatste tijd worden veel sportieve auto’s geplaagd door een te lichte besturing en daarmee een gebrek aan gevoel. Maar bij de 3-serie Coupé is hiervan geen enkele sprake. Het vergt even gewenning om de zwaar sturende 3-serie Coupé door het stadsverkeer te loodsen en om in te parkeren, maar op snelheid is het des te prettiger. De besturing reageert direct en precies. Hierdoor is het mogelijk om bochten met grote precisie in te sturen. BMW staat bekend als rijdersmerk puur sang en dat wordt met deze 3-serie Coupé opnieuw bewezen. De 3,0 liter zescilinder krachtbron brengt een vermogen van 306 pk over op de achterwielen. Bij ons testmodel gebeurde dit middels een handgeschakelde zesbak die zich precies en direct laat schakelen. De combinatie achterwielaandrijving en ruim 300 pk maakt het mogelijk om de achterzijde van de coupé met het gaspedaal te sturen. Het DTC (BMW’s ESP) laat enige speelruimte toe en is desgewenst uit te schakelen. Op nat wegdek moet je goed oppassen en zeer gedoseerd met het gaspedaal omspringen, maar op droog wegdek is het des te leuker. Vooral wanneer bij het uitkomen van een bocht het gas vol wordt ingetrapt, de motor begint te brullen en het vermogen op de achterwielen komt is het genieten. Op naar de volgende bocht!

Comfort
Puur op snelheid is de 3-serie Coupé echter niet gemaakt. Want ondanks de direct besturing, de heerlijke zescilinder en de fantastisch zittende sportstoelen is het ook een reisauto. In het interieur overheerst een rustig karakter. Het banden- en windgeruis is tot een minimum beperkt en de motor laat zich enkel horen bij vlotte acceleratie. Wat ons betreft had de zescilinder zich meer mogen laten horen, maar op lange afstanden heeft het rustige karakter uiteraard de voorkeur.

Conclusie
BMW heeft wederom de uitspraak ‘BMW maakt rijden geweldig’ bewezen. De 3-serie Coupé is een fraai gestileerde coupé die een exclusieve, elegante en sportieve uitstraling combineert. Het interieur is voor coupé-maatstaven voldoende ruim en de materialen zijn van hoge kwaliteit. De rij-eigenschappen zijn zoals we dat van BMW gewend zijn. De auto voelt zeker aan, is dankzij z’n achterwielaandrijving met het gaspedaal in de bocht te zetten en bochten zijn op zeer hoge snelheid te trotseren. De zware besturing vraagt enige gewenning, maar past prima bij de sportieve rij-eigenschappen van de 3-serie Coupé. Kortom, een coupé zoals het hoort!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé
Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé
Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé
Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé
Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé
Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé
Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé
Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé
Een coupé zoals het hoort: BMW 3-serie Coupé
Redactie
Door Redactie

Zoeken