Tests

Audi TT Coupé

Audi TT Coupé

Rijden met de Audi TT Coupé is een sportieve beleving. Sportiviteit is dan ook waar de TT zijn punten scoort. De krachtige en soepele 2,0 liter turbomotor klinkt een tikkeltje rauw en doet de TT vlot accelereren.

In het najaar van 1998 presenteerde Audi de eerste generatie van de TT. Het model was vernieuwend, een tikje retro maar vooral een Duitse sportauto in hart en nieren. Zijn gedurfde en sportieve vormgeving wist vele kopers te bekoren. Destijds was het concept van de TT vrij gedurfd en vooral vooruitstrevend. Inmiddels is de TT uitgegroeid tot een icoon in de autobranche. Audi had dan ook weinig reden om het concept volledig over een andere boeg te gooien. De nieuwe TT komt daardoor misschien wat behouden over, maar is dat allerminst. Vooral z’n rij-eigenschappen gooit hoge ogen.

Bolle en ronde lijnen
De bolle en ronde lijnen van de TT zijn kenmerkend voor het zij- en achteraanzicht van het model. Aan de voorzijde zijn het de single-frame grille en de scherp gesneden koplampen die het beeld bepalen. Het boogvormige dak, de uitgeklopte wielkasten en de ronde achterzijde kenmerken Audi’s coupé nog eens te meer. Maar de stoere en sportieve uitstraling worden aan de achterkant min of meer teniet gedaan. Vooral wanneer de achterspoiler is ingeklapt staat de achterzijde naar onze mening niet in verhouding.

Sportwagen-gevoel
Bij het openen van het portier valt op dat in het interieur een sportieve sfeer hangt. Centraal op het dashboard zien we drie ronde ventilatieroosters zoals die inmiddels beeldbepalend zijn voor het interieur van de TT. Het dashboard oogt als een cockpit en is naar de bestuurder toegedraaid. Dankzij de lage zit in de heerlijke sportstoelen krijg je al snel het ‘sportwagen-gevoel’. Ook de ronde knoppen van de climate control, de aluminium afwerking op het dashboard en het aan de onderkant afgeplatte stuurwiel versterken dit beeld. De gebruikte materialen ogen kwalitatief hoogwaardig en de afwerking is geheel zoals we dat van Audi mogen verwachten; van topkwaliteit.

Voldoende ruim
Het interieur van de TT is – voor een coupé – voldoende ruim. Maar het blijft een coupé en blinkt dus niet uit in ruimte. Dankzij de vrij lage zit in combinatie met de goede instelbaarheid van stoelen en stuurwiel kunnen zelfs lange bestuurders (langer dan 1,90 m) een prettige zit vinden. De ruimte op de achterbank is hooguit geschikt voor kleine kinderen of voor wat extra bagage. De kofferruimte (290 liter) is dankzij de grote achterklep goed toegankelijk. Wel is de tildrempel hoog en de kans op het beschadigen van de achterbumper groot. Wie de TT desondanks als pakezel wil gebruiken kan de banken neerklappen en heeft dan de beschikking over 700 liter bagageruimte. Voor een dagelijks (zakelijk) gebruik biedt de TT voldoende ruimte, maar in het interieur is weinig ruimte voor losse spullen.

Heerlijke turbomotor
Audi levert de TT op dit moment met een 2,0 liter TFSI en een 3,2 liter V6. Wij reden met de 2,0 liter viercilinder motor die gebruik maakt van de welbekende FSI-inspuiting en een turbo. De motor ontwikkelt een vermogen van 200 pk en zijn maximum koppel van 280 Nm is tussen 1.800 en 5.000 tpm volledig beschikbaar. Dat brede toerenbereik maakt de viercilinder tot een soepele en alerte motor. Standaard koppelt Audi de motor aan een handgeschakelde zesbak die zich soepel, maar met voldoende gevoel laat bedienen. Vanuit stilstand heeft de TT 2.0 TFSI aan 6,4 seconden voldoende om de 100 km/h te bereiken. Als de situatie het toelaat kan een topsnelheid van 240 km/h worden bereikt.

Sportieve beleving
De motor vormt een prachtige combinatie met de relatief lichte (1.260 kg) TT. Het over een breed toerenbereik beschikbare koppel maakt de TT tot een vlotte sportauto. Tussensprints worden snel afgelegd zonder te hoeven terugschakelen. De motor laat zich daarbij duidelijk, maar niet storend horen. De viercilinder klinkt een beetje rauw en daardoor zeer potent. De directe besturing biedt veel gevoel met de voorwielen en maakt het mogelijk heel nauwkeurig een bocht in te sturen. Het kleine sportstuurtje ligt lekker in de hand en draagt absoluut bij aan de sportieve beleving. Want rijden met de TT is een sportieve beleving! De lage zit, de kleine zijruiten en de naar de bestuurder toegedraaide cockpit maken die beleving compleet. Snel bochtenwerk is met de TT erg plezierig. Hij laat zich nauwkeurig insturen en heeft voldoende vermogen paraat om snel de bocht uit te accelereren. Vooral op droog wegdek heeft de TT veel grip en ligt de grens ver weg. Op vochtig wegdek is de grens veel eerder bereikt. De combinatie van voorwielaandrijving, brede banden en relatief veel vermogen komen om de hoek kijken. Wie in zo’n geval niet gedoseerd met het gas omgaat moet rekenen op enkele ingrepen van de elektronische beschermengelen om het onderstuur op te vangen.

Prijzen
De TT Coupé is leverbaar vanaf € 45.490,- voor de 2.0 TFSI. Ons testmodel was voorzien van een aantal opties zoals het Proline pakket (Bose soundsystem, diefstalalarm, Xenon plus verlichting), 17 inch lichtmetalen wielen en lederen bekleding en daarmee komt de prijs op ruim 52.000 euro. Wie kiest voor de TT 3.2 V6 moet minimaal € 55.530,- meebrengen.

Conclusie
Het sportieve karakter van de TT heeft echter ook een keerzijde. Eerder al stipten we de beperkte opbergruimte aan. Maar ook de relatief lage zit en de kleine ruiten maken de TT in dagelijks gebruik wat onhandig. Het zicht rondom is matig. Bovendien zijn de banden lawaaierig en is het geen stilte dat overheerst in het interieur. Wie kiest voor een TT moet kiezen voor z’n uistraling, z’n heerlijke rijeigenschappen en de fantastische motor. Want als het gaat om dagelijks vervoer - over lange afstand - dan is de TT geen uitblinker. Deze coupé uit Ingolstadt moet het hebben van zijn sportieve karakter en daarin presteert de TT dan ook als geen ander!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi TT Coupé
Audi TT Coupé
Audi TT Coupé
Audi TT Coupé
Audi TT Coupé
Audi TT Coupé
Audi TT Coupé
Audi TT Coupé
Audi TT Coupé
Audi TT Coupé
Audi TT Coupé
Redactie
Door Redactie

Zoeken