Tests

De nieuwe maatstaf: BMW X5

De nieuwe maatstaf: BMW X5

BMW zet met de compleet nieuwe X5 wederom de maatstaf in het SUV-segment. Het uiterlijk is een evolutie van zijn voorganger, maar de nieuwe technieken, moderne technologie en fantastische rij-eigenschappen zetten vriend en vijand op een tweede plaats.

Het SUV-segment heeft de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt. Nagenoeg alle automerken die geschikt lijken een SUV in het gamma te hebben, leveren er ook daadwerkelijk eentje of hebben er een op stapel staan. Toen BMW in 1999 de X5 presenteerde stond men aan de basis van het segment. Maar meteen sloeg meteen een andere weg in. De X5 werd ontwikkeld als een dynamische SUV (door de Duitsers SAV ofwel Sports Activity Vehicle genoemd) met sportieve rij-eigenschappen. De X5 werd daarmee direct de maatstaf in zijn klasse als het gaat om rij-eigenschappen en besturing. En de heren uit München wisten succes te boeken met deze insteek. In de afgelopen 8 jaar werden ruim 600.000 X5’s verkocht.

Succesvol concept
Maar de concurrentie heeft niet stilgezeten. En ondertussen gingen ook bij BMW de ontwikkelingen door. De concurrentie naderde op dynamisch gebied steeds dichter en ook op het gebied van uitrusting en elektronica begonnen de jaren te tellen. Een tussentijds facelift maakte de X5 nog eens geheel up-to-date, maar na acht jaar was een nieuw model onvermijdelijk. In het najaar van 2006 zag dit compleet nieuwe model het levenslicht. Qua design lijkt de X5 echter sprekend op zijn voorganger. En terecht ook, want waarom zou je een succesvol concept gaan veranderen. BMW heeft het model dan ook fijngeslepen, voorzien van moderne motoren, moderne technologie, nog betere afwerkingskwaliteit en een fantastisch onderstel. Om dat de bewijzen en te constateren nam BMW ons mee naar Griekenland om zowel op lange binnenwegen, bochtige bergwegen en op onverhard gravel-terrein de X5 aan de tand te voelen.

Forse interieurruimte
Al zou je het van de buitenkant niet zeggen; de X5 is in alle opzichten gegroeid. De lengte en breedte namen met respectievelijk 18,7 en 1,7 cm toe. Dankzij die toegenomen afmetingen groeiden niet alleen de kofferbak en het passagierscompartiment, maar kon BMW voor het eerst ook een derde zitrij aanbieden (optie: € 2732,-). Daarmee kan weer optimaal worden geconcurreerd met grote rivaal Q7. BMW benadrukt echter dat de derde zitrij is ontwikkeld door kinderen en voor kinderen. Op de voorstoelen en de achterbank is daarentegen een zee aan ruimte. En ook met de bergruimte voor kleine spullen (armsteun, dashboardkastje, portiervakken etc) zit het goed. De kofferruimte is met 620 liter van een fors formaat, al blijft er in de 7-zits opstelling nog maar nauwelijks ruimte over.

Rij-eigenschappen van topniveau
BMW maakte de afgelopen decennia naam als het gaat om sportiviteit. Vasthoudend aan het concept van achterwielaandrijving, directe besturing en een fantastische wegligging heeft BMW zeker geen windeieren gelegd. Het merk ontwikkelde echte rijdersauto’s. Zo ook met de X5 die al sinds jaar en dag geldt als de maatstaf in het SUV-segment. Met de nieuwe X5 heeft BMW die positie verder versterkt. De X5 toonde zich in het bergachtige gebied van Zuid-Griekenland als een echte rijdersauto. Ondanks het gewicht van 2.245 kg (4.8i V8) en de hoogte van 1,77 m bekruipt je nimmer het gevoel in een zware en hoge auto te rijden. Met name te danken aan de directe besturing en het geweldige onderstel kan de X5 met snelheden door de bochten worden gestuurd die een gemiddelde middenklasser versteld doet staan. Vooral de Active Front Steering (AFS) levert een positieve bijdrage aan het directe en prettige stuurgedrag. Voor SUV-begrippen is de besturing messcherp. Maar ook het onderstel is ongekend voor een auto in deze klasse. Of het nu gaat om korte snelle bochten of lange doordraaiers, de X5 vertoond geen centje pijn. Optioneel levert BMW Adaptive Drive, een systeem dat de dempers continue aanpast. Hierdoor neemt het comfort toe en wordt overhellen bijna geheel voorkomen. Knap, om een grote en hoge auto als de X5 nagenoeg horizontaal te houden in de bochten.

Motorengamma
Het motorengamma start met de 3,0 liter zescilinder benzinemotor. De zes-in-lijn benzinemotor brengt een vermogen van 272 pk over op de wielen en staat garant voor een koppel van 315 Nm. Direct daarboven vinden we de 3,0 liter dieselmotor die met een vermogen van 272 pk en een koppel van 520 Nm absoluut tot de fijnste van het trio mag worden gerekend. Tot slot – en tevens het topmodel – is er de 4,8 liter achtcilinder. De V8 benzinemotor ontwikkelt een vermogen van maar liefst 355 pk en een koppel van 475 Nm. Daarmee heeft de X5 slechts 6,5 seconden nodig om de welbekende sprint naar de 100 km/h te bereiken.

Heerlijke diesel
Onze eerste testrit vond plaats met de X5 4.8i. De achtcilinder benzinemotor ontpopt zich als een zeer stille en soepele krachtbron die nauwelijks hoorbaar is. Alleen bij een pittige acceleratie dringt de typische achtcilinder roffel enigszins door tot het interieur. De motor is – net als de andere twee krachtbronnen – standaard gekoppeld aan een zeer soepel schakelende zestraps automaat. De automaat is te bedienen met een kleine pook die wel wat weg heeft van een joystick. De Shift-by-Wire pook (elektronisch in plaats van mechanisch) zorgt voor een prettige en simpele bediening en oogt bovendien high-tech. In het bergachtige Griekse landschap moet wel worden gezegd dat de automaat enigszins zoekerig overkwam in combinatie met de V8. Er werd veel terug- en opgeschakeld en het leek erop dat de automaat z’n juiste verzet niet altijd goed kon vinden. Dat probleem was echter compleet niet aanwezig bij de later gereden 3,0 liter dieselmotor. De zescilinder dieselkrachtbron ontpopte zich als een prima partner voor de X5. Het koppel van 520 Nm zorgt ervoor dat je werkelijk nooit trekkracht tekort komt en elke helling wordt probleemloos overwonnen. De motor is duidelijk meer hoorbaar dan de V8, maar de typische dieselbrom past perfect bij het karakter van de X5. Om vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten neemt met de X5 3.0d slechts 8,3 seconden in beslag. Het verbruik van 8.7 liter per 100 km is heel acceptabel.

Moderne technologie
Naast de nog verder verbeterde rij-eigenschappen en meer functionaliteit in het interieur was de opwaardering van de uitrusting het derde speerpunt van BMW bij de ontwikkeling van de nieuwe X5. Dat zien we terug in de indrukwekkende optielijst die voor een groot deel bestaat uit moderne opties. Neem bijvoorbeeld de Adaptieve bochtenverlichting, een Head-up-display, vier zones climate control, automatisch grootlicht, achteruitrijcamera, spraakbesturing, DVD-navigatiesysteem en een DVD-systeem voor de achterpassagiers. Tevens werd het veelbesproken iDrive vernieuwd. Dankzij voorkeuzetoetsen (naar wens instelbaar) werkt het systeem een stuk simpeler en sneller.

Prijslijst
De prijzen van de nieuwe X5 beginnen bij € 69.500,- voor de 3.0si, € 71.600,- voor de 3.0d en € 90.900,- voor de 4.8i. Wie kiest voor een aantal opties kan de prijs al snel met duizenden euro’s opdrijven. Alle drie de modellen zijn leverbaar met een Executive en High Executive pakket waarin diverse opties zijn samengevoegd. Wie kiest voor het absolute topmodel (4.8i High Executive) moet rekenen op minimaal € 104.680,-.

Conclusie
BMW had drie speerpunten bij de ontwikkeling van de compleet nieuwe X5; rij-eigenschappen, functionaliteit en luxe. Alle drie de punten zijn door de Bayerse autofabrikant weer naar een topniveau gebracht. De auto is standaard en optioneel leverbaar met de meest moderne technologie. Verder is het interieur praktisch indeelbaar, prachtig afgewerkt en zeer ruim. Optioneel is de X5 leverbaar als zevenzits model, waarbij de achterste twee zitplaatsen uiteraard zijn voorbehouden voor kinderen. De rij-eigenschappen zijn van een niveau waar zelfs de gemiddelde middenklasser jaloers op is. De X5 rijdt dynamisch, sportief en helt in de bochten nagenoeg niet over. Tijdens het rijden heb je niet het gevoel in een auto van dit formaat te rijden. BMW zet wederom nieuwe maatstaven neer in de SUV-klasse. De concurrentie moet van goede huize komen om de BMW X5 te overtreffen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
De nieuwe maatstaf: BMW X5
De nieuwe maatstaf: BMW X5
De nieuwe maatstaf: BMW X5
De nieuwe maatstaf: BMW X5
De nieuwe maatstaf: BMW X5
De nieuwe maatstaf: BMW X5
De nieuwe maatstaf: BMW X5
De nieuwe maatstaf: BMW X5
De nieuwe maatstaf: BMW X5
De nieuwe maatstaf: BMW X5
Redactie
Door Redactie

Zoeken