Tests

BMW Z4 M Coupé

BMW Z4 M Coupé

Het blijft een machtig gevoel om keer op keer achterin sportstoelen te worden gedrukt. Met daarbij de rauwe snerp van het uitlaatsysteem die door het interieur galmt en om met spectaculaire snelheden bochten in te sturen. Dat gevoel geeft de BMW Z4 M Coupé. Keer op keer! Stap in en rij mee.

Er is lange tijd gespeculeerd over de komst van een Coupé-variant van de BMW Z4. De autofabrikant uit München liet weinig los en ook uit de geruchtenstroom werd niet echt duidelijk of die Coupé er zou komen. Totdat BMW in het najaar van 2005 de Z4 Coupé Concept presenteerde op de IAA in Frankfurt. Toen was het duidelijk; de Z4 Coupé gaat er komen! Nog geen half jaar later stond het bijna identieke productiemodel als wereldprimeur in Genève. Met de introductie van de Z4 Roadster ontving BMW flink wat commentaar. Bij de introductie van de Z4 Coupé was dat niet anders. De bijzondere lijnvoering maakt de Z4 Coupé tot een auto waar je van houdt, of die je compleet verafschuwt.

Gigantische motorkap
Van welke kant je de Z4 M Coupé ook bekijkt, het model verbaast vanuit elke hoek. Bolle, holle en scherpe vormen en lijnen wisselen elkaar af. Het koetswerk van de Z4 lijkt van geen kant te kloppen, maar is juist daardoor oh zo mooi. De enorm brede heupen, de ‘Z’ in de voorschermen en het bollende dak. Maar ook de sleuf in het dak, de enorme lichtmetalen wielen en de gigantische motorkap vallen op. De Z4 M Coupé is 4,11 m lang en optisch lijkt het of driekwart wordt ingenomen door de motorkap.

Engine of the Year
Het accent van deze auto lijkt op de voorzijde te liggen. Maar is immers het mooiste deel van de Z4 M Coupé. De zescilinder lijnmotor werd gepresenteerd in de M3. Door de jaren heen is deze krachtbron veelvuldig gekozen tot ‘Engine of the Year’. Dat zegt genoeg over de prestatie die de ingenieurs van BMW hebben geleverd. De Bayerse Motoren Werke doet daarmee zijn naam eer aan. Maar liefst 343 pk’s wisten de heren uit München uit het blok te persen. En aangezien dit vermogen pas bij 7.900 tpm volledig beschikbaar komt zegt dat genoeg over het adembenemende geluid dat de krachtbron produceert. Sensationeel is het om alle 343 paardenkrachten los te laten op de achterwielen. Slechts 5 seconden neemt de sprint van 0-100 km/h in beslag en de topsnelheid van 250 km/h wordt met gemak gehaald.

M-logo´s
Het sportauto-gevoel wordt binnenin de Z4 Coupé versterkt door de relatief krappe instap en lage zit. Ook de ruimte houdt niet over, vooral de hoofdruimte is echt aan de krappe kant. Opbergruimte is ver te zoeken. Eenmaal plaatsgenomen in de dunne, maar zeer stevige sportstoelen is het wéér die imposante motorkap die de aandacht trekt. Als bestuurder en passagier kijk je echt over de motorkap heen naar buiten. Daarvoor zien we een prachtig opgeruimd instrumentarium. Geen knopje of onnodige versiering teveel. Enkele subtiele kenmerken verraden het M-hart van deze Z4 Coupé. Kenmerkend is het stuurwiel dat bekleed is met leer en doorgestikt met rood en blauw draad. Enkele M-logo’s verraden verder dat het hier om een wel hele snelle BMW gaat. Alle noodzakelijke voorzieningen zijn aanwezig. De stoelen zijn elektrisch verstelbaar, de climate control regelt de temperatuur en het DVD-navigatiesysteem wijst ons de weg. Bestemming: Duitsland!

Het ultieme Z4 terrein
In een rustig tempo worden de eerste kilometers afgelegd. Wat direct opvalt, is de vrij zware koppeling en ook de sportieve besturing. Dat maakt de Z4 M Coupé minder geschikt voor stadsverkeer, maar zorgt voor des te meer plezier op bochtige wegen of het circuit. Met het aanwezige vermogen kost het de nodige moeite om de auto met een beschaafde snelheid over de snelweg te sturen. Dan komt de Duitse grens in beeld, het ´ultieme´ terrein voor de Z4 M Coupé. De kilometers Duitse Autobahn duiken op wanneer de grens wordt gepasseerd. Nagekeken door de Marechaussee keert de Z4 M Coupé terug naar zijn thuisland.

8.000 tpm!
We schakelen terug naar het derde verzet, laten de koppeling aangrijpen en gaan direct vol op het gas. Meteen klinkt er een adembenemend geluid door het Duitse landschap. De rauwe snerp, de bulderende kracht en de overweldigende acceleratie zijn ongekend. Tot 8.000 tpm kan de motor zijn werk doen voordat hoeft te worden overgeschakeld. Vooral in de bovenste toerenregionen klinkt het geluid zo spectaculair dat je het nooit meer vergeet. Wanneer wordt overgeschakeld en de motor weer vanuit lagere toeren opklimt is het vooral een diepe en zware brul die doordringt tot het interieur. Onverminderd gaat de acceleratie door. Zelfs in de vijfde versnelling vertoont de zescilinder geen centje pijn. Voor de laatste paar kilometers schakelen we over naar het zesde verzet. De toerenteller blijft doorklimmen en ook de kilometerteller vliegt over de wijzerplaten. Met minimale inspanning van de Z4 M Coupé wordt de 250 km/h overschreden. Geen probleem! De koets is compleet in balans, de besturing blijft zijn gevoel behouden en je hebt nimmer het gevoel de Z4 kwijt te raken. De auto lijkt aan het asfalt te worden gezogen en nauwelijks onvermoeibaar. Dan dient de volgende ervaring zich aan. Een automobilist duikt achter een vrachtauto vandaan om in te halen. De remmen worden aangesproken en binnen luttele seconden wordt er afgeremd van 250 naar 110 km/h. De acceleratie is indrukwekkend, maar de remmen dragen eveneens hun steen bij aan de M-experience. Zodra onze voorganger weer naar rechts is gekeerd kan het gas er weer vol op. De toerenteller vliegt over de wijzerplaat en ook de snelheidsmeter klimt gewillig op. Bijgestaan door een motorgeluid dat kippenvel veroorzaakt schieten we pijlsnel richting de horizon. Wat een sensatie!

De grens
Maar een auto als deze is natuurlijk niet gemaakt om kilometers Autobahn onveilig te maken. Het rijplezier wat deze BMW biedt, komt het beste tot uitdrukking op een bochtig traject. En ook dan verbaast de Z4 M Coupé keer op keer. De besturing is zo direct dat haarfijn een bocht kan worden ingestuurd. Het gemak waarmee de Z4 deze bochten klein maakt is onvoorstelbaar. Er is heel veel lef nodig om de Z4 tot het uiterste te rijden. De grenzen van de bestuurder zijn dan ook veel sneller bereikt dan die van de auto.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
BMW Z4 M Coupé
Redactie
Door Redactie

Zoeken