Tests

Über-GTI: Audi S3

Über-GTI: Audi S3

De kaarten in het GTI-segment zijn opnieuw geschud. Na de Golf GTI, Astra OPC en Focus ST overtreft Audi de concurrentie met de S3. Alleen de BMW 130i kan de S3 nog enige concurrentie bieden, al hebben we het hier wel over een zescilinder. Ook de VW Golf R32 past qua vermogen en prestaties in hetzelfde straatje, maar maakt eveneens gebruik van twee extra cilinders.

Al meer dan 20 jaar staat de letter ‘S’ bij Audi voor sportiviteit. In 1985 verscheen de S1 waarmee vele overwinningen zijn behaald op het circuit. In 1990 kwam de Coupé S, het eerste productiemodel dat de letter ‘S’ ging dragen. In de jaren daarna volgden vele modellen met de toevoeging S en later ook RS. Wereldwijd verkocht Audi 150.000 S-modellen waarvan 32.000 van de eerste generatie S3. Maar met de komst van de nieuwe A3-generatie verdween de S3 uit het modellengamma. Audi pakt de draad echter weer op en verbaast vriend en vijand met de uitermate krachtige S3.

2.0 TFSI-motor
Audi geeft de S3 kracht met de inmiddels bekende 2.0 TFSI-motor. Als basis werd de 200 pk versie genomen. Onder meer een aangepaste turbo en intercooler hebben een vermogenswinst van 65 pk opgeleverd. Daarmee komt de viercilinder turbomotor in de S3 tot een vermogen van maar liefst 265 pk. Het koppel bedraagt 350 Nm en is beschikbaar tussen 2.500 en 5.000 tpm. Daarmee kent de S3 wel een groter turbogat dan menig concurrent. Op papier sprint de rappe broer van de A3 in 5.7 seconden vanuit stilstand naar de honderd. In de praktijk is dat merkbaar doordat de S3 onderin toeren minder snel is dan je verwacht. Vol doorhalen betekent een topsnelheid van 250 km/h.

Stevig, maar voldoende comfort
Tijd om die prestaties eens in de praktijk te gaan brengen. Een testtraject rond München brengt ons door kleine dorpjes, bochtige wegen en door een licht glooiend landschap. Het perfecte terrein om de grenzen van de S3 eens op te zoeken. Ware het niet dat er een tractor, vrachtwagen of gewoon een rood stoplicht in de weg zat. Maar juist op zo’n moment wordt wel duidelijk dat de S3 zich kan gedragen als elke andere A3. Het onderstel is stevig, maar biedt voldoende comfort.

Turbogefluit
De laatste kilometers leidden ons richting de Autobahn. Alvorens die te kunnen betreden werden de bochten steeds mooier, de wegen glooiender en het verkeer rustiger. Eindelijk kan volop worden genoten van de indrukwekkende acceleratie. Een combinatie van motor, turbo en uitlaat klinkt door in het Zuid-Duitse landschap. Wanneer sportief met het gaspedaal wordt omgesprongen word je flink in je stoel gedrukt. En ook de tussenacceleraties die nodig zijn om een enkele auto in te halen zijn spectaculair snel. De forse duw in de rug gecombineerd met het fluiten van de turbo geven een machtig gevoel. De S3 is écht snel!

Op zoek naar de grens
Sportieve modellen van Audi worden traditiegetrouw geleverd met quattro-vierwielaandrijving. Zo ook de S3. De wegligging is hierdoor uitmuntend. Het dikke sportstuur ligt stevig in de hand. De besturing is direct en daardoor kan de S3 zeer nauwkeurig een bocht in worden geleid. Groot voordeel van de vierwielaandrijving is dat de besturing geen last heeft van de aandrijfkrachten. Dat het quattro-systeem veel speelruimte geeft, blijkt als we het ‘handling cours’ oprijden. Een afgesloten gedeelte op het vliegveld van München om de werkelijke grenzen van de S3 op te zoeken. Het circuit wordt speciaal nog eens natgemaakt waarna we beginnen aan de eerste ronde. Onderkant gaspedaal raakt de bodem en we schakelen vervolgens door naar de tweede versnelling. Weer blijkt die heerlijke acceleratie. De eerste bocht dient zich aan. Met veel gevoel is de S3 hier doorheen te loodsen. Vol op het gas onderweg naar de volgende bocht. Even een kleine slalom tussendoor en dan een lange doordraaiende bocht. Het gaat wat te enthousiast en de voorwielen beginnen grip te verliezen. De S3 zoekt de buitenkant van de bocht op. Heel gemakkelijk kan de S3 weer in de juiste richting worden gedirigeerd. Spelend met het gas is de S3 prachtig tot fraaie bewegingen te sturen. Heerlijk is het wanneer deze Ingolstadter zijn kont een beetje omgooit. Licht driftend wordt de volgende bocht bereikt.

Autobahn
Op de Autobahn werd het tijd om alles uit de kast te halen. In een razend tempo accelereert de S3 door richting 200km/h. Daarna verloopt het allemaal wat langzamer, maar toch bereikt de S3 zijn top van 250 met gemak. Geen centje pijn! Opvallend goed is de wegligging op hoge snelheid. De S3 is een relatief kleine auto maar blijft perfect op koers. De besturing blijft voldoende gevoel houden en de koets ligt stabiel. De enorme remmen hadden iets meer mogen bijten gezien hun formaat, maar zijn zeker op hun taken berust.

Sportief en dik
De S3 is onmiskenbaar een model uit de sportieve lijn van Audi. De single frame grille is voorzien van verchroomde spijlen, de voorbumper kent diepe luchtinlaten en de voorspoiler is eveneens voorzien van koelopeningen. Aan de zijkant zijn de zijskirts en 18 inch lichtmetalen wielen zichtbaar. De lekker brede achterzijde dankt z’n sportieve look aan de dakspoiler, de dubbele uitlaat en de diffuser. Het complete plaatje oogt lekker sportief en dik.

Leder en aluminium
Ook binnenin is het sportiviteit dat de klok slaat. De kuipstoelen zijn standaard bekleed met een combinatie van leer en stof. Jammer genoeg zijn de echt dikke kuipstoelen een optie. Datzelfde geldt voor het aan de onderkant afgeplatte stuurwiel dat helaas niet standaard geleverd wordt. De sportieve sfeer binnenin wordt in elke S3 gerealiseerd door diverse aluminium accenten op het dashboard, aluminium pedalen, een met leer bekleed stuurwiel met rood stiksel, diverse S3-logo’s en een speciale versnellingspook. De standaarduitrusting bestaat verder uit onder meer climate control, Xenon koplampen met dagrijverlichting, uitgebreide boordcomputer, een radio/CD-speler en uiteraard de genoemde sportieve exterieurkenmerken. Vanaf december 2006 levert Audi de S3 voor een bedrag van € 49.530,-.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Über-GTI: Audi S3
Über-GTI: Audi S3
Über-GTI: Audi S3
Über-GTI: Audi S3
Über-GTI: Audi S3
Über-GTI: Audi S3
Über-GTI: Audi S3
Über-GTI: Audi S3
Über-GTI: Audi S3
Über-GTI: Audi S3
Redactie
Door Redactie

Zoeken