Tests

Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!

Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!

In 2004 maakte Europa voor het eerst kennis met de Daihatsu Copen. De compacte en opvallende tweezits coupé-cabriolet was uniek in z’n soort. In Japan is de Copen sinds zijn introductie uitgegroeid tot een enorm succes. In Europa pakte het concept echter veel minder succesvol uit. Maar speciaal voor Europa presenteerde Daihatsu dit jaar een linksgestuurde Copen, met een grotere motor en diverse verbeteringen.

De Copen was vanwege zijn Japanse roots namelijk alleen rechtsbestuurd leverbaar. Bovendien kon de kleine motor weinigen overtuigen tot aanschaf over te gaan. Wij waren bij een testrit in 2004 weliswaar enthousiast over de kleine Japanner, maar concludeerden ook dat de auto zeer onpraktisch is. Toch wist de auto ons te overtuigen door z’n bijzondere karakter. De Copen heeft iets. Gelukkig is dat opvallende karakter gebleven, maar Daihatsu heeft de auto wel aangepast voor het ‘grote’ publiek.

De guitige coupé-cabriolet tovert een lach op je gezicht. De ronde koplampen, dito mistlampen en achterlichten en de vooral bolle vormen van de carrosserie geven de Copen een schattige uitstraling. Vooral vrouwen zijn direct erg gecharmeerd van de Copen. Reacties als ‘wat een schatje!’, ‘lief!’ en ‘dinky-toy’ werden ons regelmatig toegeworpen. De Copen trekt aandacht, dat is een feit.

Ook als bestuurder krijg je diezelfde glimlach op je gezicht. De Copen is zo onpraktisch dat je al plezier hebt bij het instappen. Het zeer lage dak en de lage zit zorgen ervoor dat je jezelf even moet opvouwen om in te stappen. Eenmaal in de kuipstoelen genesteld moet je niet langer zijn dan 1,80 m om niet met het hoofd tegen het dak te zitten. Bestuurder en passagier zitten dicht bij elkaar en claustrofobie is eigenschap die je kunt missen in deze auto. Wie wat kleine spulletjes kwijt wil, is aangewezen op het dashboardkastje en de middenarmsteun. Verder is fatsoenlijke opbergruimte ver te zoeken. De kofferbak biedt in coupé-toestand plaats aan 210 liter en voor een dergelijke auto is dat netjes. Maar met het dak open blijft slechts plaats over voor enkele kleine spulletjes.

Eenmaal plaatsgenomen achter het stuur heeft de bestuurder uitzicht op een overwegend saai en ouderwets ogend dashboard. Het vele harde plastic, de matige afwerking en de zwarte materialen doen afbreuk aan de uitstraling van het exterieur. Wel is de ergonomie ruim voldoende. Alle bedieningselementen zitten op de juiste plek en binnen handbereik. De uitrusting is standaard al zeer uitgebreid. Daihatsu levert de Copen standaard met onder meer airco, stuurbekrachtiging, stoelverwarming, centrale vergrendeling met afstandsbediening en elektrisch bedienbare ramen en spiegels. Verder zijn ook mistlampen vóór, lichtmetalen wielen, een achterspoiler en verchroomde roll-bars standaard.

Alle ongemakken worden snel vergeten wanneer het dak wordt geopend. Nadat de twee klemmen bij de A-stijl zijn ontgrendeld, vouwt het aluminium dak zich geheel automatisch op in de kofferbak. Dan pas komt de ware aard van de Copen naar boven, namelijk die van een echte fun-cabrio. Doordat de voorruit vrij klein is heb je in de Copen een hogere open-air sensatie dan bij menig andere cabrio. Je zit met je haren in de wind en in plaats van tegen de voorruit aan te kijken, kijk je er overheen. Op de snelweg heb je hierdoor relatief veel last van de wind, maar op binnenwegen is het des te meer genieten. Fietsers en voetgangers lachen vriendelijk als je ze voorbij rijdt. Zelfs op de smalste weggetjes blijven boze blikken achterwege en verschijnt er een glimlach op de gezichten van medeweggebruikers. Waar vele cabrio’s als patserig worden gezien win je met de Copen veel sympathie.

Wie de bochtige binnenweggetjes als een uitdaging ziet kan met de Copen probleemloos genieten van wat hogere snelheden. De 1.3 liter viercilinder benzinemotor brengt een vermogen van 87 pk over op de voorwielen. Het koppel van 120 Nm is op papier minimaal, maar de slechts 850 kg wegende Copen kan hierdoor voldoende vlot versnellen. Vanuit stilstand zijn 9,0 seconden nodig om de 100 km/h te bereiken. Daarmee wordt menig andere weggebruiker afgetroefd. Bijkomend voordeel; Daihatsu heeft het verbruik weten te beperken tot 1 op 14,8 liter per 100 km (testverbruik). Het motortje is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak. De bak heeft korte schakelwegen wat in combinatie met de korte pook voor een sportieve beleving zorgt. De besturing is lekker direct en voldoende gevoelig. Het is zelfs een tikkeltje zwaar waardoor het Spartaanse gevoel een beetje naar boven komt. Dankzij het lage zwaartepunt, de korte wielbasis en de op de hoeken geplaatste wielen heeft de Copen een kart-achtig rijgedrag. De compacte coupé-cabrio is een leuk speeltje. Wie te ver gaat moet rekenen op onderstuur, maar de grens ligt redelijk ver weg en is duidelijk voorspelbaar.

Puur rationeel gezien is de Copen een auto die compleet door de mand valt. Met het dak gesloten is het voor passagiers langer dan 1,80 m echt behelpen. In- en uitstappen is door de compacte afmetingen en lage zit niet voor iedereen even gemakkelijk. Bovendien is opbergruimte ver te zoeken en kan er met het dak geopend geen bagage meer worden meegenomen. Verder is de viercilinder benzinemotor vooral op de snelweg nadrukkelijk aanwezig. Eigenlijk allemaal argumenten om de auto niet te kopen, ware het niet dat de Copen een auto is om verliefd op te worden. Met het dak open zit je echt in de open lucht. De wind waait door je haren en het zicht rondom is groot. Het kleine motortje zorgt voor voldoende sportieve prestaties en de rijeigenschappen nodigen uit om af en toe eens wat snellere bochtjes op te zoeken. Medeweggebruikers lachen je vriendelijk toe en aandacht is verzekerd! Natuurlijk, je moet er van houden maar eenmaal gecharmeerd van de Copen is het een auto die een lach op je gezicht tovert.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Daihatsu Copen; aandacht verzekerd!
Redactie
Door Redactie

Zoeken