Tests

Jaguar XK Convertible

Jaguar XK Convertible

Een diepe, zware en roffelende sound klinkt als we de motor van de XK starten. Een druk op de startknop is daarbij voldoende om de V8 wakker te schudden. De temperatuur is de 20 graden inmiddels voorbij en het dak kan dan ook open.

Zelden ziet een cabriolet met stoffen dak er écht mooi uit als de kap gesloten is. Maar voor de XK Convertible geldt dit absoluut. De kap heeft een mooie ronde vorm en past goed binnen het design van de XK. Met een druk op de knop opent het dak zich in 18 seconden. Nadat deze onder de aluminium tonneau is verdwenen wordt pas echt duidelijk wat voor een schoonheid deze XK is. De brede heupen, klassieke grille en de prachtige combinatie van de materialen aluminium en chroom typeren deze statige Britse sportauto. Het design is kenmerkend, typisch Brits, typisch Jaguar en het straalt klasse en elegantie uit. Jaguar’s lange traditie in het bouwen van sportauto’s wordt in de XK Convertible duidelijk naar voren gebracht. De voorzijde doet denken aan de E-type van weleer en ondanks de moderne kenmerken is deze XK Convertible nu al een klassieker.

Wortelnotenhout
Als er één ding is waar Britten zeer goed in zijn, is dat wel het ontwerpen van interieurs. De meest mooie materialen, bijzondere kleurencombinaties en gevoel voor detail en vakmanschap is het handelsmerk van de Britse automobielindustrie. Elke auto is met passie en gevoel voor de klant in elkaar gezet. Dat de kwaliteit en afwerking lange tijd te wensen heeft over gelaten is in de XK Convertible niet meer terug te zien. De verschillende delen sluiten prachtig op elkaar aan en de kwaliteitsindruk is zeer hoog. Jaguar benadert hiermee het niveau van de Duitsers zeer dicht. Een kleine kanttekening is de asbak die niet netjes aansluit. Maar voor de echte liefhebber van Britse auto’s is dit een interieur waar geen enkel andere automerk tegenop kan. Het dashboard is voor het grootste deel bekleed met zacht beige leer. De stoelen en de deuren zijn eveneens met leer bekleed. Wortelnotenhout, chroom, aluminium en leer vormen een prachtige combinatie van stijlvolle, klassieke en sportieve accenten.

Schakelpeddels
De sportstoelen van de XK zijn in talloze standen elektrisch verstelbaar. Zelfs de zijwangen zijn elektrisch verstelbaar om tijdens het sportieve bochtenwerk extra steun te kunnen bieden. Het verwarmbare stuurwiel pakt heerlijk vast en is voorzien van schakelpeddels voor de sequentiële transmissie. Wie echt sportief wil rijden kan die gebruiken om zelf te schakelen.

Oorstrelende V8
Met geopende kap strelen de uitlaatpijpen de oren. Het diepe, zware en roffelende geluid dat de motor en de uitlaat in samenhang met elkaar produceren is een waar concert. Vanuit lage toeren is het vooral een diepe roffel die de zintuigen prikkelt. Komt de motor op toeren dan gaat de diepe roffel over in een zware en snerpende grom. Een grom die vraagt naar meer. Naar snelheid, naar bochten. De XK wil zijn naam waar maken en in de aanval gaan. Met de automaat in de stand ‘D’ verloopt het schakelproces volledig automatisch. Met de flippers achter het stuur kan de bestuurder het schakelen echter te allen tijde overnemen. Laat de bestuurder de peddels 20 seconden ongemoeid dan wordt automatisch de ‘D’ weer ingesteld. Wie echt sportief wil rijden kan de sportstand ‘S’ activeren. Ook dan doet de automaat het werk, maar reageert de motor nog alerter op het gas en klinkt de V8 echt subliem. Het schakelmoment wordt veel hoger gelegd waardoor de V8 veel toeren maakt. In de bochten houdt de automaat de gekozen versnelling vast en wordt niet geschakeld. Dat komt de stabiliteit in de bochten ten goede. Jaguar claimt dat de bak sneller schakelt dan welke concurrent ook. En dat is een waar genot. Het schakelproces verloopt zo snel dat het de sportieve beleving absoluut ten goede komt. Wanneer met de flippers een volgend verzet wordt gekozen wordt deze razendsnel ingeschakeld. Complimenten!

300 pk sterke V8
Voor de voortstuwing van de XK Convertible en de prachtige klanken zorgt een AJ-V8 motor met een inhoud van 4.2 liter. De motor ontwikkelt een maximum vermogen van 300 pk bij 6.000 tpm en een koppel van 420 Nm bij 4.100 tpm. Om vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten zijn slechts 6,3 seconden nodig. Het koppel van 420 Nm staat garant voor enorm veel trekkracht bij alle toerentallen. Of je nu vol een bocht uit wil accelereren, een tussensprintje wil trekken of even een voorligger wilt inhalen, de XK Convertible sprint er als een roofdier vandoor.

GT
De XK Convertible is een GT; comfort en sportiviteit worden zo optimaal mogelijk gecombineerd. Dat dankt de XK vooral aan het Computer Active Technology Suspension (CATS) systeem. CATS is een adaptief tweefasen dempingsysteem dat continue een balans zoekt tussen comfort en sportiviteit. De elektronisch aangestuurde kleppen van de schokdempers worden keer op keer aangepast aan de omstandigheden. Over een slechte weg is dit te merken door de hoge mate van comfort. In snel genomen bochten merk je dit door het gemak waarmee de XK door de bochten te loodsen is.

Windgeruis
Tegenvallend voor een auto uit deze klasse is het geluidsniveau wanneer de kap gesloten is en het windgeruis bij een geopende kap. Wanneer het dak gesloten is dringen er veel geluiden van buitenaf door tot het interieur. Bovendien zijn er storend veel windgeluiden van achteren. Met het dak open heeft de wind bijna vrij spel in het interieur. Het gemonteerde windschot biedt meer bescherming, maar nog steeds is er veel wind merkbaar. Natuurlijk hoort dat deels bij een cabrio, maar de XK Convertible is een auto voor de veeleisende automobilist. Een bestuurder die in rust wil kunnen rijden zonder daarbij in de wind te zitten.

Touch Screen
Luxe opties en moderne technologie zijn in de XK in overdaad te vinden. Jaguar heeft er echter alles aan gedaan om de bedieningselementen tot een minimum te beperken. Bijna alle functies zijn dan ook te bedienen via het 7 inch Touch Screen dat in de middenconsole is gemonteerd. De grafische details zijn erg mooi, maar het systeem werkt niet altijd intuïtief. Sommige functies zijn wat onlogisch benoemd en geplaatst. Verder niets dan lof. Ons testmodel was voorzien van een veelvoud aan opties. Adaptive Cruise Control, keyless entry, Alpina sound system, 20 inch lichtmetalen wielen, verwarmde voorruit en park distance control rondom waren allen aanwezig. De prijslijst van de XK Convertible begint bij € 125.900,-. Inclusief alle opties stond ons testmodel voor € 146.890,- op de prijslijst.

Conclusie
Zowel open als gesloten is de XK Convertible een ware schoonheid. Deze Britse convertible is het toonbeeld van luxe, klasse en elegantie. Het lijnenspel is klassiek, maar tegelijk ook zeer modern. Dat maakt de XK Convertible dankzij z’n beroemde voorouders nu al tot een klassieker. Het interieur is bekleed met de meest prachtige materialen. Hout, leer, chroom en aluminium geven het interieur de stijlvolle aankleding die we van een Britse auto gewend zijn. De afwerking is van een zeer hoog niveau en de kwaliteitsbeleving is bijna net zo goed als in een auto van Duitse makelij. Wie kiest voor de XK Convertible wordt getrakteerd op een geweldig concert dat door de motor en het uitlaatsysteem worden gerealiseerd. De 300 pk sterke V8 sleurt de XK in één streep door tot hoogst illegale snelheden. Standaard schakelt de XK zelf, maar wie zelf wil schakelen kan de flippers achter het stuur gebruiken. De versnellingen worden razendsnel ingelegd, iets waar de concurrentie nog van kan leren. Een misser is het windgeruis dat zowel met het dak open als het dak gesloten nogal doordringt. Met de kap open heeft de wind bijna vrij spel in het interieur. Op deze kleine kanttekeningen na is de XK Convertible een heerlijke GT. Een auto waarmee je ieder moment optimaal kunt genieten van prachtige zomerdagen, bochtige bergwegen en lange afstanden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Jaguar XK Convertible
Redactie
Door Redactie

Zoeken