Tests

Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis

Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis

Toyota heeft de Avensis recentelijk op tal van punten gewijzigd. Het in- en exterieur werden optisch gewijzigd maar ook onderhuids veranderde het nodige. Reden genoeg voor een eerste kennismaking met de vernieuwde Avensis.

Toyota bevindt zich met de Avensis in het felbevochten D-segment. Dit segment wordt vooral gedomineerd door zakelijke rijders. Merken als Volkswagen en Volvo doen het in dit segment al jaren erg goed. Maar ook Toyota pikt een leuk marktaandeel mee. In de eerste vier maanden van 2006 staat Toyota op een nette vierde plek. De Volkswagen Passat, Volvo S40/V50 en Peugeot 407 moeten daarbij worden voorgelaten. Maar Toyota weet de Ford Mondeo, Opel Vectra en Renault Laguna achter zich te laten. Bij de particuliere rijder doet Toyota het nog veel beter en weet de Avensis samen met de Volkswagen Passat de meeste verkopen te realiseren. Daarmee heeft Toyota zowel in de zakelijke als in de particuliere markt met de Avensis een sterk marktaandeel weten te veroveren.

Nieuwe dieselmotor
Om dat marktaandeel vast te kunnen houden en verder uit te breiden werd de Avensis op diverse punten herzien. Naast de uiterlijke wijzigingen heeft Toyota vooral ook onderhuids de nodige aanpassingen doorgevoerd. Belangrijk is de komst van een geheel nieuwe 2.0 D-4D dieselmotor met 126 pk en 300 Nm. Deze nieuwe dieselmotor vervangt de huidige 116 pk sterke 2.0 liter diesel en is standaard voorzien van een roetfilter. Naast deze nagelnieuwe diesel levert Toyota sinds een jaar moderne 2.2 D-4D met 150 en 177 pk in de Avensis.

Dynamischer voorkomen
Het exterieur van de Avensis is vooral aan de voorzijde gewijzigd. We zien een nieuwe grille die meer in lijn is met het huidige modellengamma. Verder heeft Toyota de voorbumper compleet opnieuw ontworpen. De buitenspiegels zijn voortaan voorzien van knipperlichten en de koplampen hebben een modernere uitstraling. Aan de achterzijde zien we vernieuwde lichtunits. Al met al geven deze wijzigingen de Avensis een dynamischere uitstraling.

Onderstel
Dynamiek is dan ook vooral het uitgangspunt geweest bij deze facelift. Het onderstel is op diverse punten aangepast om de rij-eigenschappen naar een hoger plan te tillen. De schokdempers werden aangepast, de stuurinrichting verbeterd en ook de rechtuitstabiliteit werd herzien.

2.2 liter D-CAT
Tijdens de eerste testkilometers met de vernieuwde Avensis viel op dat het vooral een comfortabele auto is. Oneffenheden in de weg worden mooi gefilterd en het geluidsniveau aan boord is laag. Alleen de typische dieselbrom van de 2.2 liter D-CAT (177 pk) drong door tot het interieur. Ook op snelheid is het aangenaam stil binnenin de auto. Dankzij het brede verloop van het koppel van 400 Nm is de Avensis schakellui te rijden. Een echte krachtexplosie moet u van de motor niet verwachten. Ondanks zijn zeer nette acceleratie van 0-100 km/h in 8,6 seconden voelt de auto niet zo aan. Soepel en ingetogen zijn termen die beter bij deze motor passen. Maar wanneer het nodig is om bijvoorbeeld even vlot in te halen kan er gerekend worden op de kracht van de diesel. De prettig schakelende versnellingbak maakt het mogelijk om snel en soepel van verzet te wisselen. Jammer genoeg gaat het schakelen wel gepaard met een stroef geluid.

Reisauto
Zoals gezegd is de Avensis een echte reisauto waarmee comfortabel vele kilometers zijn af te leggen. De auto geeft tijdens het rijden een solide en veilige indruk. De besturing is licht te noemen en de carrosserie helt iets over, maar het blijft allemaal netjes binnen de perken. Een echte sportieveling is de Avensis daardoor niet te noemen.

Ruim interieur
Het ruime interieur van de Japanner biedt comfortabel plaats aan vijf inzittenden. Aan hoofd- en beenruimte is op geen van de zitplaatsen gebrek. Vooral achterin valt de beenruimte in positieve zin op. Datzelfde geldt voor de kofferbak. Die is met een inhoud van 520 liter voldoende groot voor de vakantiebagage en dankzij de grote achterklep ruim toegankelijk. Losse spulletjes kunnen in de diverse (ruime) opbergvakken een plekje vinden. Vooral de armsteun met dubbel opbergvak en de ruime dashboardkast blinken uit.

Gevoel van kwaliteit
Dat Toyota kwalitatief een zeer hoogwaardig product maakt, behoeft inmiddels geen uitleg meer. In de Avensis is de kwaliteitsbeleving eveneens dik in orde. Toyota heeft mooie materialen gekozen. De aluminiumlook in combinatie met het zwarte leer en het zilvergrijze stiksel van het stuurwiel zorgen mede voor die hoge kwaliteitsbeleving. De diverse onderdelen sluiten mooi op elkaar aan. Kortom, een afwerking die kwaliteit uitstraalt.

Motoren en prijzen
Toyota levert de Avensis met een uitgebreid motorenpallet. Het benzinegamma bestaat uit de 1.6 (110 pk), 1.8 (129 pk), 2.0 D-4 (147 pk) en de 2.4 D-4 (163 pk). Het dieselgamma bestaat uit de nieuwe 2.0 D-4D (126 pk), de 2.2 D-4D (150 pk) en de door ons gereden 2.2 D-4D (177 pk). De prijzen beginnen bij € 23.550,- voor de 1.6 in Linea Terra uitvoering. Dieselen kan vanaf € 28.000,- met de 2.0 D-4D eveneens in Linea Terra uitvoering. Standaard wordt de Avensis geleverd met onder meer airco, elektrische bedienbare ramen vóór, boordcomputer en radio/CD-speler met MP3 en WMA-ondersteuning. Op veiligheidsgebied monteert Toyota standaard ABS met EBD, VSC en maar liefst negen airbags waaronder een knie-airbag.

Conclusie
Na een korte rij-indruk met de vernieuwde Avensis kunnen we concluderen dat Toyota een sterk model in de markt heeft staan. De Avensis is vooral een heel comfortabele auto. Rust en stilte overheersen in het zeer ruime interieur. Een echte sportieveling is de Avensis niet. De besturing is daar niet communicatief genoeg voor en het onderstel niet strak genoeg. Wel voelt de Avensis aan als een solide en veilige auto. De kwaliteit die we van Toyota kennen komt in de afwerking en materiaalkeuze duidelijk tot uitdrukking. De Avensis kan er weer een paar jaar tegenaan en Toyota’s marktaandeel verder te versterken. Vooral de zakelijke rijder zal zich kunnen vinden in de uitstraling en het comfortabele karakter van de Avensis.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Comfortabele zakenauto: Toyota Avensis
Redactie
Door Redactie

Zoeken