Tests

Wolf in schaapskleren: VW Jetta 2.0 TFSI

Wolf in schaapskleren: VW Jetta 2.0 TFSI

In het Duitse Wolfsburg maakten wij de eerste rit met de Volkswagen Jetta 2.0 TFSI. Al na de eerste paar kilometers werd duidelijk dat dit een wolf in schaapskleren is.

In de Verenigde Staten levert Volkswagen de Jetta GLI. Dit model is qua uiterlijk gebaseerd op de Golf GTI. Dat betekent dat de voorbumper met grote luchtinlaten, de lichtmetalen wielen en diverse andere sportieve kenmerken rechtstreeks zijn afgeleid van de Golf GTI. Ook in het interieur zien we de sportieve sfeer terug. In de vorm van aluminium pedalen, aluminium strips op het dashboard en een sportstuur wordt die sfeer gecreëerd. Om de verwachtingen die de uitstraling wekt waar te maken ligt onder de motorkap een 200 pk sterke 2.0 liter turbomotor.

Wel de power, niet de looks
Diezelfde motor – afkomstig uit de Golf GTI – levert Volkswagen vanaf heden ook in de Jetta. Maar in tegenstelling tot het sportieve uiterlijk dat de Jetta GLI in de VS heeft, is bij ons gekozen voor een subtiele aanpak. Sterker nog, aan de buitenkant valt niet te zien dat hier een 200 pk sterke Jetta voor je neus staat. Alleen het typeplaatje op de kofferbak verraadt dankzij de rode ‘i’ dat we hier met een ‘sport sedan’ te maken hebben.

Sober interieur
Ook wanneer je instapt is het een weinig sportieve aanblik. Het sobere interieur is zeer netjes afgewerkt, maar toont geen sportieve details. Ondanks dat de Jetta 2.0 TFSI alleen leverbaar is als Sportline, kun je hier weinig van zien.

200 pk!
Genoeg over het uiterlijk. Zonder dat iemand het opvalt beschikt deze Jetta namelijk wel over 200 pk vermogen. En wanneer je vol aanspraak maakt op dat vermogen sprint je binnen 7,5 seconden naar 100 km/h. Rijden met de Jetta 2.0 TFSI zorgt dan ook voor een verrassing. Je verwacht niet zoveel vermogen aan te treffen wanneer je je rechtervoet flink doortrapt. De acceleratie is opvallend snel en in combinatie met de DSG-versnellingsbak sprint je in één rechte streep naar de topsnelheid van 235 km/h. De DSG-bak schakelt zo soepel en snel dat je het niet eens merkt. De handbak schakelt minder soepel en laat zich wat hakerig door de versnelling leiden. Ondanks dat schakelt deze bak wel trefzeker. Bij het laten opkomen van de koppeling voel je meteen weer dat je veel vermogen onder je rechtervoet hebt. Dat merk je ook wanneer je schakellui gaat rijden. Bij 80 km/h kun je in z’n zesde versnelling moeiteloos een voorligger inhalen.

Sportieve wegligging
Qua weggedrag is de Jetta afgestemd op de wat sportievere automobilist, zonder dat het ten koste is gegaan van het comfort. Van zichzelf is de Jetta al vrij stevig geveerd, maar in deze Sportline is het onderstel bovendien met een paar centimeter verlaagd. Dat heeft een positief effect op de wegligging. De besturing is direct, maar doordat de besturing vrij licht is, is het gevoel met de voorwielen niet optimaal.

Conclusie
Deze 200 pk sterke Jetta is een wolf in schaapskleren. Wanneer er geen typeplaatje op de auto zou worden geplakt herken je de Jetta 2.0 TFSI niet. Dat is aan de ene kant jammer, want je mist hiermee de sportieve uitstraling die past bij zijn prestaties. Aan de andere kant kun je zeer anoniem door het verkeer gaan en toch bij de stoplichten laten zien wie hier de baas is.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Wolf in schaapskleren: VW Jetta 2.0 TFSI
Wolf in schaapskleren: VW Jetta 2.0 TFSI
Wolf in schaapskleren: VW Jetta 2.0 TFSI
Wolf in schaapskleren: VW Jetta 2.0 TFSI
Wolf in schaapskleren: VW Jetta 2.0 TFSI
Wolf in schaapskleren: VW Jetta 2.0 TFSI
Wolf in schaapskleren: VW Jetta 2.0 TFSI
Wolf in schaapskleren: VW Jetta 2.0 TFSI
Redactie
Door Redactie

Zoeken