Tests

Rijdende conceptcar: Honda Civic

Rijdende conceptcar: Honda Civic

Honda verbaasde vriend en vijand met de futuristisch ogende Civic. Zowel het in- als exterieur zijn opvallend vormgegeven. Het rijgedrag van de achtste generatie Civic is van een hoog niveau en een groot plezier voor sportieve bestuurders.

Het is maart 2005, Autosalon van Genève, persdag. Honda trekt het doek van de Civic Concept. Ruim een half jaar later komen de foto’s van het productiemodel op de redactie binnen. De verschillen met de Conceptcar zijn zo minimaal dat we het idee hebben dat Honda de verkeerde foto’s heeft meegestuurd. Toch niet! Honda toont lef en neemt de meest futuristisch ogende auto van dit moment in productie. Wie had dat verwacht!

Futuristische vormgeving
De Civic is van elke hoek bekeken een opvallende verschijning. De driehoekige vorm is op vele plaatsen terug te zien. Neem de mistlampen in de voorbumper, de aan beide zijden geplaatste uitlaatpijpen en de vorm van de deurgrepen. Maar ook de compacte en tegelijk dikke uitstraling die de Civic heeft is opvallend. Doordat de achterste portiergrepen zijn weggewerkt heeft de Civic de vorm van een driedeurs hatchback.

Interieur van een conceptcar
Nadat de vormgeving van het exterieur enigszins is ingewerkt, dient de volgende verbazing zich aan. Het interieur is nog opvallender! Je hebt het gevoel in een conceptcar te stappen. Het dashboard is voorzien van een opvallende mix van analoge en digitale instrumenten en er is een overvloed aan knopjes geplaatst. Het dashboard is in twee ‘verdiepingen’ verdeeld. Het bovenste deel herbergt de digitale snelheidsmeter en twee indicatoren voor het juiste schakelmoment en een economisch rijgedrag. Daaronder zien we de analoge toerenteller met daarin de boordcomputer en dagteller. Het geheel oogt 3-dimensionaal en is dankzij de blauwe verlichting zeer futuristisch. Juist in een tijd dat alle dashboarden op elkaar beginnen te lijken laat Honda zien dat het wel degelijk anders kan. Helaas heeft de schitterende vormgeving ook een keerzijde. Zo zorgen de vele glimmende onderdelen voor weerspiegeling bij inschijnende zon. En ook de positie van de startknop is niet erg logisch. Rechts moet je de contactsleutel omdraaien om vervolgens de motor te starten met een druk op de links geplaatste startknop. Honda laat weten dat er goed is nagedacht over de ergonomie van het dashboard. Ondanks dat vergt de bediening enige gewenning en zullen oude(re) mensen hier veel problemen mee hebben.

Ruime kofferbak
Tegen alle trends in is de nieuwe Civic kleiner geworden dan zijn voorganger. De Civic is lager en korter geworden en alleen in de breedte gegroeid. De ruimte voorin is dik in orde, maar achterin houdt het niet over. De kleine achterportieren en de vreemd geplaatste deurgreep zorgen voor een wat onhandige instap. Ook de hoofdruimte achterin is voor personen langer dan 1,80 m beperkt. Dit is mede te wijten aan de twee glazen dakpanelen die in onze testauto waren gemonteerd en de sterk aflopende daklijn. De beenruimte is voldoende en aan opbergvakjes is geen gebrek. Een grote middenarmsteun, ruime portiervakken en diverse kleine vakjes en bekerhouders zijn aanwezig. Dankzij de lage tildrempel is de 456 liter grote kofferbak goed toegankelijk. Onder de dubbele bodem is nog eens 70 liter bagage te verstouwen. De bank is in ongelijke delen neerklapbaar voor meer bagageruimte. Doordat de achterklep vrij groot is, is ook het gewicht hoog. De gasveren lijken hierop niet goed berekend te zijn en de klep moet geholpen worden om helemaal open te gaan.

Sportief
Een druk op de knop wekt de 1.8 liter viercilinder motor tot leven. De motor loopt soepel en stil. De handgeschakelde zesbak schakelt mooi direct en het wisselen van verzet is hoorbaar door een ‘klik-klak’ in de versnellingsbak. Het draagt bij aan het sportieve karakter van de Civic. Dat karakter wordt vooral ook duidelijk wanneer we gaan rijden. De besturing is zeer direct en lekker zwaar. De motor moet flink op toeren worden gehouden om te presteren, maar doet zijn werk dan ook goed. In slechts 8,6 seconden sleurt de 140 pk sterke viercilinder de Civic naar 100 km/h. De topsnelheid ligt op 207 km/h. Het geluid van de motor is lekker sportief, zonder dat het vervelend is op lange afstanden. Bij een contstante snelheid is de motor namelijk nauwelijks hoorbaar. Het enige dat goed hoorbaar is, is het geruis van de wind en de banden. Vooral achterin had het wel wat stiller mogen zijn. Het bochtengedrag is van een hoog niveau. De Civic heeft een sportief onderstel zonder dat het oncomfortabel is. Snel genomen bochten zijn een groot plezier in de Civic. Overhellen is de auto vreemd en ook onderstuur is ver te zoeken. De grenzen liggen ver weg en bewijzen wederom dat Honda een specialist is in het bouwen van sportieve auto’s. De Civic is een echte rijdersauto!

Uitrusting
Wij reden de Civic 1.8 in de meest luxueuze Executive uitvoering. Dit model is voorzien van alle denkbare luxe voorzieningen. Neem bijvoorbeeld een DVD-navigatiesysteem met 7 inch kleurenscherm, achteruitrijcamera, twee glazen dakpanelen, Xenon verlichting, gescheiden climate control en 17 lichtmetaal. De Civic is naast deze 1.8 (140 pk) ook leverbaar met een 1.4 (83 pk) en een 2.2 i-CDTi dieselmotor (140 pk). De prijslijst begint bij € 19.860,- voor de 1.4 DSi in basisuitvoering. Dit basismodel is voorzien van elektrische ramen vóór en achter, boordcomputer, middenarmsteun, ABS + EBD, VSA (ESP) en maar liefst 8 airbags waaronder gordijnairbags vóór en achter. Een radio en airco ontbreekt in het basismodel.

Conclusie
Honda toont lef door de als conceptcar gepresenteerde Civic bijna ongewijzigd in productie te nemen. De Civic heeft zowel van binnen als van buiten een spraakmakend design gekregen. Daarmee lijken de Honda-ontwerpers hun tijd vooruit te zijn. Dat geldt ook voor de leverbare opties. In dit segment is het niet vanzelfsprekend dat een auto optioneel leverbaar is met een uitgebreid kleurennavigatiesysteem met spraakherkenning, carkit en MP3-speler. Bovendien zijn opties als Xenon-koplampen, een glazen dak en een achteruitrijcamera doorgaans alleen te vinden in een hoger segment. De indruk die Honda met het design van het exterieur wekt, wordt waargemaakt. De Civic oogt modern, sportief en futuristisch. En is dat ook. De rijeigenschappen zijn sportief en de besturing is direct. De Honda Civic is (klaar voor) de toekomst!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Rijdende conceptcar: Honda Civic
Redactie
Door Redactie

Zoeken