Tests

Arctic-proof: Honda CR-V

Arctic-proof: Honda CR-V

Het Europese straatbeeld vult zich steeds meer met SUV´s. De Honda CR-V is daarop geen uitzondering. Sterker nog, het is inmiddels een spreekwoordelijke klassieker onder de SUV´s. Wij testten de vernieuwde CR-V voor de verandering in het hoge noorden van Europa: in Fins Lapland, door deelname aan de Arctic Challenge 2006.

De Arctic Challenge is een competitieve wedstrijd over lange afstanden door het hoge noorden. Bij uitstek dé gelegenheid de CR-V uit het vertrouwde Nederlandse straatveld te halen en te ervaren waartoe deze auto in staat is onder barre omstandigheden. Denk hierbij aan temperaturen variërend van –25C tot en met +3C. Wegen bedekt met sneeuw en ijs waren dan ook geen uitzondering.

Exterieur
Sinds 2005 is de vernieuwde CR-V op de Nederlandse markt. Wat betreft de uiterlijke kenmerken is er niet veel verschil ten opzichte van het vorige model. Zo zijn de koplampen met haar tijd meegegaan en is het lijnenspel krachtiger benadrukt, waardoor de auto iets volwassener en mannelijker oogt. Bovendien is de auto gegroeid in schoenmaat en wordt afgeleverd op 16 inch wielen.

Interieur
De CR-V heeft een vriendelijk karakter dat zich onder andere uit via het zorgvuldig gekozen materialengebruik. Dat de auto toch al enkele jaren op de markt is zien we terug in de montage van wat hard plastic. Voor zowel de rijder als passagier zijn er twee luxueuze stoelen gemonteerd en voorzien van armleuningen, gescheiden door een riant klaptafeltje met bekerhouders. De zitting van de achterbank is verstelbaar en daarachter bevindt zich een flinke kofferbakruimte. Via een achterdeur krijgen we toegang tot de kofferbak. Helaas is de deur erg zwaar van gewicht. De Japanners hebben anderzijds goed rekening gehouden met het lichaam en grootte van bagage van de gemiddelde Europeaan. Wel hadden we graag meer yin-yang gezien door ook de zittingen aan te passen op ons onderlichaam. Deze zijn ons inziens vrij kort en zorgen op lange afstanden voor vermoeide benen.

Het dashboard is overzichtelijk en alle gemakken zijn vertegenwoordigd en goed bedienbaar.  Cruise control, VSA (Vehicle Stability Assist), navigatie, verlichting, pook. Het stuurwiel is daarbij voorzien van cruise control en radiobediening, dat helaas ’s avonds niet verlicht is. De boordcomputer is verwerkt in de cockpit. Deze is verwerkt in een knopje onder de tellers waarvan de bediening onhandig is. Je moet met je arm door het stuurwiel om de verschillende functies aan te roepen.

Om ruimte te besparen is de handrem verwerkt in het dashboard en de horizontale bediening doet aan als een heuse World Rallycar. De opbergvakjes zijn er in overvloed en erg prettig tijdens een dergelijke reis, maar in de deuren zijn ze helaas klein.

Prestaties
Op de asfaltwegen zoals we die in Nederland kennen biedt de CR-V een goed comfort en biedt een stoer en zeker gevoel dankzij de hoge zit. De met de VSA uitgerustte CR-V schakelt de 4WD in zodra dit nodig (of gewenst is bij een sportieve rijstijl). Dit is iets anders wanneer je met gewone winterbanden rijdt op ijsbanen in Fins en Zweeds Lapland. Dit vergt ons inziens de nodige rijervaring. Het gewicht en het hoge zwaartepunt van de auto zorgen er voor dat de VSA regelmatig inschakelde. Ook op momenten dat je dit niet verwacht en kan voor korte schrikreacties zorgen. In bochten gleed de CR-V soms licht weg, waarna hij ons inziens te progressief corrigeerde. Zeker in het begin kun je neiging krijgen soms te moeten overcorrigeren. De auto stuurt verder licht en laat zich makkelijk manouvreren. Wij zijn echter van mening dat op verijsde wegen het wenselijk is om meer contact met het wegdek voelen. Voor een wat sportievere rijstijl op de Nederlandse wegen leent de CR-V zich minder. Het eerder genoemde hoge zwaartepunt en de overhellende carrosserie, maar ook de lichte besturing, nodigen niet uit tot een sportief rijgedrag. De CR-V moet echt gezien worden als een ruime en comfortabele reisgenoot.

Wij reden de CR-V met 2.2 CDTI dieselmotor. Het accelaratievermogen is met 140 pk ronduit goed en het schakelen gaat soepel. Dankzij de korte schakelwegen laat de pook zich snel en direct door de zes versnellingen dirigeren. Het karakteristieke dieselgeluid van de motor was bijna niet hoorbaar en kan als een absoluut pluspunt worden bijgeschreven. Volgens de specificaties is de CR-V overigens uitgerust met 300 mm remschijven voor en 305 mm achter. Gezien de overige specificaties zou dit voor voldoende remkracht moeten zorgen. Wij hadden graag bij deze auto meer remkracht gezien. Op normale asfaltwegen waren de afstanden om volledig tot stilstand te komen (zonder de ABS aan te spreken) redelijk lang.

Voor een koude start draait de CR-V zijn hand niet om. Gedurende een hele week in de poolkou startte de CR-V probleemloos. Eerdere ervaringen met andere LCD schermen zoals bij navigatiesystemen leverde bij een koude (Nederlandse) start een incompleet beeld op. In de Honda was daarvan niets te merken. Ook waren er geen problemen met vastvriezende portieren of niet werkende onderdelen.

Conclusie: Arctic-proof
Na bijna 8.000 km door onherbergzaam gebied, extreme kou en heel veel sneeuw is de Honda CR-V met vlag en wimpel geslaagd. Nog nooit eerder werd een auto door ons zo uitgebreid getest. Het gebied waar wij het grootste deel van de Arctic Challenge hebben gereden is tevens het testgebied van de meeste autofabrikanten. Wij kwamen dan ook regelmatig gecamoufleerde testauto’s tegen. Dat de CR-V zich in dit gebied zich zo prima heeft gedragen is een compliment voor Honda. Diverse andere auto’s die meereden in de Arctic Challenge vertoonden problemen. De CR-V heeft zich zonder problemen door de kou en sneeuw gebaand. Hij verdient dan ook met recht de titel: Arctic-proof!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Arctic-proof: Honda CR-V
Arctic-proof: Honda CR-V
Arctic-proof: Honda CR-V
Arctic-proof: Honda CR-V
Arctic-proof: Honda CR-V
Arctic-proof: Honda CR-V
Arctic-proof: Honda CR-V
Arctic-proof: Honda CR-V
Arctic-proof: Honda CR-V
Redactie
Door Redactie

Zoeken