Tests

Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta

Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta

Als de Passat eigenlijk te duur is, maar je toch graag een Volkswagen sedan wilt rijden heeft Volkswagen de Jetta. Het model heeft zijn oude naam terug, maar is in een compleet nieuw jasje gestoken.

De eerste Jetta werd in Europa opgevolgd door de Vento. Dat model kreeg later een opvolger in de vorm van de Bora. In ons land is de Bora nooit een succes geworden. De behoudende vormgeving heeft weinig mensen weten over te halen een Bora aan te schaffen. Volkswagen haalt de oude naam Jetta in Europa weer onder het stof vandaan. In de Verenigde Staten zijn zijn opvolgers altijd Jetta blijven heten. Volkswagen probeert het opnieuw. Zal het model dit keer meer succes hebben?

Chromen grille
De zeer behoudende vormgeving van zijn voorganger is bij de Jetta nauwelijks terug te vinden. Nog steeds is het geen spannend vormgegeven model, maar hij heeft wel de juiste zakelijke en nette uitstraling die we van een Volkswagen gewend zijn. En met de prominente chromen grille en de LED-achterlichten kunnen we zeker niet spreken van een saaie auto. Dat zakelijkheid overheerst moge duidelijk zijn, maar de Jetta heeft wel veel meer in zich dan een Bora.

Sober maar net interieur
Diezelfde uitstraling komt ons ook tegemoet zodra we het portier openen. Het dashboard komt bekend voor en is afkomstig uit de Golf. Op de overzichtelijke opzet valt niets aan te merken. Je kunt het wat aan de saaie kant vinden, maar alle instrumenten zitten wel binnen handbereik en zijn logisch opgesteld. De materiaalkeuze verdiend een dikke voldoende en ook de afwerking is van een hoog niveau. Rammeltjes en kraakjes zijn niet waarneembaar in het interieur van de Jetta. Het enige dat echt opvalt is het harde plastic stuurwiel, dat had wat ons betreft wel met leer mogen worden bekleed.

Sterk punt: interieurruimte
Ruimte is één van de sterkste punten van de Jetta. Zowel voor- als achterin heb je een ruime instap. De voorstoelen zitten goed en zijn in alle richtingen verstelbaar. Doordat het stuurwiel zowel in hoogte als diepte verstelbaar is moet het vinden van een goede zitpositie geen probleem zijn. Opvallend is de been- en hoofdruimte op de achterbank. De kofferbak kan met een inhoud van 527 liter gerust groot worden genoemd. En zoals we de afwerking van het interieur met een dikke voldoende konden afstrepen, kan dit ook van de kofferbak worden gezegd.

1.9 TDI
Wij reden met de 1.9 TDI (105 pk) in Comfortline-uitvoering. Naar verwachting zal deze motorisering het erg goed gaan doen in de zakelijke wereld. Zoals alle TDI’s is dit niet de stilste diesel, maar wordt deze wel gekenmerkt door een soepel karakter. De pook laat zich soepel door de versnellingsbak dirigeren en de koppeling pakt snel op. De motor heeft voldoende kracht voor alledaags gebruik. Verwacht geen sportieve prestaties, maar een acceleratie van 0-100 km/h in iets minder dan 12 seconden heeft geen reden tot klagen. Het koppel van 250 Nm komt al bij 1.900 tpm vrij. Hierdoor is het nemen van een rotonde in de derde versnelling geen enkel probleem. Het gemiddelde testverbruik van 5,9 liter op 100 km, ofwel 1 op 17, is heel netjes.

Duits onderstel
Het onderstel van de Jetta is echt Duits (lees: stevig). Dat heeft een goede wegligging tot gevolg zonder dat het oncomfortabel is. De besturing is licht, maar heeft voldoende gevoel. Voor wie een wat sportievere rijstijl heeft, is de Jetta zeker geen afknapper. Hij laat zich duidelijk door de bochten sturen en helt niet meer dan gemiddeld over.

Uitvoeringen en uitrusting
Het modelaanbod van de Jetta is onderverdeeld in drie uitvoeringen; Trendline, Comfortline en Sportline. Het basismodel is de 1.6 (102 pk) Trendline die voor € 23.995,- in de prijslijsten staat. Dieselen kan vanaf € 28.695,- met de 1.9 TDI Trendline. De door ons gereden 1.9 TDI Comfortline staat voor € 30.035,- in de prijslijsten en wordt geleverd met 16 inch stalen wielen met wieldoppen, chromen grille, afstandsbediening voor de centrale vergrendeling, boordcomputer, climate control, cruise control, elektrische ramen vóór en achter en radiovoorbereiding. Op veiligheidsgebied zijn ABS en 8 airbags waaronder hoofdairbags vóór en achter gemonteerd. Een vergelijkbare Passat is ongeveer 3.000 euro duurder.

Conclusie
Volkswagen heeft de naam Jetta in Europa weer nieuw leven ingeblazen. De nieuwe Jetta moet de wat degelijke Bora doen vergeten. De Jetta heeft zoals de meest Volkswagens een zakelijke en nette uitstraling. Toch zorgen de opvallende chromen grille en de mooie LED-achterlichten voor een speels karakter. Het interieur is goed, zonder al te veel opsmuk en met de ruime kofferbak is het een prima reisgenoot voor de relatief grote Europeaan. De prestaties passen goed bij de nieuwe Jetta. Deze zijn niet overweldigend, maar ook zeker niet ondergemiddeld. Volkswagen staat bekend om haar degelijkheid en waardevastheid, dat ons inziens ook in de prijs terugkomt. Kortom, zowel zakelijk als privé een auto waar weinig op aan te merken is.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Gewoon een goede zakenauto: VW Jetta
Redactie
Door Redactie

Zoeken