Tests

Volwaardige SUV: Kia Sorento

Volwaardige SUV: Kia Sorento

De Kia Sorento is een waar succes. Het topmodel is de Sorento 3.5 V6 EX luxe automaat. En dat is nou net het model dat wij hebben getest. Maak kennis met de Kia Sorento!

De Mercedes ML-klasse en de BMW X5 hebben een ware trend op gang gezet, namelijk dat van de SUV ofwel Sports Utility Vehicle. Bijna ieder automerk heeft wel een SUV in het programma of is bezig met de ontwikkeling ervan. Zelfs Porsche zag ´brood´ in een SUV en ontwikkelde de Cayenne, een waar succes.
Ook Kia heeft deze trend niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. De ontwerpers en ingenieurs hebben hard gewerkt aan een SUV van formaat: de Sorento. Belangrijke kenmerken van een SUV zijn dat de auto er stoer uitziet, luxe is uigerust, vierwielaandrijving heeft en zich in het terrein niet vreemd voelt. Eens kijken hoe de Sorento op deze verschillende fronten scoort.

Stoer en chique uiterlijk
Kia heeft goed zijn best gedaan om de Sorento er als een dure en dikke SUV uit te laten zien. Hij heeft op veel fronten wat weg van de ML-klasse maar dat kun je zien als een compliment. De ML-klasse is niet voor niets een succes geworden!
De voorkant wordt gekenmerkt door een hoge grille, een dikke voorbumper met mistlampen en grote koplampen. De Sorento is geheel in twee kleuren afgewerkt. De carrosserie is in dit geval zwart en de plastic delen (o.a. de bumpers) zijn in een donkere grijze kleur gespoten. Standaard staat de Sorento op 16" lichtmetaal zoals deze ook op onze testauto te vinden zijn.
De achterkant heeft wat meer weg van een hele grote stationwagon. Al met al ziet de Sorento er stoer, en als een echte SUV uit.

Luxe interieur
In het interieur vinden we een ander belangrijk kenmerk van de SUV terug: luxe. Een SUV is luxe van binnen en dat ontbreekt bij de Sorento ook niet. De met leder beklede stoelen, stuur en versnellingspook, de houtafwerking op het dashboard en het gebruik van aluminium geeft het geheel een luxe en moderne uitstraling. De Sorento is van alle gemakken voorzien: elektrische ramen voor en achter, centrale vergrendeling op afstandsbediening, houtafwerking, aluminium afwerking, mistlampen voor, hoogte verstelling van het stuur, climate control en cruise control. Helaas werkt de cruise control niet geweldig omdat deze op het stuur te bedienen is, hier had Kia beter een hendeltje voor kunnen maken aan het stuur. Wat we missen is een boordcomputer en een buitentemperatuurmeter. Wel is er aan het plafond, bij de binnenspiegel, een hoogtemeter, kompas en luchtdrukmeter geplaatst.
De ruimte in de Sorento is behoorlijk groot. Je klimt bijna in de auto naar binnen en zit lekker hoog. De stoelen zitten prima en in de winter kun je je achterste warm houden met behulp van de stoelverwarming. De hoge zit zorgt voor een goed overzicht over de rest van het verkeer en je waant je een koning op zijn troon. Niet alleen voorin maar ook achterin de Sorento heb je niets te klagen, er is meer dan voldoende been- en hoofdruimte. De kofferbak (486 liter) is zeer goed bereikbaar door de grote achterklep.

Voldoende terreincapaciteiten
De Kia Sorento is ontwikkeld als een echte SUV en dat betekent dat de Sorento zich weinig tot niet in het terrein zal bevinden. Toch wilden wij eens kijken wat de Sorento in zijn mars heeft. We verlaten daarom de openbare weg, zetten de automaat in de lage gearing en rijden maar! De Sorento scoort in het terrein eigenlijk nog behoorlijk goed voor een SUV. Hij heeft weinig moeite met los zand en ook de nodige heuvels zijn goed te nemen. Natuurlijk kun je niet het uiterste vragen van een auto die eigenlijk bedoeld is voor de openbare weg. Het onderdeel terreinrijden doorstaat de Sorento wat ons betreft bijzonder goed. Wil je echt in het terrein gaan rijden dan kun je natuurlijk beter een auto kopen die daar echt geschikt voor is bijvoorbeeld een Land Rover of een Mercedes G-klasse. Maar om sporadisch een keer de openbare weg te verlaten heb je aan de Sorento een goede 4x4 met de nodige luxe aan boord.

Zwevend over het asfalt
De hoge zit en de soepele en stille motor maken de Sorento tot een comfortabele auto. Op elk soort wegdek voelt de Sorento zich goed thuis en inhalen (op de snelweg) is geen probleem. De 3.5 V6 met een vermogen van 195 pk komt goed van zijn plek. Het gaspedaal vol intrappen heeft tot gevolg dat de automaat even terugschakelt en de Sorento er rap vandoor gaat. In 10,2 seconden bereikt de Sorento de 100 km/h en dat is voor een auto van dik 1.900 kg niet verkeerd. De automaat doet zijn werk goed en schakelt soepel over. Geef je veel gas dan schakelt de automaat laat over, geeft je heel gedoseerd gas dan schakelt deze wat sneller over. Zo kun je je rijstijl door laten werken in de automaat en dat is erg prettig.
De Sorento stuurt licht en je hebt daardoor ook niet het gevoel met een grote auto onderweg te zijn. Overhellen in de bochten is niet te voorkomen met zo´n auto maar toch is dit bij de Sorento goed afgestemd.

Prettig geprijsd
Het grote voordeel van de Sorento ten opzichte van zijn ´concurrenten´ is dat de auto betaalbaar is. De Kia Sorento is er al vanaf € 26,989,- voor de 2.4 benzineversie. Ook is de Sorento met een 2.5 CRDi dieselmotor er voor € 26,989,-. Echte concurrenten voor de Sorento zijn wat prijs betreft de o.a. Honda X-trail en de Hyundai Sante Fe. Toch vinden wij dat de Sorento in hoger segment valt dan de twee ´concurrenten´.

Conclusie
Kia heeft met de Sorento een volwaardige SUV in huis. Hij voldoet aan alle eisen die aan een SUV worden gesteld: luxe, comfort, een stoere uitstraling en een klein beetje terreincapaciteiten. De Sorento is bovendien een goed alternatief als je niet het geld hebt voor een dure SUV van de ´Duitse concurrenten´.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volwaardige SUV: Kia Sorento
Volwaardige SUV: Kia Sorento
Volwaardige SUV: Kia Sorento
Volwaardige SUV: Kia Sorento
Volwaardige SUV: Kia Sorento
Volwaardige SUV: Kia Sorento
Redactie
Door Redactie

Zoeken