Tests

Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS

Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS

De vorige generatie van de Lexus IS is nooit een succes geworden. Maar met de nieuwe generatie IS heeft Lexus een zeer sterke auto in de showrooms staan. Vooral het zakelijke segment zal de dieselversie met open armen verwelkomen.

Lexus kwam jaren geleden met de IS voor het eerst met een model in de middenklasse. De auto was bedoeld als concurrent voor de Mercedes C-klasse, Audi A4 en BMW 3-serie. Ondanks de perfecte kwaliteit en sportieve rijeigenschappen slaagde het Japanse merk er niet in om de harten van vele leaserijders te veroveren. Eén van de belangrijkste oorzaken daarvan was het ontbreken van een dieselmotor. Met de komst van de compleet nieuwe IS is er ook voor het eerst een model met dieselmotor leverbaar. Behalve dat is de nieuwe IS uitgerust met de meest moderne opties, zoals we die kennen uit de Duitse gevestigde orde. Zou Lexus er ditmaal wel in slagen een flinke klap uit te delen?
 
Coupé-achtige daklijn
Met de introductie van de nieuwe GS presenteerde Lexus tevens een nieuwe designtaal onder de naam L-finesse. Ook de nieuwe IS is volgens Lexus nieuwe designtaal ontworpen. Dat uit zich onder meer in het krachtige en vloeiende lijnenspel. Gecombineerd met een exclusief tintje, is de IS een echte koppendraaier. Rijden in de IS betekent gegarandeerd veel aandacht en wijzende vingers. Zonder enige kritiek op de gevestigde Duitse orde, maar met de IS rij je in een auto die je niet op elke hoek van de straat of bedrijventerrein tegenkomt. Wij reden ook nog eens met de Sport-versie die geschoeid is op 18 inch lichtmetaal. Samen met de coupé-achtige daklijn, korte overhang vóór en achter en de brede heupen is het een sportieve en tegelijk exclusieve verschijning.
 
Interieur
Het interieur ademt een sportieve sfeer. De klokkenwinkel oogt ietwat futuristisch door de blauwe en witte verlichting. Door het instellen van het toerental of snelheid, gloeit er bij de opgegeven waarde een oranje ring in de snelheidsmeter of toerenteller en werkt daarbij als een optische begrenzer. Door de overweldigende stilte in het interieur en de soepelheid van de motor ervaar je weinig snelheidsbeleving. Alles voelt zo goed aan, dat hoge snelheden zonder enige moeite worden bereikt.
 
Interieurruimte valt tegen
Dat het ontwerp van het exterieur ten koste is gegaan van de binnenruimte wordt duidelijk zodra je instapt. Door de lage daklijn moet je oppassen voor je hoofd. De grote middentunnel geeft je weliswaar het gevoel in een sportauto te zitten, maar neemt wel veel ruimte in. Gelukkig heeft Lexus die ruimte goed benut door een groot en verlicht vak te maken in de middenarmsteun. Aan de andere kant zijn praktische opbergvakken ver te zoeken. Het dashboardkastje en de portiervakken zijn erg klein. De kofferbak is met een inhoud van 378 liter zo’n 100 liter kleiner dan die van zijn directe concurrenten. Op de achterbank zullen volwassenen moeten inschikken wanneer de bestuurder wat langer is dan gemiddeld. De instap achterin is – door de lage daklijn – vrij krap. De interieurruimte is zeker niet het sterkste punt van de IS.
 
Luxe voorzieningen
Aan boord van de IS hebben bestuurder en passagiers de beschikking over vele (optionele) luxe voorzieningen. Adaptieve cruise control zorgt automatisch voor voldoende afstand op je voorganger, de Xenon-koplampen draaien mee in bochten en gaan bovendien automatisch aan. De ruitenwissers doen hun werk eveneens volledig automatisch. Het gemonteerde entertainment systeem met DVD-navigatie is werkelijk fantastisch. De menu’s zien er mooi en modern uit wat ook geldt voor de routebegeleiding en het kaartmateriaal. De 14 speakers, subwoofer en versterker van het Mark Levinson audiosysteem doen goed hun best om de oren te strelen. Liefhebbers van een stevige bass hebben in deze auto dan ook geen klagen. Het 7 inch TFT-scherm doet tevens dienst voor de visuele waarschuwingen van de parkeersensoren vóór en de achteruitrijcamera achter. LED-lampjes als leeslampjes, helderwitte verlichting bij de voeten en het mooie instrumentarium maken de moderne sfeer compleet.
 
Soepele zescilinder
Elke IS is standaard voorzien van een keyless-systeem. De sleutel kan in de broekzak blijven. Bij het aanraken van de portieren gaan de portieren van het slot. De startknop op het dashboard wekt de motor tot leven. In het vooronder van de door ons gereden IS 250 ligt een V6 met een inhoud van 2.5 liter. Eenmaal gestart is de motor nauwelijks hoorbaar. Ook tijdens het rijden is de motor zo stil dat je alleen het lichte geruis van banden en wind hoort. Stilte overheerst in de auto. Ben je in een sportieve stemming en trap je het gaspedaal tot de bodem dan laat de motor pas van zich horen. Zodra alle 208 paardenkrachten worden aangesproken klinkt een typische V6-roffel uit het vooronder. De motor blijft stil, maar is toch voldoende hoorbaar om te beseffen dat je hier met een zescilinder op stap bent. De motor is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak, maar in onze testauto was een automaat gemonteerd. Deze telt ook zes versnellingen en is door flippers op het stuur handmatig te bedienen. In de D(rive) doet de automaat zijn werk snel en vloeiend. In de stand S(port) kun je flipperen en haal je het sportieve karakter van de IS naar boven. Door alle rust, stilte en souplesse heb je niet het gevoel snel te accelereren. Een blik op de snelheidsmeter geeft echter duidelijk aan, dat we hier toch wel degelijk met een sportieve auto te maken hebben. Een sprintje naar 100 km/h is binnen 8,4 seconden een feit en met een topsnelheid van 225 km/h kun je op de Duitse Autobahn prima uit de voeten.
 
Sportief onderstel
De IS 250 Sport staat op 18 inch lichtmetaal met laagprofiel banden, een sportonderstel en heeft een directe besturing. Dat alles gaat ten koste van het comfort, maar heeft juist een zeer positieve invloed op de sportieve rij-eigenschappen. De IS laat zich messcherp door de bochten sturen en geeft het gevoel niet snel te ver te gaan. Dankzij de achterwielaandrijving is het een geduchte concurrent voor de BMW 3-serie. Ook z’n sportieve onderstel zet z’n Duitse concurrenten in de vorm van Audi en BMW op scherp.
 
Conclusie: Duitsers opgepast!
Waar Lexus er met de vorige IS niet in geslaagd is een klap uit te delen richting de Duitse concurrenten is de nieuwe IS klaar voor de aanval. De auto zit zeer goed in elkaar en de afwerking is van Duits (lees: zeer goed) niveau. Dat geldt ook voor de leverbare opties zoals adaptieve cruise control, een uitgebreid en prachtige klinkend audio-/navigatiesysteem en standaard keyless go. Met z’n sportieve en dynamische uitstraling, achterwielaandrijving, souplesse, stilte in het interieur en directe besturing moet de IS menig Audi- of BMW-rijder aanspreken. Bovendien is de IS in vergelijking met vergelijkbare motoriseringen in de Audi A4 of BMW 3-serie enkele duizenden euro’s goedkoper. Jammer genoeg is de interieurruimte achterin en de inhoud van de kofferbak aan de kleine kant. Voor de rest lijkt ons niets in de weg te staan om de IS tot een topper te maken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Duitsers opgepast: de nieuwe Lexus IS
Redactie
Door Redactie

Zoeken