Tests

​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)

​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)

Als de Tesla Model X ergens verschijnt, trekt hij alle aandacht naar zich toe. Zo'n gewaagde auto tussen alle saaie middenklassers is altijd welkom. Maar hoe langer je erin rijdt, hoe meer praktische bezwaren je tegenkomt.

Bij Tesla lijkt er geen middenweg te bestaan: je houdt ervan of je vindt het niets. Het merk van Elon Musk veroorzaakt reuring. Eindelijk lijkt een gloednieuw automerk zich tussen de gevestigde namen te wurmen, met als unique selling point dat alle geproduceerde auto's elektrisch zijn. Tesla presenteert zichzelf graag als merk van de toekomst. Verbrandingsmotoren zijn taboe en het dashboard is eigenlijk een smartphone in XXL-formaat. Conventionele knoppen en schakelaars kom je niet tegen.

De Model X trekt bekijks tijdens test

Tesla verdient respect omdat het merk elektrisch rijden in z'n eentje spannend heeft gemaakt. Een nieuw model van Tesla veroorzaakt meer ophef dan een gemiddelde nieuwe Mercedes. Zelfs mensen die niet van auto's houden, vroegen ons de afgelopen maanden regelmatig of we al eens met de Model X hadden gereden. Halverwege oktober was het zover. Toen we ermee door het land reden, moesten we denken aan verhalen van bejaarde heren die vertellen dat in hun jeugd het dorp uitliep als er een 'automobiel' doorheen reed. Ook de Model X wordt in elke stad of elk dorp waar we met onze test doorheen kwamen ongegeneerd aangegaapt door een bonte verzameling huisvrouwen, scholieren, entrepreneurs en ambtenaren.

Prestaties Model X zijn ongekend

Elon Musk, de oprichter van Tesla, begrijpt heel goed dat je als nieuw automerk ongewone dingen moet doen om aandacht van het publiek te trekken. Heel slim is de ludicrous speed-functie. Ook de Model X is voorzien van dit 'speledingetje', waarbij de auto vanaf stilstand in 3,4 seconden naar de 100 knalt. Tesla geeft toe dat het eigenlijk volkomen overbodig is – zonder deze functie is het in 5 seconden gedaan en ook dat is bijzonder snel. Maar mannen zijn nu eenmaal gevoelig voor dit soort statusverhogende zaken. Bij de stoplichtsprint laat je een Porsche 911 Carrera of een BMW M5 kansloos en dat doet het altijd goed bij de borrelpraat.

Vleugeldeuren

Maar de meeste aandacht gaat uit naar de achterportieren, die naar boven openen. Dat is typisch iets wat de cynicus belachelijk vindt, maar de dromer in extase brengt. Die vleugeldeuren slaan welbeschouwd nergens op (een schuifdeur is praktischer), maar dragen wél bij aan de magie die van de Model X uitgaat. Zet een Model X op het schoolplein, open de vleugeldeuren en tientallen jongens staan ademloos vanachter het glas toe te kijken. Zo'n auto met openslaande deuren willen ze ook. De Model X is de Ferrari Testarossa van de 21e eeuw.

Smaken verschillen

Behalve de enthousiaste reacties hoorden we minstens zoveel mensen verzuchten hoe lelijk ze de Model X vinden. We noteerden woorden als lomp, krankzinnig en belachelijk voor dit 'gedrocht'. De Model X lijkt uit één enorm stuk staal te zijn gehouwen, door iemand met ­handen als kolenschoppen. De bumper is onzichtbaar, van een grille kun je nauwelijks spreken. Mooi? Gewaagd? Over de top? Zeg het zelf maar. Origineel is het hoe dan ook.

Plaats voor vier achterpassagiers

Als je binnenin zit, gaat je aandacht naar het grote touchscreen van 17 inch en naar de enorme voorruit, die tot ver boven je hoofd doorloopt. Om weg te rijden, hoef je geen startknop in te drukken. Als je in de buurt van de auto komt, ontgrendelt hij zichzelf en hoef je alleen de automaathendel maar in D te zetten om weg te rijden. Maar dat doen we nog niet, want we gaan eerst nog even met de vleugeldeuren spelen. Ze hebben aan beide kanten maar 30 centimeter in de breedte nodig om te openen en speciaal aangebrachte sensoren houden rekening met een laag plafond, zodat je ook in een drukke parkeergarage nog in- en uit kunt stappen. Naar keuze openen ze helemaal of tot halverwege. In totaal kunnen vier achterpassagiers via de wonderbaarlijke portieren de Model X betreden.

Niet het afwerkingsniveau van Duitse merken

Bij het wegrijden hoor je alleen een heel lichte zoem van de elektromotor. In tegenstelling tot een verbrandingsmotor dringt de elektromotor zich ook op hoge snelheid niet op. Dat merk je als je tegenwind hebt: door de hoge carrosserie en de stilte van de motoren komt de geluidsbeleving in de buurt van een westerstorm op het strand. Het zijn die details waaraan je merkt dat een Tesla nog niet het niveau heeft bereikt van de grote Duitse merken. Zo zijn er meer dingen. Als je vlot over een rotonde rijdt, hoor je merkwaardige geluiden onder de vloer, waar het accupakket zit. Het lijkt alsof het pakket in elke bocht aan het schuiven slaat. Kan zijn dat dit alleen in onze testauto gebeurt, maar het klinkt niet alsof de auto heel degelijk in elkaar is geschroefd.

4G en 22 inch

Aan de andere kant zijn we bijzonder blij met het 4G-netwerk in de auto. Zo is het grote scherm altijd verbonden met Google Maps en worden software-updates automatisch uitgevoerd, net als bij je mobiele telefoon. Ondertussen proberen we het geinige, maar overbodige ludicrous speed nog eens. Zonder dat het met een geluidsexplosie gepaard gaat, schiet je vanaf stilstand pijlsnel naar 100 km/h. Het gaat zo snel dat je wereld na de sprint ineens vijf keer sneller lijkt te draaien. Dankzij standaard vierwielaandrijving hebben de 22-inch (!) wielen geen enkele moeite om het vermogen naar het asfalt te leiden.

Actieradius Model X voldoende toereikend

Wat moet je nu met de Model X? We gaan even niet mee in de droom van Elon Musk en stellen ons voor dat de Model X ons dagelijkse vervoermiddel zou zijn. De actieradius van 467 kilometer is een meevaller, je hoeft niet voortdurend bang te zijn dat je zonder stroom komt te zitten.

Maar in de krappe Nederlandse binnensteden is de Model X met zijn breedte van meer dan 2 meter een tamelijk rampzalige auto. De Tesla mag dan milieuvriendelijk zijn, met zijn afmetingen is hij volkomen ongeschikt voor de smalle straten en krappe parkeervakken. Daarbij is de auto ook nog eens onoverzichtelijk. Op de snelweg zie je niets in je dode hoek door de enorme B-stijlen en de achterruit is te klein. Oké de auto heeft een waarschuwingssysteem voor verkeer dat zich in de dode hoek bevindt, maar een goed zicht rondom vinden we wel zo prettig. De achteruitrijcamera is je beste vriend en geeft op de centimeter nauwkeurig aan hoeveel manoeuvreerruimte je nog hebt, maar dekt niet alle hoeken af.

Ook in parkeergarages, waar in veel grote steden de laadpalen zich bevinden, word je niet vrolijk van de Model X. Zie de 22-inch velgen maar eens krasvrij te houden en probeer de auto vervolgens maar eens in een krap parkeervak te sturen.

Het gewicht van 2440 kilo, waarvan het accupakket een derde voor zijn rekening neemt, is een ander nadeel. Als de Tesla Model X een mens was, hadden we hem bij Gênante Lijven of een Oprah-achtig praatprogramma teruggezien. De huilende echtgenote die het niet meer ziet zitten en de zalvende woorden van Oprah die over haar eigen obesitasverleden vertelt, mag je er zelf bij bedenken. Natuurlijk is het prijzenswaardig dat de Model X geen gram CO2 of NOx uitstoot, maar ook het in beweging krijgen van een elektrische auto kost energie en hoe zwaarder hij is, des te meer stroom er nodig is. Van een milieuvriendelijk merk verwacht je meer inspanningen om gewicht te besparen.

Prijs Tesla Model X

Tot slot de prijs. De basisprijs is 144.600 euro, wat met het bestellen van een paar leuke opties flink kan oplopen. Onze testauto kost 173.850 euro. De Model X is daarmee veel duurder in aanschaf dan een dikke Duitse suv. De zakelijke rijder profiteert ook volgend jaar nog van mooie bijtellingsvoorwaarden, maar voor een doorsnee particuliere koper blijft de auto onbetaalbaar. Voor sommigen zal dat een teleurstelling zijn, voor anderen een opluchting.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)
​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)
​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)
​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)
​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)
​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)
​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)
​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)
​Test Tesla Model X (P90D Ludicrous)
Redactie
Door Redactie

Zoeken