Tests

Autotest | Renault Scénic

Autotest | Renault Scénic

Bijna 35 jaar na dato is de Multi-Purpose Vehicle, ofwel MPV, op sterven na dood. Echter omdat Renault het autoconcept uitvond – althans, hier in Europa – voelde het zich verplicht de handdoek niet zomaar in de ring te gooien. Zo gezegd, zo gedaan en sinds kort is er een nieuwe Scénic. Dat de Renault-directie, om dit gedaan te krijgen, wel eerst langs hoofddesigner Laurens van den Acker moest, dat weet lang niet iedereen…

Schrander als de hoofddesigner bij Renault is stond de in Noord-Brabant geboren Van den Acker erop dat het roer omging voordat hij de tekenpen ter hand zou nemen voor een nieuwe Scénic. Zijn allereerste eis? De vierde generatie Scénic moest en zou op 20 inch wielen komen te staan. Standaard! Het topmanagement voorzag allerlei hersenbrekers, maar ging uiteindelijk akkoord.

Waarom Van den Acker deze merkwaardige voorwaarde stelde? Simpel. Volgens een stokoud gezegde onder autoliefhebbers: wielen maken of kraken een auto. MPV's hebben hun reputatie als klassieke schoonheden op wielen al niet mee en nu de marktvraag ernaar ook nog eens onder druk staat, was dit het minste wat Van den Acker kon doen op de nieuwe Scénic van meet af aan zo verleidelijk mogelijk in de verf te zetten.

“De vierde generatie Scénic moest en zou op 20 inch wielen komen te staan. Standaard!”


Maar de Nederlandse tekenvirtuoos deed nog meer. Zo kneedde hij het exterieurdesign van de Scénic zo dat het de vruchten pikt van een cross-over, momenteel het meeste gekochte autoconcept. Dat hij en zijn designteam dit al een beetje had kunnen oefenen bij de Espace kwam des te meer van pas. In tegenstelling tot laatste opereert de Scénic namelijk in een prijsklasse waarin een aanzienlijk deel van de autokopers z'n volgende auto koopt. Een al te grote misser kon Renault zich dus niet missen. De nieuwe Scénic moest spot-on zijn om mensen er nog warm voor te kunnen krijgen. Of dat gelukt is? Oordeel zelf. Maar als ons om een reactie gevraagd zou worden, luidt die dat een MPV zelden tot nooit zo appetijtelijk was.

Gezichtsbedrog

Je kan dan wel discussiëren over de hoeveelheid Frans DNA dat erin het design van de Scénic zit, maar vraag de meeste mensen of ze een recente Renault te pruimen vinden en de meesten knikken. Wat Van den Acker bij de Scénic klaarspeelt, is overigens echt een knap staaltje tekenwerk. De koets lijkt namelijk zowaar gedrongen en relatief laag, maar dit is allemaal gezichtsbedrog. Vooral – daar komen ze weer! – de grote wielen zetten je op het verkeerde been. Dubbel zelfs, want je verwacht zeer brede banden maar ze zijn juist opvallend smal. Een truc om de inkoop- maar tevens de vervangingskosten te drukken. Want standaard op iedere nieuwe Scénic weet je nog…?

Tijd om in te stappen

Leuk en aardig allemaal, maar is de Renault Scénic nog evenzo ruim en praktisch als voorheen? Om kort te gaan: door de blitse vormgeving is het meer inschikken, maar ook weer niet zo dat het zitgedeelte krapjes voelt. Iedere hatchback is nog altijd minder riant vanbinnen. Plus niet zo praktisch.

Zo is de tweede zitrij, voortaan een achterbank met drie voorgevormde zitplaatsen in plaats van individuele stoelen, bij de Scénic te verschuiven. Hierdoor kan er gevarieerd worden tussen meer of minder been- of bagageruimte. Wie maximaal kiest voor het laatste, kan bogen over een behoorlijke 572 liter. Wil je meer laadoppervlakte, druk dan – bij de duurdere uitvoeringen – op de knop en de rugleuningen klappen automatisch om. Dat kan zowel voorin, vanaf de voorste zitrij, als wanneer je achter de auto staat. Al is niet bekend hoeveel volume er daarmee ontstaat. Liever prijst Renault de hoeveelheid handige opbergvakken verspreid door het interieur. We hebben ze niet geteld, maar het zijn er inderdaad veel. Vooral van het uitschuifbare 'handenschoenvak' hebben we dankbaar gebruik gemaakt.

Hoe is de sfeer?

Zoals in elke Renault. Dat klinkt flauw, maar het is toch echt zo. De wat ons betreft nadelige kant van Van den Acker's (ver) doorgevoerde eenheidsfilosofie. Of je nu in een Talisman, Kadjar of Scénic zit; het oogt en voelt allemaal één pot nat. En dus kunnen we eerdere kritieken weer van stal halen. Stoelen die fraaier ogen dan ze zitten, een massagefunctie die niets meer doet dan het opblazen van enkele stoelkussens, een bedenkelijke mix tussen keurige en goedkope materialen en een infotainmentsysteem dat nogal eens voor ergernis zorgt.
Aangezien dit commentaar niet van gister is (sinds de introductie van de Espace in 2015 waarmee het begon), hadden we stilletjes gehoopt dat Renault ondertussen werk had gemaakt van deze nukken, maar niets is minder waar. Of wij zijn gewoon zure automensen…
Niet eerder opgemerkt is een dodehoekdetectie die pas waarschuwt als je de bestuurder van de auto die langszij komt recht in de ogen kan kijken. Veel te laat dus. Neem die update eventjes mee, Renault. Niettemin is de Scénic wel veilig genoeg voor de maximale 5 sterren van Euro NCAP.

“Of je nu in een Talisman, Kadjar of Scénic zit, het oogt en voelt allemaal één pot nat”


Rijden

Tijd om het over het rijgedrag te hebben. En het moet gezegd: we waren nogal sceptisch vooraf. Immers zelden wordt iemand lyrisch van het stuurgedrag van de Scénic. Combineer die wetenschap met gigantische wielen voorzien van plat rubber en je weet waarom. Maar wat blijkt? De nieuwe Scénic rijdt zowaar lekker. Zelfs van het platte, vrij stijve rubber merk je nauwelijks iets. Het rolt net zo comfortabel als een 17 inch band, terwijl de toegenomen spoorbreedte overhellen van de koets beperkt en de Scénic hierdoor prettig kwiek aanvoelt voor een auto van formaat. We reden de tank leeg voor we er erg in hadden. Over brandstof gesproken: geen enkele Scénic heeft op papier meer dan 6,1 liter per 100 kilometer nodig. De door ons geteste 1.6-diesel heeft zelfs genoeg aan 5,5 liter. In de praktijk. Pluspunten! Al moet de handbak wel eventjes goed op bedrijfstempratuur komen voor 'ie soepel begint te schakelen.

Conclusie

MPV's, dat zijn altijd rijdende blokkendozen, niet?! Wel, fout. Laurens van den Acker die omwille van z'n tekenkunsten bij het Franse bedrijf werd binnengehaald, wilde er niets van weten. Hij praatte de directie om en zorgde er daarmee zowat hoogstpersoonlijk voor dat de Scénic meer bodemvrijheid, moderne proporties, een dak in contrastkleur (als je wil) en enorme wielen kreeg aangemeten en verleidelijker smoelt dan een MPV ooit deed. Daarbij is de rijbeleving ook nog eens prettig (zolang je niet al te veel aan de knoppen zit) en de binnenruimte nog steeds toereikend voor wie dat belangrijk vindt. Kortom, het is nog niet over en uit voor de MPV en de Renault Scénic in het bijzonder. Al is het toch vooral Van den Acker die zich onsterfelijk heeft gemaakt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Autotest | Renault Scénic
Redactie
Door Redactie

Zoeken