Tests

Autotest | Peugeot 3008

Autotest | Peugeot 3008

Van MPV onder de SUV's naar SUV onder de SUV's? De eerste indruk van de nieuwe Peugeot 3008 was meer dan goed. Maar blijft dat beeld ook overeind staan na honderden testkilometers door de Toscane heuvels? Immers, de ongekroonde koning onder de compacte SUV's word je niet zomaar.

MPV of toch SUV? Wist Peugeot bij de eerste 3008 niet precies wat het wilde (wat effect had op het al net zo twijfelachtige design), bij het bekokstoven van de nieuwe generatie was het er 100% zeker van: het moest een volwaardige SUV worden. En voilà, hier staat de nieuwe 3008 dan. Zo compleet anders dat we spontaan vrezen voor de occasionprijzen van de vorige generatie (al werkt dat doorgaans twee kanten uit).
De nieuwe 3008 is in elk geval zowaar nog meer een SUV van deze tijd dan zijn voorganger ten tijde van diens introductie was. En dat wil wat zeggen, want in 2009 stond Peugeot's C-segmenter SUV nota bene aan de vooravond van het uiterst succesvolle concept dat het nu is.

Wat maakt de 3008 zo bijzonder?

Tierelantijntjes. Botweg beschouwd zijn de meeste SUV's maar wat saai (geworden). Bijna geen merk durft meer uit de ban te springen vanwege de angst voor humeurige boekhouders of boze aandeelhouders. Zodoende zinspelen ze bijna allemaal op veilig. Peugeot deed dat in 2009 al niet en doet dat nu wederom niet. Dat valt toe te juichen. En hoewel de nieuwe 3008 en profil niet eens zoveel verschilt van de geijkte SUV, toch valt er meer te genieten als je naar de Fransoos kijkt. Een sierstrip hier, een 'hap' uit de koets daar en ook de gesculpteerde wervelingen in de flanken en de flitsende C-stijl – waardoor het dak lijkt te zweven – kom je niet op iedere SUV tegen. Nog maar te zwijgen over de two-tone lak en achterlichten in de vorm van een leeuwenklauw. En dan ook nog eens toegepast in een gitzwarte behuizing. Zo'n diverse mix aan (fraaie) stijldetails houdt de spanning erin!

Stemt het interieur ook zo positief?

Nou en of! Open de portieren en de nieuwe 3008 gaat nog even door met imponeren. Was het interieur van de eerste generatie al fraai, de nieuwe slaat echt alles. Met alle respect voor het merk: de mix en driedimensionale lay-out van overwegend zachte kunststoffen en authentieke materialen als hout, alcantara of stof, toegepast op een toch al eigenaardig dashboard, verwacht je niet in een Peugeot. In een – tweemaal zo kostbare – Audi of Mercedes daarentegen...

“En ja, dit is een directe veeg richting de Volkswagen Tiguan”


De Fransen hebben zichtbaar alles uit de kast getrokken om (meer) premium bevonden te worden. Al moet tevens gezegd dat Peugeot ons uitsluitend in uitvoeringen liet rijden, voorzien van de mooiste toeters en bellen. Desalniettemin, als de nieuwe 3008 representant is van de Peugeots die komen gaan, dan kan Duitsland haar borst alvast natmaken. Zelfs het (flamboyante) design van de stoelen draagt bij aan een verbazingwekkende kwaliteitsmeting binnenin de 3008.

De betaalbare 3008 doet nogal kaal aan dus?

Niet zelden is dat het geval helaas. Echter bij de 3008 is dit welhaast onmogelijk. Peugeot's troef: de verfrissende i-Cockpit, dat bovendien een evolutie heeft ondergaan. Het stuur daarvan is nog evenzo klein (en fijn), maar is nu ook van boven afgevlakt voor beter zicht op het instrumentarium erachter. Daarover gesproken: de klokkenwinkel bestaat voortaan geheel uit pixels en kan tegelijk uiteenlopende informatie over de auto weergeven. In elke 3008! En ja, dit is een directe veeg richting de Tiguan, waarbij het digitale Active Info Display pas na bijbetaling het interieur opsiert.

Een tweede, acht inch groot scherm, centraal bovenop het dashboard, is optioneel. Maar het vele aluminium en de uit hetzelfde metaal opgetrokken 'pianotoetsen' zijn dan weer standaard. De prachtige, sfeervolle tuimelschakelaars zijn bedoeld als sneltoetsen voor de verschillende menu's van het multimediasysteem. Werkt perfect, zoals het gehele infotainment zich een stuk intuïtiever laat bedienen dan voorheen bij Peugeot. Wel hadden we graag gezien dat fysieke knoppen voor de klimaatregeling behouden waren gebleven. Nu moet je onnodig lang je arm uitstrekken om de gewenste interieurtempratuur in te stellen. Niet ideaal.

Hoe zit het met de veiligheid en gadgets?

Wil Peugeot een vuist maken en de hogere prijs van de 3008 (want dat zijn ze) rechtvaardigen, dan moest het ook op dit vlak een sprong maken. Zo gezegd, zo gedaan. Afhankelijk van de versie en motorisering is er verkeersbordherkenning, rijstrooksignalering, vermoedheidsherkenning, grootlichtassistentie en adaptieve cruise control, full LED-koplampen, dodehoekwaarschuwing en inductieladen voor smartphones.
Voor de audiofiel is het eveneens door-en-door Franse Focal gestrikt en Hammam-liefhebbers kunnen de pneumatische stoelmassage met 8 drukpunten en ingebouwde parfumeur allicht waarderen. O, voor we het vergeten: met de binnenruimte zit het ook goed. Niet overdreven ruim, maar afdoende voor vier volwassen met een lengte van om en nabij de 1,85 meter.

Zozo, en hoe rijdt 'ie?

Je zou denken lekker dynamisch, afgaande op zijn sportieve en tegelijk stoere uitstraling. Het werkelijk rijgedrag blijkt echter afgestemd op de pracht en praal van het interieur. Oftewel, zeer comfortabel en onthaastend. Zelfs het i-stuurtje verandert daar weinig aan. Sterker, de communicatie met de voortrein is vrij afstandelijk. Bovendien moet er sowieso veel gestuurd worden alvorens de 3008 van richting verandert. Gelukkig went dit snel, net als dat aanvankelijk buitenaardse stuurtje.

“Open de portieren en de nieuwe 3008 gaat nog even door met imponeren”


Naar de wegligging is het niet omkijken. Dat is gewoon goed, hetzij soms ietwat stoterig op korte oneffenheden door de straffe demping. Bovendien zit er verschil tussen de motorversies. Opvallend daarbij is dat vooral de basisversies indruk weten te maken. Waar de 180 pk sterke 2.0 HDi-diesel de toch al grote Peugeot voelbaar stevig(er) tegen het asfalt duwt, trakteert de lichtere 1.2 driecilinder-benzine op een veel levendiger rijgedrag. En dat gaat erin als Italiaanse pancetta.
Tweehonderd kilogram is dan ook een significant gewichtsverschil, waardoor de 130 pk van de driepitter zowaar pittiger worden losgelaten dan de – op papier – veel krachtigere viercilinder-diesel. Een vleugje extra scherpte wordt geboden via de Sport-mode, maar zo dynamisch als een Sportage of CX-5 kunnen zijn wordt het nooit. De oude 3008 daarentegen rijd je compleet zoek met de nieuwe.

Chapeau, Peugeot!

Wie het bovenstaande heeft gelezen heeft het vast al in de gaten: we zijn enthousiast over de nieuwe Peugeot 3008. Heel enthousiast. Beetje verrast ook. Na de 308 wisten we al dat Peugeot haar leven flink heeft gebeterd, maar met de nieuwe 3008 gaat het nog een stap verder. Qua uitstraling, qua kwaliteitsbeleving, qua alles eigenlijk. Enkel het rijgedrag is niet zo dynamisch als dat van de 308. Anderzijds, niet iedereen heeft daar behoefte aan. Maar zelfs dan zou de 3008 hoog je toplijstje moeten staan als je je zinnen hebt gezet op een nieuwe relatief compacte SUV dan wel crossover. Chapeau, Peugeot!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Autotest | Peugeot 3008
Redactie
Door Redactie

Zoeken