Tests

Autotest: Volvo S90 en V90

Autotest: Volvo S90 en V90

Volvo vernieuwt over de volle breedte zonder aan het DNA te tornen. Met de XC90 werd dat al duidelijk en met de S90 en V90 borduurt Volvo voort op de ingezette koers. Die nieuwkomers moeten de sedan S80 en stationwagon V70 doen vergeten. Geen probleem kunnen we concluderen na een uitgebreide kennismaking nabij het Spaanse Marbella. Of het nu gaat over uiterlijk, interieur, onderhuidse techniek of rijkwaliteit, Volvo zet serieuze stappen.

Negentig procent van de onderdelen van sedan en stationwagon is nieuw ontwikkeld. Ja, negentig procent. En daarmee kun je terecht spreken van gloednieuwe auto's. Concreet zien we dat niet enkel terug in het design, maar ook in de toename in lengte van 12,5 centimeter ten opzichte van de voorgangers S80 en V70.

En toch is het design altijd een maatstaf om vernieuwing (zichtbaar) aan af te meten. De S90 en V90 delen veel designkenmerken met de XC90, het model waarmee de designvernieuwing bij Volvo werd ingezet. Is het daardoor voorspelbaar? Nee, want ons betreft niet. Ze weten ons alsnog te verrassen. En dat doen ze zonder het erfgoed volledig uit het oog te verliezen. Wie goed kijkt ziet in de lichte kromming in de spijlen van de grille een verwijzing naar de neus van de Volvo P1800. Maar ook mindere kenners zullen typische Volvo-kenmerken herkennen.

Korte overhangen

De S90 en V90 hebben korte overhangen en zijn bedeeld met strakke lijnen. En dat is wel nieuw voor het Volvo van het afgelopen decennium. Daar overheersten immers wulpse lijnen en sterke schouders. Het lijkt alsof het succes van de jongste Audi-designs een inspiratie vormde voor de Zweden. Geen regelrechte kopie, maar vooral de horizontale lijnen aan de achterzijde van de sedan roepen in dat kader enige herkenning op.
De buitenspiegels hebben, op voetjes, een plek gekregen op de voorportieren. Dat moet bijdragen aan een sportief gevoel en maakt een extra stijl in de zijruit overbodig.
Een kanttekening is er ook, de wielkasten zijn fors en vragen om gevuld te worden met grote wielen. Dat betekent dat je beter een maatje groter dan kleiner bestellen kunt. Het komt de uitstraling van de S90 en V90 ten goede. Niet te missen zijn de koplampen die zijn voorzien van het 'hamer-design', dat inmiddels ook de 40-lijn van het Zweedse merk heeft bereikt.

Verfijnd Zweeds interieurdesign

Het interieur blinkt uit in efficiency. De knoppenwinkel omvat enkel de meest elementaire draai- en drukknoppen. De andere bedieningselementen zijn gevat in het verticaal gepositioneerde i-Pad-achtige scherm dat wordt geflankeerd door verticale roosters. Ze zijn voorzien van chique knopjes waarmee de instroom van de warme of koude lucht kan worden gestuurd. De verfijning van het Zweedse design komt nog eens extra tot uiting in het toegepaste hout op het dashboard. Zelfs voor de stand van de houtnerf hebben de inrichters van de 90-versies oog gehad.

Moderne technologie

Volvo laadt beide auto´s vol met ondersteunende techniek die nieuw dan wel doorontwikkeld is. Pilot Assist bijvoorbeeld is verfijnd en standaard op beide modellen. Daarmee kan de auto tot een snelheid van 130 km/h semi-autonoom rijden. Run-off Mitigation is gloednieuw. Het zorgt ervoor dat de auto niet van de weg raakt als de bestuurder even niet oplet. Mocht dat toch niet te voorkomen zijn, dan bereidt hij alle veiligheidsmiddelen voor op de impact. In stadsverkeer wordt je bovendien bijgestaan door City Safety dat ondersteunt bij het remmen en helpt daarmee botsingen te voorkomen.

Aan de vermaakkant zien we de introductie van Spotify. In Volvo's multimedia- en connectiviteitssysteem Sensus is dat voortaan standaard. Park and Pay wordt later geïmplementeerd. Het staat de Volvo-rijder terzijde bij het vinden en betalen van een parkeerplaats.

Motoren

Het motorenaanbod in de S90 en V90 strekt zich uit van een 150 pk sterke D3 (diesel) tot een uiterst krachtige T6 (benzine) die 320 pk levert. Afhankelijk van de motorisering is er een keuze uit een handbak met zes overbrengingen of een achttraps automaat, eventueel gecombineerd met vierwielaandrijving. Wij maakten in beide modellen kennis met de D5 (235 pk) en T6. Een uitstekende wegligging en veel comfort gaat bij beide versies gepaard met een gezonde dosis sportiviteit. Vooral als in de Drivemode voor Dynamic wordt gekozen. De S90 en V90 sturen dan nog strakker door de toename van de stuurbekrachtiging. Ook de respons op het gaspedaal neemt in sportieve zin toe.

De Zweden laten in de D5-motor PowerPulse-technologie debuteren. Geen dubbele turbo's of iets van dien aard maar techniek die gebruik maakt van samengeperste lucht waarmee de volle kracht van de turbo direct wordt benut. Het heeft effect op de eerste twee versnellingen en accelereren verloopt daardoor efficiënter en vooral sneller. Overigens staat al die sportiviteit rustig rijden niet in de weg. Lekker cruisen, betekent genieten van een hoge mate van stilte in het interieur. Het onderstel zorgt er voor dat beide modellen op uiteenlopende beproevingen zijn berekend. Vooral met de dwars geplaatste composietveer achter, zet het merk een stap naar een gedegen wegligging. Unieke techniek, die alleen Chevrolet toepast bij de Corvette.

Oké, en nu specifiek over S90 en V90

Laten we bij de S90 beginnen. Daarmee doet Volvo heel duidelijk een stap in het segment van de premium sedan. Veel sterker dan de S80 ooit deed. Hij wil wedijveren met onder meer de E-klasse van Mercedes en de A6 van Audi. En dan is uitstraling een voornaam feit. Dat heeft 'ie. De korte overhangen, maar ook de statige lijnvoering doen niet onder voor de (vooral Duitse) concurrentie. De extra lengte heeft positieve effecten op die uitstraling, maar ook op het rij- en zitcomfort. Passagiers achterin hebben een limousine-achtige zee aan beenruimte en de aflopende daklijn drukt de hoofdruimte niet. Zelfs inzittenden van rond 1,90 meter kunnen op de tweede zitrij een alleszins ontspannen zithouding aannemen.

De V90 heeft een heel andere taak. Die moet namelijk het grote succes van diens voorganger, de V70, gaan evenaren. De gigantische ruimte in de V70 is daarbij een pré. De V90 haalt dat qua bagageruimte niet. Hij is vijftien liter kleiner, maar nog altijd 560 liter groot. Dus waar maken we ons zorgen over. De ruimte op de achterbank is net als bij de S90 overweldigend. En wat rijgedrag betreft verloochend hij de trouwe V70-koper niet. Het is nog altijd comfort dat de klok slaat, maar een gezonde dosis rijplezier is daar zonder twijfel aan toegevoegd. En daarmee moeten zelfs liefhebbers van Duitse bolides echt een proefrit gaan maken. De S90 en V90 zijn het waard.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Autotest: Volvo S90 en V90
Redactie
Door Redactie

Zoeken