Peugeot 2008 autotest → lees onze review

De Peugeot 2008 is een groot succes. In deze autotest met de Peugeot 2008 kijken wij of de compacte SUV na een facelift nog altijd net zo goed uit de review komt. Benieuwd hoe de test is verlopen? Dat lees je hier.

Voor wie dat interessant vindt vertellen we je graag nog een klein beetje achtergrondinformatie over de Peugeot 2008. Het model kwam in 2013 op de markt. Relatief laat in dit uitdijende segment, maar wel meteen een schot in de roos. Zeker ook in ons land. De 2008 heeft een bepaalde aantrekkingskracht die heel positief werd opgepakt.

In de afgelopen drie jaar werden er wereldwijd meer dan een half miljoen op naam van een nieuwe eigenaar gezet en draaiden de fabrieken in drie landen op volle toeren. Afgelopen jaar (2015) was daarbij zelfs het meest succesvol. Peugeot koestert dat succes en koos een veilige weg met de facelift.

Is de facelift op de Peugeot 2008 voldoende vernieuwend?

Nee en ja. Nee, want je moet wel echt tot de kenners behoren om de vlakkere motorkap, nieuwe grille en de aanpassingen aan de lichtunits meteen te herkennen. Maar als je het ons vraagt staat hij er wel weer voldoende fris bij. We hadden elke keer echt wel het gevoel op een nieuwe auto af te lopen.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Dat 'nieuwe' gevoel heeft ook wel te maken met een paar optische extra's. Bij bepaalde uitvoeringen zijn de wielkasten en dorpels voorzien van kunststof opzetstukken. En dat geeft hem een behoorlijk krachtiger uitstraling. Peugeot spreekt zelfs over SUV in plaats van crossover, maar dat gaat ons wel erg ver.

“Peugeot koestert dat succes en koos een veilige weg met de facelift.”
over de vernieuwde Peugeot 2008

Wie nog meer de blits wil maken kan bovendien kiezen voor de GT Line. Dan krijgt de 2008 een sportieve aankleding dankzij zwart gelakte elementen – waaronder de grille – speciale wielen, rode accenten en een achterspoiler. En vergeet de GT-badges niet.

En hoe ziet de 2008 er van binnen voortaan uit?

Je bedoelt wat de GT Line daar voor effect heeft? Dat zie je meteen. De rode stikels op de stoelen en het stuurwiel alsook de rode accenten op de sierlijsten springen eruit.

Verder is er van binnen geen nieuws te melden. Of dat erg is? Nee hoor, de tand des tijds heeft hier weinig vat kunnen krijgen. Peugeot's interieurconcept 'i-Cockpit' is nog steeds modern om te zien. Kenmerkend daarvan zijn de hooggeplaatste klokkenwinkel en het eveneens duidelijk binnen het blikveld gepositioneerde touchscreen dat bijna alle functies van de auto herbergt. Nieuw daarbij is het debuut van Apple Carplay en Googe Auto waardoor je smartphone prachtig gekoppeld kan worden en apps kunnen worden gebruikt op het scherm in de 2008.

De i-Cockpit heeft toch ook zo'n klein stuurwiel?

Heel goed. Ja, het stuur is duidelijk kleiner dan gemiddeld. En wij kunnen dat wel waarderen. Zodra je het stuurwiel vastpakt krijg je bepaalde kriebels om lekker te gaan sturen. Terwijl je dat bij een relatief smalle maar toch hoge auto als de 2008 niet verwacht. Als de Fransen dan ook nog eens een schitterende bergroute voor ons hebben uitgestippeld kunnen we het niet laten onze stuurkunsten op de proef te stellen. Al snel komen we er echter achter dat de 2008 geen sportauto is. Hoe klein het stuurwiel ook en hoe prachtig de wegen ook. Maar dat neemt niet weg dat zijn rijgedrag bovengemiddeld goed is. Een prima wegligging en dito stuurgedrag maken het mogelijk om in ieder geval met plezier achter het stuur te stappen. En met die pluspunten is lang niet elke crossover gezegend.

“De Peugeot 2008 heeft zich bij ons wederom laten zien als een stoere en heel prettige crossover.”
over de vernieuwde Peugeot 2008

Nu oogt de Peugeot 2008 niet fors, klopt dat ook?

Ja, dat klopt. Hij meet 4,16 meter in de lengte en is 1,74 meter breed. Tel daar de hoogte van 1,56 meter bij op en je zit op een rasechte B-segmenter. Inderdaad, B-segment. Hetzelfde segment waarin ook Peugeot's eigen 208 zich begeeft. En in vergelijk met de concurrentie? Neem bijvoorbeeld een Renault Captur, die heeft gelijke afmetingen.

Ondanks de relatief bescheiden buitenmaten hebben we weinig klagen over zijn binnenruimte. Zeker voorin is het prima voor elkaar. Achterin kunnen bovendien twee volwassenen comfortabel mee. En de bagageruimte van 410 liter is echt voldoende groot voor de wekelijke boodschappen of een beperkte vakantiebagage. Wat ons dan wel tegenviel zijn de diverse losse opbergvakken. De portiervakken zijn relatief klein, het vak voor de versnellingspook niet erg overbemeten en ook het dashboardkastje blinkt niet uit als ruimtewonder. Juist voor al je losse prullaria zijn dat nu juist de prettige opbergruimtes. Waar Peugeot ook echt naar had moeten kijken zijn de beide bekerhouders voor de versnellingspook. Zet daar een flesje in en die zit je hinderlijk in de weg tijdens het schakelen. Maar voor de rest, keurig voor elkaar.

Klinkt prima allemaal, en welke motor moet ik in de 2008 hebben?

Voor een beetje vergelijk reden wij in totaal drie verschillende varianten: de 110 en 130 pk sterke benzinemotoren alsook een 120 pk sterke diesel. De benzinemotoren meten 1.2 liter inhoud verdeeld drie cilinders. En zoals we tegenwoordig gewend zijn geholpen door een turbo. Die drukvuller is prettig, want het maakt het blok lekker soepel. Niet alleen de 130 pk sterke variant is een fijne metgezel, ook de 20 pk minder sterke benzinemotor gaf weinig reden tot klagen. Je hoort de driecilinder zijn werk doen, maar hinderlijk is het niet. Je moet alleen even wat vaker terugschakelen om het koppel van respectievelijk 205 en 230 Nm volledig te benutten. Overigens wel het noemen waard: de door ons gereden 110 pk sterke variant was gekoppeld aan een automaat. Geen elektronisch geregelde of CVT, maar een prettige 6-traps automaat die bijna onmerkbaar de verzetten afwerkt. En dat is iets dat lang niet alle concurrentie heeft. Voor automaatliefhebbers een dikke pré.

De diesel is van een heel ander kaliber. Het 1.6 liter BlueHDi-blok is 120 pk sterk en geeft de auto meteen een stoerder karakter. Enerzijds door het wat zwaardere motorgeluid, voor zover dat aanwezig is want het blok is echt heel stil, maar anderzijds ook door zijn souplesse. Hij komt met veel meer gemak in beweging en voelt ook gewoon wat zwaarder in de neus. Een heel prettige reisgenoot.

Ok, nog meer te vermelden over de Peugeot 2008?

Niet echt. Alhoewel, het is nog wel de moeite waard om te noemen dat zaken als Active City Brake (dat ongelukken kan voorkomen in de stad), een achteruitrijcamera en een inparkeerhulp tot de opties behoren. Zaken die niet bepaald gemeengoed zijn in deze klasse.

Verder kunnen we de balans opmaken en een conclusie trekken. De Peugeot 2008 heeft zich bij ons wederom laten zien als een stoere en heel prettige crossover. Zijn looks zijn na de facelift precies voldoende bijgeschaafd om de komende jaren fris in de showrooms te staan en het rijgedrag is bovengemiddeld goed. Daarbij is de keuze in uitvoeringen en motoren uitgebreid, de prijzen (vanaf € 18.200,-) competitief en kunnen wij amper iets aanmerken. Een prima allrounder die goed uit onze review komt.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties