Tests

Autotest | Suzuki Vitara

Suzuki Vitara

Hoewel menig automerk zich redelijk recent pas in het segment van de compacte SUV heeft geworpen, stort Suzuki zich al weer voor de vierde maal hierin met de Vitara. We namen de nieuweling als metgezel mee op reis naar de Alpen en onderzochten of veel ervaring de Vitara helpt de concurrentie op afstand te houden.

In de zomer van 1988 introduceerde Suzuki de allereerste Vitara. Hoewel het model destijds nog een terreinauto in hart en nieren was, ligt de focus tegenwoordig meer op het maken van asfaltkilometers. Iets dat je niet meteen doorhebt, trouwens. De uitstraling van de Japanner is namelijk als vanouds stoer en een tikkeltje brutaal. Sterker dan bij de meeste concurrenten, die veelal zachte rondingen hebben verkozen boven scherp en hoekig. Wie bekend is met de eerste drie generaties zal meteen de familietrekken herkennen. Zelfs de olijke Jimny, die al sinds 1970 bijna ongewijzigd in productie is en een grote schare fans kent, valt erin terug te zien. En toch past de nieuwe Vitara prima tussen de overige SUV's en crossovers. Eerlijk is eerlijk: dat is niet vanzelfsprekend bij Suzuki.

“De uitstraling van de Vitara is als vanouds stoer en zelfs een tikkeltje brutaal.”


Plastic, fantastic

Het interieur kan op minder lovende woorden rekenen, helaas. Suzuki probeert ons nog te verleiden met speelse ventilatieroosters en een centrale klok afgewerkt met rode details, maar de materiaalkeuze staat toch echt een comfortabele 2-0 in de weg. En hoewel heus niet alles kommer en kwel is, zijn de grootste panelen van snoeihard kunststof en daarmee niet meer van deze tijd. Dat moet echt beter, Suzuki! Dikke prima is wel het multimediasysteem. Oké, het mist de grafische pracht van de Europese rivalen maar het systeem werkt inventief en biedt veel mogelijkheden.

Lekker breeduit

Voordat we onze smartphones en iPod's inpluggen voor wat vrolijke deuntjes op de achtergrond moeten de reiskoffers en -tassen eerst nog een plaatsje vinden. Zo gezegd, zo gedaan, want met een laadruimte van 375 liter, een gemiddelde grote, is dit zo gepiept. Een verschuifbare achterbank (om te variëren in been- en bagageruimte), zoals de Renault Captur die heeft en ook andere SUV- en crossover-spelers al vaker aanbieden, heeft de Vitara niet. Dat was mooi meegenomen, maar anderzijds is die pas echt welkom als de beenruimte behelpen is. En dat is het niet. Tot vier volwassen kun je heel fatsoenlijk zitten in de Vitara. Verrassend breeduit zelfs.

Pittig karakter

Genoeg over de statische kwaliteiten van de nieuwe Vitara, riemen om, en gaan! We hebben van Suzuki Nederland de gloednieuwe 1.4 Boosterjet meegekregen. Het heeft even geduurd voordat het Japanse merk met een compacte turbobenzinemotor op de markt kwam, maar als snel blijkt dat hij het wachten waard is geweest. Als je niet beter zou weten zou je zweren dat er tegen de 180 pk wordt losgelaten. Het zijn er 'slechts' honderdveertig. Oftewel, de 1.4 Boosterjet doet zijn naam eer aan en hangt behoorlijk aan het gas.
Qua koppel is er 220 Nm beschikbaar en ook deze kracht wordt heel mooi uitgesmeerd over het toerenspectrum. Nog het beste merk je dat in de zesde en hoogste verzet, normaliter een overdrive om brandstof te besparen en geen versnelling waarvan je nog adequate acceleraties hoeft te verwachten. Hoe anders is dat bij de Suzuki Vitara. Moeiteloos zet die in 6 nog eventjes aan, wat uitnodigt voor schakellui en ontspannen rijden. En het verbruik? Dat is met 6,5/100 km heel acceptabel.

“De gloednieuwe 1.4 Boosterjet verrast ons en doet zijn naam zeker eer aan. Wat een fijn blok!”


Levendig (eigen) willetje

Terwijl onze eindbestemming Val Thorens nog lang niet in zicht is, begint de lekker levendige Vitara ons aardig onder de huid te kruipen. De bestuurdersstoel biedt daarnaast voldoende steun en is ver in hoogte te verstellen, wat een goed uitzicht geeft op de stoere, 'opgelegde' motorkap en de overige weggebruikers. Ook het weggedrag bevalt, al moet gezegd dat een relatief straffe vering je wel een beetje moet liggen. Wij houden er wel van. Totdat (zeer) slecht wegdek zich aandient, en dat deed het in België. Op zulke momenten wens je dat de Vitara comfortabeler zou zijn. Met name op snel opeenvolgende, korte oneffenheden. De ophanging kan dergelijk wegdek gewoonweg niet bijbenen, met vier dribbelende wielen tot gevolg. Is het asfalt beter van kwaliteit, zoals in Nederland of op de Franse tolwegen, dan is er geen vuiltje aan de lucht en blijft de koets mooi in rust. Althans, zolang je je hoofd ook goed bij het sturen blijft houden. De besturing van de Vitara is namelijk nogal licht maar ook direct, waardoor de kleinste actie al resulteert in een reactie. Daarbij verloopt insturen niet altijd even natuurlijk. Alsof de Vitara soms een eigen wil heeft en dat via minuscule, maar voelbare rukjes in het stuur laat weten.

Plekje op de shortlist

'Onbekend maakt onbemind', het is een uitspraak die in zekere mate van toepassing is op de Suzuki Vitara, ook al behoort 'ie – stilletjes – tot de oudste in z'n segment. De shortlist van veel consumenten houdt immers al op na Volkswagen, Ford, Renault en Peugeot. Merken die daarnaast vooral ook de marketingcommunicatie goed voor elkaar hebben. Want dat er meer interessante SUV's of crossovers zijn, bewijst de nieuwe Suzuki Vitara. Misschien niet het meest geweldig in bouwkwaliteit of het comfortabelst, wel lekker enthousiast in zowel uitstraling als rijgedrag en daarnaast bovengemiddeld ruim. Prijzen beginnen bij € 19.995,-.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Redactie
Door Redactie

Zoeken