Tests

Autotest | Infiniti Q30

Autotest | Infiniti Q30

De komst van de Q30 is voor Infiniti een langverwachte droom die uitkomt. Eindelijk is het Japanse luxemerk vertegenwoordigd in het populaire C-segment en kan het kopers van de Audi A3, BMW 1-serie of Mercedes A-klasse een gepast alternatief bieden. Daar wilden wij natuurlijk het fijne van weten!

Jarenlang dweilde Nissans premiummerk Infiniti op ons continent met de kraan open. Met haar specifiek voor Amerika ontwikkelde modellen bleek het schier onmogelijk de aandacht van de Europese koper te trekken. Maar de Japanners gaven niet op – sterker nog – onder de noemer 'if you can't beat them, join them' beende Infiniti naar goede vriend Mercedes-Benz. Met deze liefdesverklaring op zak ging het merk aan de slag met een groot aantal Duitse onderdelen en samen ontwikkelde (motor)technieken. Het resulteerde in de Q30 die vanaf begin 2016 in de showroom staat. Wij vlogen naar Lissabon voor een eerste kennismaking.

De Q30 lijkt in ieder geval niet op een Mercedes-Benz!

Met het uiterlijk van de compacte hatchback laat Infiniti duidelijk zien dat het merk durft. De Q30 is zodoende ook bepaald geen dertien-in-een-dozijn zonder ambitie. Zelfs in een anonieme kleur oogt het lijnenspel speels en eigenwijs. Keerzijde van de medaille is dat het geheel wellicht wel erg 'love-it or hate-it' is. Wij vallen overigens in de eerste categorie en geven het model het voordeel van de twijfel. Helemaal in de door ons bereden variant met Graphite Shadow-lakkleur met gelijk gekleurde wielen – het maakt de Q30 atletisch en chique tegelijk. Weer eens wat anders dan de Europese rivalen!

“De Infiniti Q30 is bepaald geen dertien-in-een-dozijn zonder ambitie”


Waar zitten de overeenkomsten dan in?

Sla het portier van de Q30 open en bij een autokenner zal het kwartje meteen vallen. Veel van de gebruikte bedieningselementen komen namelijk rechtstreeks uit de huidige A-klasse. Van de ruitbediening en versnellingspook (van de AMG!) tot de optionele sportstoelen en het stuurwiel. Stuk voor stuk uit de schappen van Mercedes-Benz.
Erg? Dat is maar net hoe je het bekijkt. Natuurlijk zou het mooi zijn als Infiniti een eigen look-and-feel kon toepassen in haar product, maar door deze uitwisseling bespaard het merk flink op de kosten en scoort het meteen hoog op kwaliteit en afwerking. En daarnaast… hoeveel van de kopers zal het ooit weten én merken? Wij begrijpen de keuze van de Japanners zodoende goed.

We zeuren er niet meer over! Hoe is het met de ruimte?

Infiniti heeft ervoor gekozen de Q30 exact tussen een reguliere hatchback en crossover te positioneren. Dat zien we overigens vooral terug in de buitenmaten en de ietwat hogere bodemvrijheid. In het interieur is de binnenruimte overeenkomstig met zijn direct concurrenten. Een volwassen persoon van 1,85 meter kan precies 'achter zichzelf' zitten, alhoewel het met lange benen achterin snel krap wordt. Met de hoofdruimte is er echter niets mis, waardoor rechterop zitten het advies is.
In het achterste compartiment prijkt een praktisch vormgegeven bagageruimte met een inhoud van 368 liter. En je raadt het al, nagenoeg gelijk aan zijn rivalen.

Uit welke aandrijflijnen kunnen we kiezen?

Het motorpalet van de Q30 bestaat uit een vijftal motoren, waaronder twee diesels en drie benzinemotoren. Drie van de vijf konden we rijden bij de presentatie, enkel de 1.6 benzinemotor met turbo die desgewenst met 122 en 156 pk te verkrijgen is schitterde van afwezigheid. We stapten zodoende direct in de topuitvoering van Infiniti. Deze Q30S met een 211 pk sterke turbobenzinemotor is standaard gekoppeld aan een zeventraps automaat met dubbele koppeling en vierwielaandrijving. Een gouden combinatie bewijzen de eerste meters in de heuvelachtige omgeving van Lissabon. De tweeliter heeft een forse koppelreserve en sleurt ons gemakkelijk iedere heuvel omhoog. Samen met de vlot en soepel schakelende automaat zorgt deze aandrijflijn voor veel comfort met een sportief tintje.

Leuk zo'n krachtige benzine, maar wij zijn vooral benieuwd naar de diesels

Groot gelijk! Laten we dan ook maar meteen beginnen met de 21% bijtellende 1.5d met 109 pk - een bekende turbodiesel uit de schappen van Nissan-Renault. Maar ook in de Infiniti weet de viercilinder voordelig uit de hoek te komen. Mede door het koppel van 260 Nm is de 1.434 kg zware Q30 verrassend vlot in gang te krijgen. Voldoende voor Nederland, maar mensen met Autobahn-aspiraties kunnen beter de 170 pk sterke 2.2d opteren. Deze dieselmotor heeft dankzij zijn 700 cc grotere slagvolume net even wat meer adem op hoge snelheden. 

“Zou Infiniti haar rauwe DNA te wild vinden voor Europa?”


En het rijgedrag? Biedt de Infiniti een eigen karakter?

Producten van Infiniti staan altijd bekend om hun smakelijke karakter met een rauw randje. We waren dan ook zeer benieuwd of de Q30 dit DNA zou overnemen. En om maar meteen met de deur in huis te vallen; helaas is dit niet het geval. De hatchback moet waarschijnlijk een breed Europees publiek aanspreken en die houden meer van een wat neutralere insteek.
Dat betekent echter niet dat we hier met een anonieme auto te maken hebben. De Japanners hebben wel degelijk complimenten verdiend wat betreft de rijeigenschappen, de combinatie van comfort en dynamiek is namelijk zeer geslaagd. De demping is vrij stevig, terwijl de meeste oneffenheden subtiel gefilterd worden. Wel blijft de stuurinrichting te allen tijde ietwat elastisch en ongevoelig. Hier is duidelijk voor een compromis gekozen. Zou Infiniti haar rauwe DNA te wild vinden voor Europa?

En wat vinden jullie, nestelt hij zich direct in de top?

De drang naar Europees marktaandeel heeft Infiniti absoluut een puik eindresultaat opgeleverd. Het model schaart zich meteen in de top van het C-segment, maar is dat voldoende om kopers te trekken? Moet je als relatief onbekende nieuwkomer de concurrentie niet direct op hun nummer zetten met bijvoorbeeld dat rauwe karakter, een scherpe prijs of een bijtellingsknaller? Helemaal voor het inmiddels redelijk vastgeroeste 'premium-publiek'.
Natuurlijk zorgt de eigenwijze vormgeving van de Q30 voor een frisse wind, maar wij verwachten niet dat dit de keuze voor een A3, 1-serie of A-klasse massaal zal veranderen. Spijtig, want zowel merk als model verdient zeker een kans in Nederland.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Autotest | Infiniti Q30
Redactie
Door Redactie

Zoeken