Tests

Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S

Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S

Dit is puur autorijden! Met 160 pk op de achterwielen en een gewicht van slechts 757 kg, is de Lotus Elise 111S een bedreiging voor menig (dure) sportauto. De Elise is niet gemaakt voor praktisch gebruik en comfort maar voor puur rijplezier.

‘Er zijn er al meerdere platgereden en we hebben daardoor moeilijkheden met onze verzekering’ verklaart een woordvoerder van Lotus importeur van der Kooi ons. Dat betekent dus dat we zelf garant moeten staan voor eventuele schades. Met een beetje klamme handen nemen we plaats in de Lotus Elise. Nou ja plaats nemen, het is meer klimmen. Instappen in de Elise vergt namelijk wel wat lenigheid. Maar je went eraan en het gaat na een paar keer in- en uitstappen een stuk gemakkelijker. Als je eenmaal zit zak je weg in kuipstoeltjes die zijn bekleed met zwart leer. De testauto die voor ons klaar staat is een knalgele Elise 111S met pikzwarte velgen. Die combinatie ziet er zo sportief uit dat het lijkt alsof ‘ie zo van het circuit gehaald is. Bovendien trekt het de nodige aandacht van medeweggebruikers.
 
Zo direct als een skelter
We manoeuvreren ons door het drukke stadsverkeer in Amsterdam. Al snel valt op hoe gemakkelijk de Elise rijdt. De koppeling is niet zwaar, je hebt prima zicht rondom en hij schakelt heel direct. Wat wel even moet wennen is het ontbreken van de stuurbekrachtiging; dat ben je tegenwoordig niet meer gewend. Eenmaal op weg mis je de stuurbekrachtiging niet meer maar met inparkeren is het wel even kracht zetten. Het kleine sportstuurtje geeft je zoveel gevoel met de auto en met de weg dat het net een kart lijkt. Tijdens het rijden kwam zelfs de vergelijking met een skelter bij ons naar boven. De besturing voelt zo direct aan dat je precies voelt waar de wielen heengaan. De Elise is een Spartaanse sportauto waarbij elk beetje comfort overboord is gezet om een zo laag mogelijk gewicht te krijgen. Geen stuurbekrachtiging, ABS, elektrische ramen of airco, dit is een rasechte sportauto. De filosofie bij Lotus luidt dan ook: ‘power to weight’. Alles heeft in het teken gestaan van gewichtsbesparing. Niet voor niets is de aankleding van het interieur kaal en zijn de bodypanelen gemaakt van plastic. Ondanks dat ziet de Elise er netjes uit. De stoere en tegelijk agressieve koplampen, de vier ronde achterlichten, dubbele uitlaatpijp, diffusor onder de achterbumper en de vele luchtinlaten laten blijken dat je hier te maken hebt met een echte sportauto. In het interieur overheerst aluminium en metaal maar het dashboard is bekleed met zachte stof.
 
What you see is what you get
Hij ziet eruit als een rasechte sportauto en dat is ‘ie ook. Geen comfortverhogende zaken, maar puur autorijden. Wanneer de motor opgewarmd is krijgen we de kans om de Elise de sporen te geven. We zetten de auto stil, schakelen terug naar de eerste versnelling en sprinten er vandoor. Ondanks het ontbreken van bijvoorbeeld de tractiecontrole trek je met een minimaal piepje van de banden weg. Je wordt achterin je stoel gedrukt en binnen no-time ben je de honderd kilometer per uur gepasseerd. Op papier sprint de Elise 111S in 5,1 seconden naar de 100 km/h en dat geloven wij graag! Die prestaties zijn te danken aan een 160 pk sterke motor met een inhoud van slechts 1.8 liter. Het maximale vermogen van 160 pk is beschikbaar bij 7.100 toeren per minuut. Lekker hoog in toeren rijden betekent genieten van een prachtige uitlaatsound en heel veel trekkracht. Elke keer wanneer je dan het gaspedaal intrapt sprint de Elise er vandoor. Hij geeft je het gevoel elk stoplichtsprintje te winnen en heel ver te kunnen gaan. Op bochtige buitenwegen, maar ook met hoge snelheid een klaverblad nemen is geen enkel probleem. Zelfs wanneer je in de bocht het gas gaat geeft de Elise nauwelijks een krimp. Hij lijkt aan het asfalt te plakken en de grens ligt erg ver. Het is een auto die echt geschikt is om bochtige buitenwegen op te zoeken en daar tot de limiet te gaan.
 
Niet praktisch
Comfort is er in de Elise nauwelijks. Door het ontbreken van airco is het op een zomerse dag erg warm wanneer je voor een stoplicht stilstaat. Het onderstel is puur gericht op sportiviteit en dat merk je aan het harde en stugge karakter. Dwarsriggels en oneffenheden in het asfalt worden voelbaar doorgegeven waardoor je op een klinkerweggetje al snel zit te stuiteren in de auto. Lotus heeft niet gezocht naar een goede compromis tussen comfort en sportiviteit maar ging gewoon voor het sportieve karakter. Het in- en uitstappen is ook geen toonbeeld van gemak en de kofferruimte is maar minimaal. Je moet de gammele plastic achterklep zelfs met de hand vasthouden om iets uit de bagageruimte te pakken. De Elise is dus geen praktische auto, maar daar is ‘ie dan ook niet voor gemaakt. Toch weten ze bij van der Kooi te vertellen dat er mensen zijn die de auto wel voor dagelijks gebruik hebben en er dus vele duizenden kilometers per jaar mee maken. Wat ons betreft is het een auto om slingerweggetjes op te zoeken en daar te gaan spelen.
 
Conclusie: rasechte sportauto
Uit alles blijkt het pure sportautokarakter van de Elise. Aan alle kanten straalt de Elise sportiviteit en kracht uit en er is alles gedaan om gewicht te besparen. De kunststof bodypanelen, het ontbreken van airco, elektrische ramen, ABS, stuurbekrachtiging of een fatsoenlijke kofferbak zijn daar op opvallendste voorbeelden van. Ook is het onderstel enorm hard afgesteld en worden alle oneffenheden in de weg doorgegeven. Is de Elise dan bedoeld om comfortabel mee over de boulevard te cruisen? Nee, de Elise is ontwikkeld als een rasechte sportauto. Wanneer je eenmaal onderweg bent en wat slingerweggetjes hebt opgezocht vergeet je die onpraktische zaken snel. De Elise stuurt messcherp waardoor het lijkt alsof je direct verbonden bent met de wielen. De motor brult erover en er is geen enkele elektronica die de auto in het gareel houdt als het dreigt fout te gaan. Dit is pas echt een sportauto!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Rasechte sportauto: Lotus Elise 111S
Redactie
Door Redactie

Zoeken