Tests

Autotest | Opel Astra

Autotest | Opel Astra

Technologie. Is dat het woord dat er meteen in je opkomt als we de Opel Astra noemen? Nee toch. Nou, als het aan Opel ligt zal dat bij de nieuwe Astra wel het geval zijn. Die is namelijk bezaaid met technologische highlights. En dat maakt hem samen met nog een heel aantal andere nieuwigheden tot een verdraaid sterke speler in dit competitieve segment.

Het is voor niemand een geheim dat het bij Opel de laatste jaren niet zo lekker is gegaan. Internationaal niet, maar in ons land evenmin. We kunnen om de brij heen draaien, maar Opel heeft dat aan zichzelf te danken. De Astra viel buiten de boot als het op bijtelling aankwam en zag zijn ooit zo sterke positie in zijn segment snel in rook opgaan.
Opel maakt de bijtellingsregels niet – dat weten we – maar het liep wel achter de feiten aan. De Astra was te zwaar, de motoren weinig sprankelend en als het op uitstoot aankwam kon Opel niet in de buurt komen van concurrenten Renault, Volkswagen en Ford.

Terug naar de top

Maar Opel slaat terug. En de nieuwe Astra loopt voorop in die strijd. Op alle fronten wil men in Rüsselsheim er weer bij horen. En het liefst zelfs voorop marcheren. Qua design, maar in het bijzonder ook qua technologie, prijs-/kwaliteit en rijgedrag moet de Astra weer meedoen in de top van het segment.

Geslaagd design?

Of de nieuwe Astra een geslaagd design heeft laten we aan je eigen oordeel over. Dat blijft persoonlijk. Maar de kritiek die Opel heeft gehad dat de Astra als twee druppels water op zijn voorganger lijkt is ons in ziens niet terecht. En daarbij nemen we het graag op voor Opel's designers. Want dat je zijn voorganger erin herkent betekent toch niet dat hij nagenoeg identiek is? Het veel strakkere lijnenspel met zijn fraaie vouwen zijn wat ons betreft een hele stap vooruit. En wat te denken van die karakteristieke C-stijl. Dat is een behoorlijk designstatement.

“Op alle fronten wil men in Rüsselsheim er weer bij horen. En het liefst zelfs voorop marcheren.”

over de nieuwe Opel Astra

Gezin met opgroeiende kinderen?

Over naar wat wel feitelijk te beoordelen is. De interieurruimte bijvoorbeeld. En daar scoort de Astra punten. De lengte van de auto kromp weliswaar met 5 cm, maar door het nieuwe platform en een efficiëntere indeling kon alsnog binnenruimte worden gewonnen. Op de achterbank merk je dit bijvoorbeeld door 2,5 cm meer beenruimte, maar ook aan het feit dat je tot 1,90 m voldoende hoofdruimte hebt. En dat is positief voor wie een gezin met opgroeiende kinderen heeft. Wees gerust, die kunnen hun steeds langer wordende ledematen prima kwijt.

Massage

Zit je vooral voorin, wat aannemelijk is, dan kunnen we je meedelen een prima zitpositie te hebben. De door de Duitse vereniging van rugartsen (AGR) gekeurde stoelen zitten geweldig en zijn niet alleen te verwarmen, maar ook te koelen. Maar er is meer. Want Opel levert ook een massagestand op de bestuurdersstoel. Dat is lekker als je vaak lange afstanden rijdt!

OnStar: je persoonlijke assistent

Met die lange afstanden slaan we de spijker op z'n kop. Opel verloor veel zakelijke rijders en wil die duidelijk terugwinnen. Dat doet het niet alleen met een stijlvol design en fijne stoelen, maar ook met een persoonlijke assistent in de vorm van OnStar. Met een druk op de knop bel je een callcenter waar een persoonlijke assistent je kan helpen met het vinden van een restaurant, parkeerplaats of tankstation. Die eenmaal gevonden wordt de route naar je navigatiesysteem gestuurd. Handig, maar ook veilig. En goedkoper dan een secretaresse, want met ongeveer 150 euro in het jaar een betaalbare feature.

Forse gewichtsbesparing schept hoge verwachtingen

Met de route in de navigatie en een goedkeurende blik op het prettige navigatie-/entertainmentsysteem wordt het de hoogste tijd op pad te gaan. En daarbij liggen de verwachtingen hooggespannen. Niet in de laatste plaats omdat Opel nieuwe motoren ontwikkelde en tegelijkertijd tot 200 kg van het gewicht wist te reduceren. Om maar met dat laatste te beginnen, dat is enerzijds knap, maar anderzijds was het hard nodig. De Astra was aanzienlijk zwaarder dan zijn concurrentie. Dat is nu rechtgetrokken, maar ondanks de afslankkuur is hij alsnog niet de lichtste. Het gaat om enkele tientallen kilo's, maar toch.

“Opel zet met de nieuwe Astra een ijzersterke speler in het C-segment neer.”

over de nieuwe Opel Astra

Benzinemotor met 200 pk

Voor onze kennismaking stapten we in zowel de 136 pk sterke 1.6 CDTi alsook de voorlopige topper onder de benzinemotoren: de 200 pk sterke 1.6 liter viercilinder turbobenzinemotor. Om maar met die laatste te beginnen: dat is een krachtpatser op papier, maar wel een typisch Opel-blok. Er gaat geen emotie vanuit. En dat verwacht je wel met 200 pk. De viercilinder klinkt niet gretig en is eveneens niet opzwepend. Het is gewoon een fijne krachtbron met de nodige reserve. Meer niet.

Diesel voor de kilometervreter

De 136 pk sterke dieselmotor, eveneens een viercilinder, dat is de motor waar in Nederland veel van wordt verwacht. Zeker voor de kilometervreters onder ons. Opel noemt het een 'fluisterdiesel' en daar is weinig aan gelogen. Het blok is stil, zowel bij volle belasting als bij constante toerentallen. En mede dankzij de prima aerodynamica is het enige dat je hoort het geluid van het onderstel. Een prima job van de ingenieurs.
Weet de dieselmotor wel emotie op te wekken? Nee, ook niet. Is dat erg? Wat ons betreft niet. Het past bij het karakter van de Astra. Net als de motor is ook het onderstel gericht op comfortabele (lange) ritten. Des te vreemd is het dan ook dat Opel met de relatief harde dempers wel een sportief gevoel wil opwekken terwijl de veren juist was losser zijn afgesteld. Vooral korte oneffenheden worden daardoor soms (te) nadrukkelijk aan de inzittenden doorgegeven om echt als zeer comfortabel te boek te staan.

Maar er is meer!
Hebben we dan alles genoemd? Nee, want er is meer dat we niet kunnen negeren. Want naast die ventileerbare stoelen met massagestand en OnStar levert Opel meer technologie dat veelal alleen in hogere segmenten te vinden is of in ieder geval als vooruitstrevend mag worden gezien. Een optimale connectie met je smartphone middels Apple CarPlay en Android Auto bijvoorbeeld. OpelEye dat verkeersborden scant, je binnen de lijntjes houdt als je eventjes niet oplet en je waarschuwt als je te snel op je voorligger inloopt.

De echte noviteit is echter IntelliLux. Deze LED Matrix-verlichting beschikt over 8 afzonderlijke segmenten per koplamp welke automatisch in- en uitschakelen. Je kunt hierdoor continu met je grootlicht aanrijden zonder tegenliggers te verblinden. Tijdens een avondrit konden we het uitproberen en het werkt letterlijk en figuurlijk verlichtend. Met name op zeer donkere landweggetjes is het fijn dat alles om je tegenligger heen verlicht is zonder diegene te verblinden.

Het slotakkoord

Het brengt ons bij het slotakkoord. En dat is louter positief. Afgezien van het feit dat we de motoren liever iets gretiger hadden gezien zet Opel met de nieuwe Astra een ijzersterke speler in het C-segment. Het design is eigentijds, de uitrusting op hoog niveau en de technologische noviteiten zeer compleet. En die zo bepalende bijtelling? Opel valt met de 1.0 Turbo (105 pk) en de 1.6 CDTi (136 pk) dit jaar nog in de felbegeerde 20%-klasse en zal net als zijn concurrenten vanaf 2016 met 21% worden belast. Aangezien dan de afzonderlijke kwaliteiten van elke auto weer bepalend gaan zijn in plaats van de bijtelling kunnen wij je overtuigd aanraden even de Opel-dealer te bezoeken voor een persoonlijke kennismaking.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Autotest | Opel Astra
Redactie
Door Redactie

Zoeken