Tests

Autotest | Lexus RC F

Autotest | Lexus RC F

Eén ding moet je Lexus nageven, het doet alles bij machte om zich een opwindend imago aan te meten. En toegegeven, er wordt resultaat geboekt. Kan de RC F dat prolongeren?

Nooit eerder gooide Lexus zoveel kolen op het marketingvuur. En dat is logisch, want het verscheen met de één na de andere smaakmaker op het toneel. Het begon allemaal met de LFA, om vervolgens de nu al legendarische road presence van die supersonische supercar niet meer los te laten. Had Lexus het ei van Columbus gevonden in haar missie zich een zinderend imago aan te meten? Misschien. Misschien niet. Nog niet. Zoiets laat zich immers niet van dag op dag openbaren. Zelfs zoiets waanzinnigs en exotisch als de LFA krijgt dat niet voor elkaar gebokst.
Feit is wel dat Lexus het gevoel heeft op de goede weg te zitten. Nog meer opzienbarende designs volgden, met de 'spindle'-grille als het gesprek van de dag. Eerst op de GS, daarna al snel op de IS en toen een regelrechte blikvanger van een conceptcar waaruit de NX-serie vloeide. Lexus wordt zichtbaarder. Rond de koffieautomaat bazuint steeds vaker de naam. Ondertussen maakt Lexus kennis met de effectieve kracht van herhaling. Een goede ontwikkeling. Maar het kan nog beter. En daarom, nauwelijks bekomen van de LFA, zet het nu de RC F in de schijnwerpers.

“Als je hem ziet staan, zou je denken dat het nog steeds een studiemodel is.”


Zo hé, dat ziet er wild uit!
Ja hè, de RC F (van Fuji Speedway, daar waar de performancemodellen van Lexus worden geboren) is afgeleid van de LF-LC conceptcar en als je hem ziet staan, zou je denken dat het nog steeds een studiemodel is. Of een scheurmonster uit één van de Fast & Furious-films. De ontwerpers hebben zich duidelijk niet hoeven inhouden. Zo is de inmiddels veelbesproken grille op nog geen Lexus zó driedimensionaal geweest en hetzelfde geldt eigenlijk voor het gros van de stijlelementen. Overkill? Misschien. Maar hé, zelfs een nitwit op het gebied van auto's heeft door dat je iets bijzonders rijdt. En daar is het stilletjes toch vooral om te doen, nietwaar. Maar het lijkt ook enigszins een lange neus van Lexus jegens de concurrentie te zijn. Alsof het op deze manier aan alles en iedereen wil verkondigen: 'Voor muurbloempjes moet je in Duitsland zijn!'

Binnenin gaat 'ie ook lekker

Dat vinden wij nu ook. Vanbinnen enthousiasmeert de RC F vrolijk door, want ook de cockpit oogt alles behalve gewoontjes. Het bestuurdersuitzicht zal daardoor niet naar ieders smaak zijn, maar er valt lastig te ontkennen dat je je er niet speciaal voelt. Qua materiaalgebruik en afwerking hebben we meer commentaar. Ooit had Lexus een erg goede reputatie op dat vlak, maar de laatste jaren wordt er niet zo veel vooruitgang meer geboekt. Zonde. En laat dat nu niet het enige punt van kritiek zijn. Zo is de bediening van het infotainmentsysteem - dat net als bij de NX met een soort mousepad voorzien van haptische feedback werkt – echt onvoldoende nauwkeurig en te gebruiksonvriendelijk. Zelfs qua graphics krijgt Lexus de handen niet op elkaar.

Zit 'ie wel goed dan?

En of! De sportstoelen voelen werkelijk als een tweede huid, zo fijn. Qua pasvorm en positionering zijn ze hét bewijs dat tip-voudige verstelbaarheid stilletjes een excuus is voor een matig ontworpen bestuurdersstoel. Hierop kun je het dagenlang volhouden en je zowel een race- als reislustige houding aanmeten, want het stuurwiel is lekker ver in diepte en hoogte verstelbaar. De Japanners zagen slechts één ding over het hoofd: de middentunnel is nogal hoog (voor je elleboog) en het dak te laag. De cockpit is merkbaar niet gebouwd op bestuurders langer dan 1,90 meter. Anno 2015 toch wel een manco.

Ik ben toch 1,80 meter

Fijn voor jou, want dan zit je gebakken als jouw ideale sportauto apart en onderscheidend moet zijn ten opzichte van al het andere snelle spul dat er te koop is. En niet alleen op visueel vlak. Als het op rijden aankomt houdt de Lexus RC F er ook een heel eigen stijl op na. Echter er is een 'maar'. Telkens weer die 'maar' bij een Lexus dat zo graag wil strijden met de beste.

Volgens Lexus is dat de BMW M4. Maar ondertussen natuurlijk ook de kersverse Mercedes-AMG C 63 Coupé. En de RS 5 Coupé dan? Die ook inderdaad. Misschien wel vooral die Audi, ook al staat Lexus daar niet openlijk bij stil. En dat zou het wel moeten, aangezien de RC F met de Audi RS 5 (van nu) de meeste raakvlakken kent. Tegen de M4 biedt de Japanner simpelweg geen partij en over dat monster uit Stuttgart valt nog niet te oordelen.

Vertel!

Ja, waarom zouden we er langer doekjes om winden? De theorie spreekt immers voor meer dan de helft boekdelen. Te beginnen met het gewicht van de RC F. Leeg weegt 'ie 1.795 kilogram. En dat is veel. Helemaal naar moderne maatstaven. Ter vergelijk: de M4 heeft meteen al het voordeel 300 kilogram lichter te zijn. De nagelnieuwe C 63 AMG S Coupé daarentegen weegt weliswaar niet veel minder dan de RC F, maar zet daar een veel hoger vermogen en vooral koppel bij en lager toerental tegenover. Het is 477 pk en 520 Nm versus 476 pk bij 650 Nm. En dat hebben het nog over de 'zwakste' C 63. De S-uitvoering laat zelfs 510 pk en 700 Nm noteren. En twee turbo's. Net als de M, die het weliswaar niet verder schopt dan 413 pk, maar dat dus compenseert met een veel lager gewicht. Dat gaat de RC F met die paar pk's meer niet goedmaken. De RS 5 dan. Die doet het ook met een atmosferische V8, goed voor 450 pk. Het rijklaargewicht? 1.690 kilogram. Kortom, een vergelijkbare cocktail als de RC F.

Maar, om verder te argumenteren, het zijn niet alleen de kilo's die de RC F parten spelen om te wedijveren met de BMW M4 en consorten. Het is de som der delen. Of laten we het anders zo zeggen: als je de RC F een autogeneratie zou terugwerpen, dan zou het nog een historisch gevecht tussen de Japanner en die Duitser kunnen worden. In de tijd dat de toen nog M3 Coupé geheten ook nog log en zwaar was en het hem tevens ontbrak aan de niet aflatende kracht van een beresterke turbomotor, gesitueerd op een variabel onderstel. Inmiddels is dat anders, maar de RC F moet het allemaal nog altijd missen.

“Het zijn niet alleen de kilo's die de RC F parten spelen om te wedijveren met de BMW M4 en consorten. Het is de som der delen.”


Ga verder…

In feite is de RC F namelijk een herziene IS F. Van onderstel tot aandrijflijn. En dat uit zich in rijeigenschappen dat niet spectaculair veranderd is ten opzichte van 2008. Is dat storend? Dat ligt eraan wat je zoekt in een +450 pk sterke sportcoupé (met een niet onbelangrijke nieuwprijs van anderhalve ton). Als wij het nu voor het zeggen hadden, dan is dat sensatie en comfort op afroep. Desnoods na een druk op de knop of knoppen. Een van nature dociel, uitgebalanceerd gooi-en-smijt-apparaat zonder dat je daarvoor de vouwen uit iemands broek hoeft te rijden of het circuit op moet. En de RC F kan die veeleisende wens niet in vervulling laten gaan. Al zou je dat toch niet denken gezien de acceleratie naar 100 km/h in slechts 4,7 seconden.

Echter die stunt voelt aan als pak 'm beet 6 seconden. En zo ook het doorhalen naar 150... 200... totdat het bij 270 km/h echt ophoudt. Het verloopt allemaal wat tam en dat komt omdat al de furie die de Japanse 5.0 liter V8 in z'n donder heeft zo hoog (rond 7.000 tpm) zit, dat daaronder weinig te beleven valt. Een breekijzer (lees: loodzware rechtervoet) is nodig om je een volleerd coureur te wanen. Van de 8-traps automaat hoef je ook al geen duwtje te verwachten; bij vlagen is die aan het dromen terwijl jij juist wakker geschud wilt worden. Zelfs als je met de schakellepels de versnellingen dicteert. De waaier aan instelmogelijkheden (voor het differentieel en tractie- en stabiliteitscontrole) verandert daar niets aan. Jammer, tenminste als je in de RC F een alternatief voor de M4 zag.

Waar is 'ie dan wel goed in?

Geloof het of niet, in daar waar Lexus zo om wordt geroemd: argeloos kilometers vreten! Op die ritten waar gewicht en zinderende prestaties er minder toe doen. Als Lexus de RC F nadrukkelijk in de markt zou hebben gezet als bloedsnelle GT, dan zou daar geen woord aan gelogen zijn. En met een bruikbare kofferbak van 366 liter plus opzienbarend benzineverbruik van 1 op 12 (als je niet al te gek doet) kan de RC F wel eens de sportcoupé bij uitstek zijn als je vlot en fris en fruitig op je verre weekend- of vakantieadres aan wilt komen. Dat is ook een talent. Maar als M4-killer... volgende keer beter.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Autotest | Lexus RC F
Redactie
Door Redactie

Zoeken