Tests

Autotest | Ford Galaxy

Autotest | Ford Galaxy

Kort na de S-Max tovert Ford ook de nieuwe generatie Galaxy uit de hoge hoed. Vanwaar nog altijd twee modellen in een segment dat al jaren zwaar onder druk staat en er geen zonnige voortuitzichten zijn? Ford nam ons mee naar de overkant van de Noordzee om daar een antwoord op te geven.

Was de klasse van de grote familie-MPV niet op sterven na dood? Nou, dat hangt ervan af door welke ogen je dit bekijkt. Aan de ene kant luidt het antwoord een treurige 'ja'. Tenminste, als je de stevige knauw die de MPV heeft gekregen in ogenschouw neemt. Ford daarentegen maakt van die nood een deugd door juist vrolijk door te gaan met twee nieuwe MPV's, waar veel concurrenten inmiddels het hazenpad hebben gekozen of dat gaat doen zodra de productcyclus van hun al bestaande speler in deze nijpende klasse erop zit.
Zoal een resultaat van Ford's tactiek? Met de S-Max en Galaxy een marktaandeel van liefst 70% in Nederland. Evenwel is Ford (dat natuurlijk niet van gister is) tevens welbekend met de uitspraak 'iets van niets is ook niets'. Bij de Amerikanen is er dus wel degelijk het besef dat het wel opletten geblazen is. Maar zolang er toch nog marktvraag heerst en daarmee een boterham verdient kan worden, denkt Ford niet aan stoppen. Met voor nu de nieuwe S-Max als voornaamste aanbieding en een toch nog nieuwe Galaxy voor mensen met een extreme drang naar binnenruimte. Behoor jij tot die laatste groep, lees dan vooral verder.

Mijn gezin van zeven groeit inmiddels ook door. Past dat?

De Galaxy stond altijd al bekend als een zeer adequate 7-zitter en dat is met de vierde generatie niet anders. Met vijf volwassenen is er afdoende zitruimte op de eerste twee zitrijen, waarbij achterin de schouders comfortabel los van elkaar blijven. Als we even later ook de derde zitrij uitproberen, dan merken we ten eerste op dat de toegang daar naartoe nog ietsje is verbeterd. Met een simpele klik vouwt de stoel zich naar voren op, waardoor je gemakkelijk een plaatsje vindt op een van de twee stoelen achterin de Ford. Voldoende voor twee volwassen, mede doordat de voeten onder de achterbank plaats kunnen nemen.

“De Ford Galaxy stond altijd al bekend als een zeer adequate 7-zitter en dat is met de vierde generatie niet anders.”


En blijft er dan ook nog wat bagageruimte over?

Met alle drie zitrijen omhoog wordt de laadruimte natuurlijk wat krapjes. Desalniettemin blijft er een volume van 300 liter voor allerhande spullen over. Genoeg voor een dagje uit. Meer ruimte? Met een druk op het controlepaneel achter in de auto klappen de zitplaatsen gemakkelijk één voor één naar beneden. In de duurdere uitvoeringen gaat de derde zitruimte zelf elektrisch weer omhoog. Handig! Uitneembaar zijn de stoelen niet, maar wel klappen ze zo neer dat er een volledig vlakke laadvloer kan worden gecreëerd waarna er een gigantische bagagevolume ontstaat van 2.339 liter. Ga je met z'n vijven op pad, weet dan dat je alsnog een riante 1.301 liter aan wat dan ook kan meenemen.

Is het ook eerste klas-comfort?

Kijken we eerst naar de kwaliteitsbeleving dan volstaat de Galaxy ruimschoots. Er zijn keurige materialen gebruikt, de afwerking is – afgezien van het klepje voor de pook – prima en ook over de (basis)uitrusting is goed nagedacht. Neem bijvoorbeeld het prettig werkende SYNC II-multimediasysteem waarmee ons testexemplaar was uitgerust. Maar ook het scherm in het instrumentarium werkt feilloos.
Ford heeft inmiddels ingezien dat een middenconsole met een wirwar aan knopjes uit de mode is en voert in rap tempo een ergonomisch beter, veel meer opgeruimde versie door. Zo ook bij het interieur van de Galaxy, dat een rustige en zakelijk indruk maakt. Geenszins spannend, maar alles zit precies waar je het hebben wilt.

En de kwaliteitsbeleving onderweg?

Ford heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van rijplezier en dat geldt in zekere zin ook voor haar grootste MPV's. Dat een comfortabel weggedrag steevast een prioriteit is tijdens de ontwikkelingsfase blijkt uit de vernieuwde achterwielophanging. Die heeft het veergedrag nog mooier in balans gebracht, waardoor de Galaxy niet alleen ook groot is maar ook groots rijdt. Tevens helpt de adaptieve stuurinrichting bij aan een onthaastende rijstijl. Wil je tempo maken, ook dan stelt de Ford geenszins teleur. Als vanzelfsprekend heeft de 4,85 meter lange MPV een paar kilo's meer dan 'm lief is, maar vanachter het stuurwiel voelt hij niet bovenmatig gewichtig aan. Helemaal niet met de 180 pk sterke 2.0 TDCi in de motorsteunen.

Over de motoren gesproken, wat wordt de keuze?

Ford biedt een ruim palet aan zowel benzine- als dieselmotoren. Voor benzinerijders is er de 160 pk sterke 1.5 EcoBoost en de 2.0 EcoBoost met 240 pk. En voor de dieselaars heeft Ford de 2.0 TDCi in drie smaken beschikbaar, namelijk met 150, 180 en 210 pk. Wij reden op de veelal eng smalle weggetjes in Engeland met de middelste variant. Een krachtbron die weinig moeite heeft met het kloeke formaat van de Galaxy. Dankzij een fors koppel van 400 Nm – dat tussen 2.000 en 2.500 tpm beschikbaar is – is Ford's grootste alsnog makkelijk in de omgang. Overigens zal de Galaxy tevens leverbaar zijn als 'All-Wheel Drive'-versie. De betere keus voor fervente wintersporters en caravan-eigenaren die zullen smullen van het trekgewicht van maximaal 2.000 kg.

“Wat betreft moderne snufjes heeft Ford ook bij de nieuwe Galaxy alle registers opengetrokken”


Verder nog leuke snufjes te melden?

Absoluut. Omdat de architectuur wordt gedeeld met de S-Max en nieuwe Edge heeft Ford ook bij de nieuwe Galaxy alle registers opengetrokken. Dat betekent dat alle inmiddels bekende veiligheidssystemen paraat staan, maar ook een aantal minder bekende. Neem bijvoorbeeld het Cross Traffic Alert, dat waarschuwt bij naderend verkeer bij het achteruit verlaten van een parkeerplaats. Ook prettig is de 180 graden-camera op de neus, waarmee je gemakkelijk om objecten heen kunt kijken.
Voor nog meer gemak heeft Ford een nieuw type adaptieve cruise control bedacht. Dit systeem werkt namelijk samen met Traffic Sign Recognition dat verkeersborden herkent. Stel bijvoorbeeld de snelheid in voor een buitenweg waar je 80 km/h mag, rijdt vervolgens een dorp binnen en de camera 'leest' het 50 km/h-bord en zal zodoende de snelheid automatisch aanpassen. Slim! Overigens – voor de mensen die graag een tandje sneller rijden dan toegestaan – kun je het systeem automatisch met 10 km/h laten overschrijven.

Goed doordacht pakket dus?

Ford heeft geen half werk geleverd met de nieuwe Galaxy. Het merk heeft het uiterlijk van de 'bus' meer richting de S-Max getrokken, waardoor het grote formaat enigszins gecamoufleerd is. Binnenin merk je dit echter niet en waan je jezelf in een comfortabel onderkomen met plek voor zeven volwassenen. Ook achter het stuurwiel verloopt het naar wens; het rijgedrag is geraffineerd en de aandrijflijnen zijn modern, krachtig en – in theorie – efficiënt. Niettemin blijft een beetje de vraag: Waarom nog een Galaxy als er al een S-Max, eventueel ook een 7-zitter, is? Ford's tegenvraag: 'Sinds wanneer is teveel binnenruimte een slechte zaak…? Tsja, daar zit wat in en zodoende laat Ford de keuze gewoon lekker aan de klant over.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Autotest | Ford Galaxy
Redactie
Door Redactie

Zoeken