Tests

Autotest | Honda Civic Type-R

Autotest | Honda Civic Type-R

Hot hatchbacks zijn… hot. Dus toen Honda een nieuwe Civic Type-R met veel bombarie aankondigde (en dat zo vaak deed dat de lol er een beetje af ging), ging dat onvermijdelijk gepaard met torenhoge verwachtingen. Kan de nieuwe R ze waarmaken?

'De eerste klap is een daalder waard', in het Japans kennen ze dit spreekwoord ook. Of althans de betekenis ervan. Want niet 280 pk, zoals aanvankelijk werd gesuggereerd, niet driehonderd, maar een verbijsterende 310 pk weet de nieuwe Civic Type-R op te wekken. Dat is een gigantische 110 pk meer dan de vorige Type-R, meer dan vrijwel iedere concurrent en nauwelijks minder dan de meest veelbelovende hot hatchback van het moment: de nieuwe Focus RS. Nogal wiedes dat Ford het bij binnensmonds mompelen hield. 'Onder de 8 minuten…', zo klonk het uit monde van het merk met de blauwe ovaal toen er weetgraag werd gevraagd naar de Ring-tijd van haar aanstaande RS. Vanwaar dit ontwijkende antwoord? Simpel. Honda doet het met de nieuwe Civic Type-R in 7 minuten en krap 54 seconden. Bam! Het nieuwe record voor een hot hatch. En Ford, die heeft – zeer waarschijnlijk – slechts het nakijken. Hadden de Amerikanen het, net als de Japanners, dan toch bij voorwielaandrijving moeten houden…?

Hoe heeft Honda dat geflikt?

Tsja, waar te beginnen? Bij het kloppend hart allicht. Wederom is dat een viercilinder. Maar voor het eerst in de historie van de Type-R eentje met een turbo. Zonder hoor je er immers tegenwoordig niet bij en hoe anders – dan met drukvulling – krijg je +300 pk uit een tweeliterje. Niet. Sowieso is de Type-R vrijwel zeker de meest doelmatige hot hatch ooit gebouwd. Niets is bijzaak. Oké, met het optionele GT-pakket haal je een scala aan elektronische engeltjes (kan best handig zijn) en een uitgebreid infotainmentsysteem in huis. Laat het. De goedkoopste TomTom werkt beter. Voor de rest is het alles voor de snelheid. Want je denkt toch niet dat Honda die afschrikwekkende spoilers en louvres voor het kijkplezier op de Type-R heeft gemonteerd?! We mogen hopen van niet, want stijlvol is anders. Een visueel spektakel, dat zeker.

“Houdt de naald tussen 3.000 en 5.000 tpm en het is moeilijk bescheiden te blijven.”


Is dat het aan high-tech?

Welnee. Bijzonder is ook de voorwielophanging. Die is behoorlijk geavanceerd met dubbele stangen en ophangingspunten – al hadden Ford en Opel een soortgelijke lay-out al eerder toegepast, respectievelijk RevoKnuckle en HiPerStrut genaamd. Honda noemt het Dual Axis Strut. Het effect ervan is hetzelfde als bij Focus RS en Astra OPC, namelijk torque steer verminderen. Volgens de Japanners is dat gelukt met 55%. Zonder zou het stuurwiel bij hevig accelereren met de bestuurder aan de wandel gaan. Niet prettig en al helemaal niet efficiënt. En efficiëntie is een woord dat de nieuwe Type-R zowat een nieuwe betekenis heeft gegeven. Daarover verderop meer.

Vertel nog wat meer?

Dat kan. Er is genoeg. Zo combineert Honda de ophanging met een zelfregulerende demping en een mechanisch sperdifferentieel tussen de voorwielen en monteert het ook 350 millimeter grote, geperforeerde remschijven rondom. Deze komen van Brembo en remmen als de beste en met ontzettend veel gevoel. Zowel op straat als op het circuit. Van pas komt ook de aerodynamica onder de auto. Daar waar mogelijk is de bodem van de Type-R zo vlak als een schaatsbaan. Omdat het resultaat hiervan zo lekker kleeft aan het asfalt.
De rode kuipstoelen zijn weliswaar merkloos (mocht je daar gevoelig voor zijn), ze zitten als gegoten en zijn een tikkeltje lager vastgeschroefd dan bij de huis-tuin-en-keuken-Civic. Om de ideale zitpositie te creëren is het heuppunt van de bestuurdersstoel met nog eens 2 centimeter verlaagd, tezamen met het stuurwiel. Alsof Honda het speciaal voor ons had gedaan; perfect zitten we. Kortom, mocht je nog twijfelen dat er iets over het hoofd is gezien om de ultieme hot hatch te willen bouwen, nu is het moment om daar echt mee te stoppen.

Wacht eens even, een turbo, zei je? Daar gaat zeker de ziel van de Type-R?!

Dat dachten wij ook, maar zo is het gelukkig niet. Honda's befaamde VTEC-variabele kleptiming zit er namelijk nog steeds op. Zoals vroeger doortrekken tot een gillende 9.000 tpm is er weliswaar niet meer bij, maar keer op keer 7.000 tpm kunnen aantikken – zonder dat de motor in de soep loopt – is ook nog altijd een feest. En het mooie is: Honda verplicht het je zelfs wil je het volle vermogen aanspreken. Pas bij 6.500 tpm gooit de turbomotor dat eruit.
In het middengebied is de turbomotor echter op z'n best. Wat een souplesse. En die stuwkracht. Niet normaal gewoon. Houdt de naald tussen 3.000 en 5.000 tpm en het is moeilijk bescheiden te blijven. Wat hangt de Type-R dan ongelofelijk aan het gas, zeg! Bloedsnel is -ie. Op het onbeschofte af. Tot in het hoogste, zesde verzet. Niks geen overdrive om brandstof te besparen of de decibellen binnenin te temperen, maar een versnelling als ieder ander. Eentje om het tempo op te voeren dus. Zelfs de rustigste, vaak eindeloos ogende stuurmanswegen van Oostenrijk zijn te klein voor de Type-R. Niet in de laatste plaats omdat de Polizei (met hun genadeloze boetebeleid) op oorlogspad lijkt te zijn. Over meer blauw op straat zullen ze daar niet snel klagen. Jemig, wie verzint het in vredesnaam om hier de Type-R te introduceren...?! Bij een eenmalige 230 km/h houden we het voor gezien. De durf harder te gaan is er niet. Dat de beloofde top van 270 km/h haalbaar is geloven we zo ook wel. We voelen de krachtreserves gewoon tegen onze rechter schoenzool kloppen.

“De nieuwe Civic Type-R is niet zozeer een hot hatch waarbij er aandachtig is geluisterd naar de markt.”


Is dit in R-mode?
Nee. Die knop moet je dan nog indrukken. Links van het instrumentarium zit 'ie. Zodra de R-mode actief is merk je dat vanzelf. De tellers lichten ineens rood op, het begint nu pas echt te stuiteren, de stuurbekrachtiging neemt af en ook de gasrespons schakelt over op standje hyper. Tijd om het circuit op te gaan. Het is hier waar de Civic pas echt tot zijn recht komt. Vreemd is dat niet, want hiervoor heeft Honda 'm in het bijzonder ontwikkeld, of eigenlijk gezegd de Nürburgring. Maar de Slovakiaring volstaat ook. Met 6 kilometer een bovengemiddeld lang circuit. Zeer snel, nagenoeg vlak, maar met veel lange, veel 'dubbele' bochten erg technisch en daardoor lastig te overwinnen voor mens en machine.
De Civic Type-R laat het er anders tamelijk makkelijk uitzien. Messcherp en met veel gevoel laat hij zich insturen. Het inbeelden van de hoekstand van de aangedreven voorwielen is een fluitje van een cent. Ook omdat de aandrijflijn onwijs efficiënt blijkt te zijn. Nimmer, hoewel het gortdroog is, hebben we het idee dat vierwielaandrijving de betere keus was geweest, zo effectief worden de pk's weggezet. Het sperdifferentieel duwt je bijna vanzelf de hoek om. Hard. Om vervolgens er weer kogelhard vandoor te kunnen stuiven. De turbomotor raast, briest en suist. Echt mooi klinken doet het allemaal niet, en van een kleppenstelsel in het uitlaattraject of andere artificiële trucjes wil Honda niets weten weten. Het is wat het is.
Maar dan die handbak. Hij is van het type short-shift. Een uiterst korte 40 millimeter zijn de schakelgangen. Klik-klak. Hemels! De Type-R is als op rails. Toch is de Honda zeker niet analytisch. Ingebouwde gekkigheden zijn er gelukkig ook. Bij stevig aanremmen bijvoorbeeld wordt de kont lekker losjes. Met een dociele stuurinput kun je de Civic er zelfs mee sturen. Dit is leuk, heel leuk!

Heeft Honda nu de perfecte hot hatch gemaakt?

Goede vraag. Gemeen ook, want hierop bestaat geen eenduidig antwoord. De hot hatchback heeft sinds de eerste Golf GTI immers zo'n wisselende ontwikkeling doorgemaakt. De scope ervan is telkens weer anders. Sommigen betogen dat de moderne hot hatch bovenal een praktische, luxe vijfdeurs is, maar met een enorme prestatiedrang. Andere fanaten stellen dat prestaties altijd voorrang zouden moeten krijgen op functionaliteit en dagelijkse bruikbaarheid. Behoor jij tot die eerste groep, dan is het bij de nieuwe Type-R verstandig rekening te houden met een aantal dingetjes. Interieurkabaal en klappertanden (op slechte wegen) zijn er zoal twee. Op een drafje naar de Alpen tuffen om direct daarna nog fit de Stelviopas meester te maken is er niet bij. Wees verstandig, slaap er een nachtje over. De dag erna zal je dubbel en dwars beloond worden. Of laten we het anders uitleggen, deels aan de hand van Honda's eigen, zorgvuldige bewoordingen: 'De nieuwe Civic Type-R is niet zozeer een hot hatch waarbij er aandachtig is geluisterd naar de markt. Dit is óns geschenk aan de wereld'. Even tactvol en gratis, dat niet. Maar niettemin, zeker als snelheid en rijsensaties alleszeggend zouden zijn, is 'ie elke cent van z'n € 44.390,- waard!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Autotest | Honda Civic Type-R
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers