Tests

Autotest: Volkswagen XL1

Volkswagen XL1

Met de Volkswagen XL1 zag Ferdinand Piëch, voormalig bestuursvoorzitter van Volkswagen AG, opnieuw een droom in vervulling gaan. En hoewel de Oostenrijkse revolutionair onlangs het veld moest ruimen vanwege een meningsverschil, heeft zijn denkwijze de autowereld blijvend veranderd. Dat werd ons nogmaals onderstreept achter het stuurwiel van de futuristische XL1 waarmee we een uitgebreide testrit maakten.

Ferdinand Karl Piëch kwam, zag en overwon. Als kleinzoon van Ferdinand Porsche had hij wellicht een streepje voor, maar zijn kwaliteiten spraken boekdelen. Dit werd voor het eerst duidelijk toen Piëch in 1972 noodgedwongen de overstap naar Audi maakte. Destijds nog een onbekwaam merk in de schaduw van BMW en Mercedes-Benz, maar Piëch wist deze ruwe diamant te polijsten tot het huidige premium luxe-merk. Ook redde hij Volkswagen in de jaren '90 van de ondergang en was hij verantwoordelijk voor de overname van Seat, Skoda, Lamborghini en Bentley.
Maar zijn invloed reikte verder dan de bestuurstafel. Zo stond de dyslectische professor eveneens aan de basis van de Porsche 917 LMS, de Audi Quattro en de allereerste TDI-motor. Maar dan zijn we er nog niet. Zijn visie leidde tevens tot de komst van de Bugatti Veyron en Volkswagen Pheaton. Wellicht niet de best verkopende modellen, maar beide zetten nieuwe standaarden op het gebied van respectievelijk snelheid en kwaliteit. De derde pijler van zijn ideologie was efficiëntie. Zijn droom? Een auto met een verbruik van 1l/100 km.

Spelen met natuurwetten

Het was tijdens de 42ste aandeelhoudersvergadering van Volkswagen dat Piëch vriend en vijand verbaasde met het revolutionaire 1L studiemodel. Destijds een absolute utopie, maar 13 jaar later staan we oog-in-oog met de verwezenlijking. Met veel verbazing turen we dan ook naar de donkerrode XL1. Visueel weet de 1.153 mm lage coupé geen potten te breken. Toch vlijen ons de slanke lijnen, mede met de aerodynamica in het achterhoofd. De gladde panelen, het gemis van buitenspiegels en de taps-toelopende vorm; alles draait om een ideale stroomlijn. En dat is gelukt, getuige de Cw-waarde van slechts 0,189.

Haast even belangrijk aan een lage luchtweerstand is een gering gewicht. Dat de ingenieurs hier tevens in doorgeslagen lijken merken we bij het instappen, want overal waar we kijken vinden we het peperdure koolstofvezel terug. Niet alleen in de dorpels, maar tevens de gehele structuur, de ophanging en in de motorruimte. Ook hanteerde het Duitse merk tal van andere lichtgewicht materialen voor de XL1. Wat te denken van de polycarbonaat zijruiten en de magnesium versnellingsbak. Het zorgt ervoor dat het totaalpakket slechts 795 kilogram weegt. Ongekend en beschamend tegelijk… Hadden we vanochtend maar niet zo uitgebreid ontbeten.

“Het zorgt ervoor dat het totaalpakket slechts 795 kilogram weegt. Hadden we vanochtend maar niet zo uitgebreid ontbeten.”

over de Volkswagen XL1

Praktisch nut

We ploffen diep weg in de cockpit waar we een opvallend conventioneel dashboard aantreffen. Enkel de e-Mirrors, de beeldschermen die de buitenspiegels vervangen, zijn twee blikvangers. Daarnaast zien we geen digitaal instrumentarium en geen hightech besturing. Nee, simpele instrumenten die rechtstreeks in de Up! konden zitten. We ontdekken zelfs goed verstopte slingers voor de ruiten – hoe basic!
Tevens aan de matige kant zijn de zitplaatsen van de XL1. Nauwelijks verstelbaar en geducht star, niet bevorderlijk voor rug-patiënten. Ook inzittenden die langer zijn dan 1,90 meter raden we af een daling in de Volkswagen te ondernemen. Zij komen gegarandeerd in de knoop met hoofd of benen. De gedachte dat de XL1 een voertuig voor alledag moest worden komt hierdoor letterlijk in de knel. Iets wat eveneens versterkt wordt door het gemis van de bagageruimte. Oeps!

Even kort terug naar de visie van Piëch; een auto ontwikkelen voor dagelijks gebruik die slechts 1l/100 km nodig is. Iedere dag je kind – Piëch is vader van twaalf! – naar de crèche brengen, je werk als vertegenwoordiger uitoefenen en op zaterdag rijden voor de voetbal is er helaas niet bij met de XL1. Maar laten we dit voor het gemak even vergeten en kijken naar het tweede, hogere doel. De basis hiervoor legt Volkswagen met de lage lucht- en rolweerstand, alsmede het lage gewicht. De vierde speler is een ultrazuinige hybride aandrijflijn die bestaat uit een 48 pk sterke 0.8 liter tweecilinder dieselmotor en een elektromotor met 27 pk en 140 Nm. Gekoppeld aan een 7-traps DSG en een 5,5 kWh krachtig accupakket is de XL1 in staat 50 km elektrisch af te leggen. Daarna helpt de dieselmotor een theoretische actieradius van 500 km mogelijk te maken. Het gemiddelde verbruik? Slechts 0,9 l/100 km!

Theorie vs praktijk

Tijd om de proef op de som te nemen. De mooie stuurmanswegen van de Duitse Eifel lonken ons en we zetten koers naar het idyllische Monschau. Op de Duitse B-wegen kunnen we de XL1 eens goed aan de tand voelen. Volledig elektrisch starten we onze reis en meteen valt ons op dat ook op de isolatie fors is bezuinigd. Alle rijgeluiden, of dat nu wind, banden, het klotsen van vloeistoffen of het aan-remmen is, zijn duidelijk waarneembaar in de cockpit. Dit wordt geen ontspannen rit.

Na ongeveer dertig kilometer springt voor het eerst de dieselmotor aan. We schrikken ons rot, want het aanzwengelen van de koude tweepitter klinkt als die van een brommobiel. Ach, alles voor de efficiëntie toch? En op dat punt so far so good, want na honderd gevarieerde kilometers prijkt een verdienstelijke 1,1 l/100 km op onze boordcomputer! 

“Veelvuldig reden mensen op de snelweg rondjes om de gevleugelde bolide te aanschouwen.”

over de Volkswagen XL1

Hoe meer kilometers we maken, hoe meer we de verbruiksmeter uit het oog verliezen. Op een kort stukje Autobahn pogen we zelfs even de topsnelheid van 160 km/h te halen. Nee, de XL1 is zeker geen langzaam '45 km/h'-autootje. De acceleratie verloopt vlot en ook de 170 km/h staat rap op de teller. Sterker nog, de makers hebben de topsnelheid begrensd om de techniek te ontzien. Zonder deze beperking moet de eigenzinnige Duitser zelfs de 200 km/h kunnen bereiken! En ondanks de hoge snelheden valt het gemiddeld verbruik van 2,2 l/100 km over een afstand van 400 km met een gemiddelde snelheid van 90 km/h niet tegen. Dat is wellicht het unieke van dit concept; in tegenstelling tot andere hybrides is de XL1 altijd zuinig, niet enkel wanneer er rustig op elektriciteit wordt gereden. Een uiterst knappe prestatie waar wij onze hoed voor afnemen!

Blikvanger

De routes in de Eifel bieden ons optimaal de gelegenheid het rijgedrag van de XL1 te ontdekken. Het is in lijn met de stoelen, weinig comfortabel en vooral erg stug. Ook de besturing voelt, mede door de afwezige stuurbekrachtiging, aan als dat van een kart. Helaas mist het precisie en gevoel.
Nee, wat het rijden in de XL1 echt bijzonder maakt is de hoeveelheid aandacht. Veelvuldig reden mensen op de snelweg rondjes om de gevleugelde bolide te aanschouwen, hingen toeschouwers half uit de auto om een goede glimp op te vangen en ontvingen we zelfs een duimpje van een Nederlandse Porsche 918 rijder. Ongekend, maar gezien de productieaantallen van de XL1 – 200 stuks wereldwijd en slechts drie op gele platen – niet heel verwonderlijk. Het maakt de handgemaakte Volkswagen twee keer zo exclusief als bijvoorbeeld een LaFerrari! Helaas is de prijs er ook naar. Dit rijdende laboratorium kost minimaal € 114.789,-.

Afscheid valt zwaar

We zijn weer terug bij Volkswagen, waar de 78-jarige Ferdinand Piëch inmiddels afscheid heeft genomen van zijn bestuursfunctie. Zijn laatste droom heeft hij met deze XL1 verwezenlijkt, hoewel de uitvoering opnieuw geen 100% succesverhaal is op de balans van de groep. We nemen het de geboren Oostenrijker niet kwalijk - de vliegmachine van Leonardo Da Vinci werkte immers ook niet. Het maakt Piëch niet minder uniek en inspirerend. We kunnen dan ook enkel hopen dat Volkswagen met het afscheid van deze visionair niet hun gedurfde innovatiekracht verliest.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers