Tests

Autotest | Mazda CX-3

Mazda CX-3

Mazda heeft de smaak goed te pakken. Kort na de introductie van de nieuwe Mazda2 staan we oog-in-oog met de CX-3. Niet geheel toevallig, want het zijn twee-eiige tweelingen. Tijd voor een eerste kennismaking!

Ruim een maand geleden mochten we de nieuwe Mazda2 proeven rondom de Catalaanse hoofdstad en dat beviel ons uitstekend. De compacte Japanner verraste ons positief en kan gezien worden als één van de best sturende in zijn klasse. De CX-3 heeft dezelfde basis ingrediënten, maar met een ander recept. Even smakelijk?

De visuele presentatie ziet er in ieder geval veelbelovend uit!

We waren met de Mazda2 al in onze nopjes, maar de CX-3 doet hier een schepje bovenop. Zelfs voor dit compacte segment - de CX-3 meet een relatief bescheiden 4,28 meter - oogt de Japanner uiterst atletisch, strak en stoer. Uiteraard dicht Mazda dit toe aan de verdere evolutie van hun KODO-ontwerptaal, maar wij weten wel beter. De Japanse ontwerpers hebben een blik 'optische trucs' opengetrokken die het design in de kaart spelen. Neem bijvoorbeeld de zwarte spatbordverbreders die de CX-3 forser doen ogen, de scherpe vouw op de flank die de lengte versterkt en de smalle daklijn die voor een haast coupé-achtige vorm zorgt. En zo zijn er tal van details te vinden die de auto net wat dynamischer maken. Een frisse en eigenwijze verschijning in zijn segment.

De CX-3 valt in het B-segment toch? Hoe zit het dan met de binnenruimte?

Correct, het SUV B-segment om precies te zijn met concurrenten als de populaire Renault Captur, de Opel Mokka en de Fiat 500X. En wat de leefruimte betreft is de CX-3 vergelijkbaar met die van zijn uitdagers. Zo kan een volwassene van 1,85 meter precies 'achter zichzelf' zitten en scoort de bagageruimte met 350 liter gemiddeld in zijn klasse.
Laten we, nu we toch in het interieur beland zijn, direct de looks even onder de loep nemen. Hier komen de overeenkomsten met de Mazda2 meteen om de hoek kijken, gezien het nagenoeg gelijke dashboard met zijn eigenwijze ventilatieroosters. Het interieur komt door de vele verschillende vormen en materialen in eerste instantie een beetje onoverzichtelijk over. Maar gelukkig speelt Mazda hier slim op in met een ergonomische bediening van het media- en navigatiesysteem. Al deze elementen zijn fraai ondergebracht in een centraal systeem die we kennen uit andere modellen van het merk. Simpel te bedienen via een draai- en drukknop in de middenconsole of het 7 inch touchscreen; de concurrentie kijkt met argusogen toe.

Mazda heeft haar huiswerk goed gedaan. Hoe zit dit bij de techniek?

Als je die vraag stelt heb je de afgelopen tijd niet goed opgelet. De Japanners hebben niet bepaald stilgezeten en tal van innoverende zaken geïntroduceerd onder de noemer SkyActiv. Ook de CX-3 zit bomvol met deze technologie die voor een laag brandstofverbruik en hoog rijplezier moet zorgen. Maar daar blijft het niet bij, want ook is er tal van elektronica te verkrijgen die zowel veiligheid als comfort verder verhogen. We noemen een uitgebreid veiligheidspakket met Smart City Brake Support, Blind Sport Monitoring en Lane Departure Warning, maar ook andere elektronische gadgets als volledige LED-verlichting, adaptieve cruise control, een krachtig Bose audiosysteem en een head-up display. Je merkt het; Mazda is helemaal bij de tijd!

“Geen downsizing hier, maar 'rightsizing' met slagvolume van twee liter”

over de Mazda CX-3

Je noemde het lage brandstofverbruik al even. Betekent dit 20% bijtelling?

Jazeker, mits je de 105 pk sterke 1.5 diesel bestelt. En doe dat gerust, want de viercilinder had in de bergen rondom Barcelona geen kind aan de 1.200 kilogram wegende CX-3. De geblazen krachtbron opereert heerlijk soepel en is dankzij 270 Nm aan koppel voldoende assertief. Ook draagt de typische 'klik-klak' zesbak bij aan het positief gevoel - wat een prettige combinatie is dit!
Voor de benzineliefhebber levert Mazda de bekende SkyActiv-G 2.0. Geen downsizing hier, maar 'rightsizing' met een slagvolume van twee liter in twee smaken, namelijk 120 of 150 pk. En hoewel de Japanners het meest verwachten van de 120 pk versie met voorwielaandrijving was enkel de vierwielaangedreven variant met 150 pk present tijdens de pre-introductie. Deze atmosferische krachtbron weet eveneens wel raad met de compacte CX-3 en brengt de inzittenden in slechts 8,7 seconden naar de honderd. Overigens is dat slechts 0,3 seconden vlotter dan de 120 pk versie die gezien het overeenkomstige koppel van 204 Nm bij 2.800 tpm vermoedelijk net zo schakellui zal rijden als de 150 pk versie. Dat belooft veel goeds voor wie het 80 kilogram lichtere basismodel ambieert.

Is het rijden al even dynamisch als zijn voorkomen?

De CX-3 is ontwikkeld met 'fun-to-drive' in het achterhoofd en dat is eenmaal ingesnoerd absoluut te merken. De Mazda is strak afgeveerd, maar voelt desondanks niet oncomfortabel aan. Dezelfde vlieger gaat op voor de stuurinrichting die veel precisie en feedback doorgeeft zonder daarbij nerveus te worden. Hierdoor komt de CX-3 zowel op de Spaanse snelweg, als op een bochtig binnenweggetje goed uit de verf. Knap werk Mazda!

“De Mazda CX-3 is ontwikkeld met 'fun-to-drive' in het achterhoofd en dat is absoluut te merken.”

over de Mazda CX-3

De CX-3 vist in een drukke vijver. Heeft hij wat het nodig heeft?

Veel autofabrikanten hebben de afgelopen tijd het segment van de CX-3 opgezocht en dat zorgt voor felle concurrentie. Gelukkig richt Mazda zich niet op de volledige vijver, maar probeert het juist de klanten met een sportieve inslag te verleiden. De vormgeving zet hierin al de eerste stap, maar ook het karakter van de CX-3 ademt plezier uit. Het geeft de Mazda naast het gelikte interieur en de prettige aandrijflijnen daarom een unieke propositie.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers