Tests

Autotest | Volvo XC90

Eerste rij-indruk nieuwe Volvo XC90 (T8 Twin Engine)

Behoor jij tot de duizend(!) Nederlanders die zonder ook maar een meter met de nieuwe Volvo XC90 te hebben gereden er een heeft besteld? Dan ben je natuurlijk heel benieuwd naar hoe hij rijdt. Twijfel je nog? Dan zullen wij je van wat extra informatie voorzien. In beide gevallen geldt: hier komt het verlossende antwoord.

Reikhalzend is er door velen uitgekeken naar de introductie van de tweede generatie Volvo XC90. Niet zo gek ook als zijn voorganger twaalf jaar heeft meegedraaid. Maar Volvo heeft de tijd goed gebruikt, zo kunnen we concluderen nadat we de eerste kilometers met de nieuweling hebben gereden. De XC90 weet ons te raken. In het hart.

Ingetogen en stijlvol design

Volvo's eerste SUV wordt altijd al als een sympathieke auto gezien. Zeker in ons land. Er werden in de afgelopen twaalf jaar ruim 10.000 XC90's naar Nederland verscheept en van gele kentekenplaten voorzien. Hij werd geroemd om zijn stoere maar tegelijkertijd ingetogen uiterlijk en zijn hoge mate van comfort. Allemaal kenmerken die ook de nieuwe XC90 typeren. Maar wel op een veel hoger niveau. Het uiterlijk is onderscheidend, maar nog altijd stijlvol en ingetogen. Alhoewel, met zijn priemende koplampunits en uitgeklopte wielkasten is het ook een indrukwekkende verschijning.

Volledig nieuw

Alles aan de XC90 is nieuw. Onder het bewind van de Chinese eigenaar Geely werd de XC90 van scratch af aan opnieuw ontwikkeld. Doel daarbij was om een volledig Zweeds product neer te zetten dat geenszins meer te maken had met het Ford-tijdperk van weleer. Van het gloednieuwe modulaire platform tot aan splinternieuwe motoren, bij Volvo werd nagenoeg alles in eigen huis ontwikkeld.

T8 Twin Engine
Het lijdend voorwerp tijdens onze eerste kennismaking is de XC90 T8 Twin Engine. Het model dat in ons land de grootste populariteit zal genieten, want 14% bijtelling. En denk nu niet in compromissen, want met 400 pk is daarvan geen sprake. Hij sprint in minder dan 6 seconden naar 100 km/h. Dat is behoorlijk snel voor een auto van dit formaat en een theoretisch verbruik van 2,5 l/100 km. Theoretisch hè. Want dan moet je wel maximaal gebruik maken van de opgeladen accu's die je maximaal 50 km volledig elektrisch kunnen voortstuwen. Doe je dat niet dan komt 1 op 10 eerder in beeld. Rij je elektrisch, dan is het uiteraard fluisterstil aan boord. Maar ook als de 2.0 liter benzinemotor (mét turbo en supercharger) bijspringt heerst er een serene rust in het interieur. De XC90 is zo stil dat het weinige windgeruis dat er is al bijna als hinderlijk kan worden ervaren.

Zen-gevoel

Die prestaties zijn knap op papier, maar de XC90 is net als zijn voorganger vooral een heel comfortabele auto. Hij weet zijn inzittenden met een soort 'zen-gevoel' van A naar B te brengen. Sportief is de XC90 niet. Maar de manier waarop bijvoorbeeld door bochten wordt gestuurd is wel bijzonder goed. Hij blijft prachtig vlak in de bochten. De besturing is niet al te direct, maar wel mooi gelijkmatig. Het voelt allemaal zeer gebalanceerd aan.

400 pk en 640 Nm

Het samenspel tussen de benzine- en elektromotor gaat volledig automatisch en zo goed als onmerkbaar. Het enige wat wij missen is het gevoel van die 400 pk en het koppel dat met 640 Nm behoorlijk indrukwekkend is. De Twin Engine lijkt keer op keer ietwat twijfelachtig op het gaspedaal te reageren. Wat uitkomst biedt is het selecteren van een andere Drive Mode. Selecteer Dynamic en de XC90 is een stuk alerter. Maar het blijft comfort dat de klok slaat.

Scandinavisch design

In het interieur is het genieten. Niet alleen van de bewegingsvrijheid, maar vooral omwille van de prachtige details. Het Scandinavische gevoel vertaalt zich in rijke materialen en een bijzonder clean en opgeruimd dashboard. Schitterend.

Enthousiast

Je hoort het al wel; wij zijn enthousiast. En behoor jij tot die groep die er al eentje heeft besteld, dan mag je jezelf tot de gelukkigen rekenen. De nieuwe Volvo XC90 is een uitstekende keuze. Ons volledige testverslag volgt binnenkort. Dan belichten we ook de D5, waarmee we morgen gaan rijden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eerste rij-indruk nieuwe Volvo XC90 (T8 Twin Engine)
Eerste rij-indruk nieuwe Volvo XC90 (T8 Twin Engine)
Eerste rij-indruk nieuwe Volvo XC90 (T8 Twin Engine)
Eerste rij-indruk nieuwe Volvo XC90 (T8 Twin Engine)
Eerste rij-indruk nieuwe Volvo XC90 (T8 Twin Engine)
Eerste rij-indruk nieuwe Volvo XC90 (T8 Twin Engine)
Eerste rij-indruk nieuwe Volvo XC90 (T8 Twin Engine)
Eerste rij-indruk nieuwe Volvo XC90 (T8 Twin Engine)
Redactie
Door Redactie

Zoeken