Tests

Autotest | Mazda2

Mazda2

Wat zijn ze toch lekker eigenwijs daar in Japan. Niet met de stroom meegaan, maar juist een eigen weg bewandelen. Het siert ze. Concreet in dit geval Mazda, dat met de nieuwe 2 niet gaat voor allround of probeert de ruimste te zijn dan wel het meeste waar voor je geld te bieden. Nee, ze openen gewoon keihard de aanval op de Ford Fiesta die nog altijd wordt beschouwd als de rijdersauto in deze klasse.

Als je een een beetje tussen de regels door hebt weten te lezen begrijp je al wel waar we op doelen. Inderdaad, de nieuwe Mazda2 heeft een sportief randje. Zoals elke Mazda daar de laatste jaren de focus op legt. Bij de 2 wordt het verschil met menig concurrent al bij de eerste aanblik zichtbaar. De prominente grille, wulpse voorspatborden en zijn relatief breed ogende achterste wekken die gevoelens op. Zeker de GT-M, waarvan verwacht wordt dat dit in Nederland de meest populaire uitvoering wordt, oogt gewoonweg sportief. De relatief lange motorkap en de 8 centimeter verder naar achteren geplaatste A-stijlen moeten volgens Mazda het gevoel opwekken van een 'athleet die in de startblokken' staat. Ja, die Japanners weten het mooi te beschrijven. Maar wij kunnen ons er wel in vinden. De 2 smoelt gewoonweg aantrekkelijk.

Ja, maar van binnen dan?

Die aantrekkingskracht gaat bij Japanse auto's dikwijls in rook op wanneer het portier wordt geopend. Niet bij de nieuwe 2. Wat heeft Mazda hier grote stappen gemaakt! De ronde ventilatieroosters lijken zo uit een Audi A3 te komen, het navigatiescherm uit de Mercedes A-klasse en de diverse sierstrips en kleurencombinaties apeleren volledig aan de sportief ogende buitenzijde. Een schot in de roos. Kies je overigens voor de GT-M, dan krijg je bovendien wit leer met rode accenten. Ziet er gaaf uit Mazda.

“Die aantrekkingskracht gaat bij Japanse auto's dikwijls in rook op wanneer het portier wordt geopend. Niet bij de nieuwe 2!”

over de nieuwe Mazda2

Hoe is het met de ruimte gesteld?

Hier hebben we een keerzijde van de medaille te pakken. En om maar gewoon kort door de bocht te zijn: de Mazda2 is niet de ruimste in zijn klasse. De bagageruimte is met 280 liter gemiddeld, maar op de achterbank zijn er (veel) ruimere concurrenten. Het is heel leuk om die A-stijlen centimeters naar achteren te plaatsen, maar ondanks dat de vooras met dezelfde centimeters naar voren werd geplaatst en de auto in zijn geheel is gegroeid komen we achterin tekort. Je zit met 1,85 meter lengte al met je kruin tegen het dak en ook je benen hebben dan geen bewegingsvrijheid meer over. Twee kinderen achterin laten zitten is geen probleem, maar twee volwassenen moeten concessies doen. Daarover is voorin dan weer niet te klagen, mede ook dankzij iets meer breedte en hoogte ten opzichte van zijn voorganger.

Dan maar achter het stuur zitten dus
Inderdaad, achter het stuur heb je de beste plek. De stoelen dragen daar overigens aan bij, want die zitten comfortabel en zijn goed gevormd. Het stuurwiel zelf is in hoogte en diepte behoorlijk ver verstelbaar voor een aangename (actieve) zitpositie. Dat is fijn, want het komt de beleving ten goede. Een beleving dat rijplezier heet. De Mazda2 is namelijk een zeer prettige auto om te rijden. Het niveau van de Fiesta wordt dan weer niet gehaald, maar hij komt er wel dicht bij in de buurt. De 2 laat op dit gebied vele andere concurrenten achter zich.
De besturing is wat licht maar wel nauwkeurig. De prachtige bergwegen rondom Barcelona hebben we een aantal malen opnieuw gereden vanwege het blije gevoel dat we kregen. Een snelle bocht schuwt de Mazda2 niet. Sterker nog, hij voelt zich er prima thuis. Ga je te ver dan krijg je vanzelf met onderstuur te maken, maar dat is perfect op te vangen. Bovendien ligt de grens best ver weg. En mocht je echt van een potje sturen gaan, lift dan het gas in de bocht en hij begint spontaan met zijn achterste te kwispelen. Een mooie basis voor een Mazda2 MPS als je het ons vraagt. Alsjeblieft, Mazda, toe?!


Flink schakelen en toeren maken

Op dit gehele verhaal rust wel een smetje. Dat klinkt dramatischer dan het is, maar dat behoeft uitleg. Het heeft betrekking op het motorengamma. Want eigenwijs als Mazda is – en bijna alle Japanse merken – willen ze niet aan de turbomotor. Mazda gaat volgens eigen zeggen voor 'rightsized' in plaats van 'downsized'. In de neus van de 2 dan ook geen driecilinder-turbomotor ter grootte van een pak melk, maar een 1.5 liter viercilinder zonder drukvulling. Een derde meer slagvolume dus. Mazda haalt er hetzelfde vermogen en in veel gevallen een vergelijkbaar koppel uit als de meeste concurrenten, maar dat is puur op papier. Ondanks de hoge compressieverhouding waarop Mazda inzet voelt het niet levendig genoeg aan. We zijn zo gewend aan het karakter van moderne turbomotoren en hun vroege afgifte van het vermogen en koppel, dat je bij de Mazda2 een andere rijstijl moet hanteren. De rijstijl van terugschakelen. Precies, lekker ouderwets. Stiekem heel erg leuk overigens, maar voor voor niets gaat de zon op. De Mazda2 moet broodnodig een grote groep mensen aanspreken en een deel daarvan moet uit bijvoorbeeld een Volkswagen Polo en Renault Clio komen.
Ben je echter bovengemiddeld sportief aangelegd en zit je ook graag zo achter het stuur, dan houd je natuurlijk van schakelen. En anders ga je dat zonder meer leuk vinden in de Mazda2 die erg directe verzetten heeft en ze messcherp inlegt. Om het verbruik hoef je het niet te laten. Zonder er ook maar enigszins op te letten scoorden wij 6,0 l/100 km. Ver van de fabrieksopgave van 4,5 l/100 km, maar dat is bij de kleine geblazen driecilinders van menig concurrent niet anders. Eén tip, laat de 75 pk sterke instapper staan; die komt gewoonweg tekort. De 90 pk-versie is al een stuk beter en bij de 115 pk sterke versie krijg je pas echt een goed gevoel.

“En mocht je echt van een potje sturen houden, lift het gas in de bocht en hij begint spontaan met zijn achterste te kwispelen.”

over de nieuwe Mazda2

Moet ik verder nog iets weten?
Het belangrijkste hebben we wel beschreven. Namelijk het onderscheidende karakter van de nieuwe Mazda2. Maar we willen niet onvermeld laten dat de auto leverbaar is met geavanceerde (veiligheid)systemen waaronder een head-up display, Lane Departure Warning en zelfs volledige LED-koplampen. Klaagden we in 2010 nog over het feit dat Mazda qua uitrusting behoorlijk achter de feiten aanloopt, dat is anno 2015 keurig rechtgetrokken. Aan het shoppen in het B-segment en een voorliefde voor een wat sportievere auto? Op naar de Mazda-dealer dan maar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Mazda2
Redactie
Door Redactie

Zoeken