Tests

Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager

Kia Sorento

Zijn grote SUV's uit de gratie geraakt? In ons land wel, maar in Europa groeit het segment als nooit tevoren. De komende jaren zal het marktaandeel van SUV's met het formaat van de Kia Sorento doorgroeien van 3,6 naar 4,7 procent. En bijna allemaal promoten ze hun 'premium'-karakter. Ook Kia, dat daarvoor de Sorento verder heeft opgeschaald. Is dat gelukt? Ja. Verrassend goed zelfs.

Dertien jaar geleden veroorzaakte Kia een soort van revolutie. Met de eerste generatie Sorento zetten de Zuid-Koreanen in ons land niet alleen zichzelf in één klap op de kaart, het liet ook zien een alternatief te kunnen bieden voor de populaire maar veel duurdere SUV's die op dat moment leverbaar waren (X5 / ML). De tweede generatie deed het wegens een ander tijdsbeeld veel minder goed (in ons land welteverstaan), maar deze derde generatie zal wederom een soort van revolutie teweeg moeten brengen. Kia gebruikt de Sorento als vaandeldrager. Niet dat Kia er in Nederland duizenden op jaarbasis weg zal zetten, eerder een paar honderd, maar de Sorento is wel opnieuw het paradepaardje van het merk.

Een stap hogerop dus?

Absoluut. Het segment waarin de Sorento opereert wordt gedomineerd door 'premium' merken en om daar met mee te komen moet de Sorento die kant ook op. Een hele uitdaging voor een merk dat vooral succesvol is geworden dankzij een sterke prijs-/kwaliteit. Maar het gaat ze goed af. Aan alles voel je dat de Sorento een klasse hoger opereert. De detaillering in het ontwerp, de toegepaste materialen en de afwerking maken hem nog niet premium, maar hij neemt wel afstand van tal van concurrenten.

“Aan alles voel je dat de Sorento een klasse hoger opereert.”

over de nieuwe Kia Sorento

Premium betekent ook 'krap' toch?

Dat is een goed statement. Vaak gaat de vorm voor de functie, maar niet bij de Sorento. Het was al geen kleine jongen, maar hij groeide nog eens met 9,5 cm in de lengte en werd een halve centimeter breder. De wielbasis groeide door tot zelfs 2.780 mm en daar profiteren de inzittenden volop van. Op alle drie de zitrijen – want inderdaad de Sorento is (standaard) een zevenzitter – nam de been- en hoofdruimte toe. Op de tweede zitrij is die zelfs indrukwekkend en heb je mede dankzij de volledig vlakke vloer ook een volwaardige middelste zitplek.

Oké, en op de derde zitrij?

De derde zitrij vormt de grootste verrassing, want hier kunnen zelfs volwassenen heel behoorlijk zitten. Tot 1,85 m kun je het op deze twee volledig opklapbare stoelen gerust een uurtje volhouden. En als de nood aan de man is ook nog wel een uurtje meer.

Net als bij elke zevenzitter is er één maar; de bagageruimte is bij alle zeven plaatsen in gebruik niet voldoende. Dan zal er voor de vakantie een dakkoffer gemonteerd moeten worden. Ga je echter met zijn vijven op pad dan weet de Sorento met 660 liter bagageruimte een heel goede sier te maken. Verhuisplannen of een dagje mountainbiken? Klap met een knop in de bagagaruimte de achterbank in 40:20:40-verhouding neer en je raakt zelfs 1.732 liter kwijt.

Een puntje van kritiek is er ook. Kia levert namelijk de Smart Power Tailgate, een elektrisch bedienbare achterklep die automatisch opent zodra je achter de auto staat. In tegenstelling tot andere merken heeft Kia er niet voor gekozen om een schopbeweging onder de achterbumper als 'openingssignaal' aan te merken, maar het moet vanzelf gaan. Een leuk idee, maar in de praktijk blijkt het matig te werken en gebruik je uiteindelijk gewoon de afstandsbediening.

Instappen en rijden!

Net als de voorgaande generatie, waar hij veel onderstelcomponenten mee deelt, is ook de nieuwe Sorento een fijne reisauto. Duidelijk gericht op een zo comfortabel mogelijk vervoer van A naar B. Kia heeft weliswaar extra aandacht geschonken aan een directere besturing en biedt je de mogelijkheid een Sport-stand te selecteren voor de besturing en het karakter van de automaat, maar dat effect is minimaal. Sportiviteit moet je in de Sorento niet zoeken. Hij is comfortabel, strijkt oneffenheden mooi glad en is dankzij ruim twee keer zoveel isolatie ook prettig stil. De stoelen – die verwarmbaar en te koelen zijn - zitten goed en bieden veel steun, ook in wat sneller genomen bochten. En die bochten hebben we genomen! Niet bewust, maar ze lagen nu eenmaal op de testroute. Niet om daar nu perse rijplezier uit te halen, maar het benadrukte wel zijn karakter als veilige allemansvriend. Dankzij de vierwielaandrijving en elektronische hulpmiddelen kun je de Sorento behoorlijk uitdagen zonder van het pad te raken. Een veilige gedachte.

“De nieuwe Sorento is de vaandeldrager voor het merk.”

over de nieuwe Kia Sorento

En motorisch?

De 2.2 CRDi-dieselmotor zoals wij die hebben gereden is voor ons land – en bijna heel Europa – de enige motorisering. De benzineversie is simpelweg niet interessant wegens ons belastingklimaat. Is dat erg? Nee, want de 200 pk en 441 Nm sterke viercilinder dieselmotor past uitstekend bij het karakter van de Sorento. Vermogen te over is er niet, want hij moet ruim 1.800 kg in beweging zetten, maar met een 0-100 km/h-sprint in 9,6 seconden (de handbak scoort 8,7 seconden) zijn de prestaties keurig. Wat je wel blijft merken is het gewicht. Op tussenacceleraties zit er aanzienlijk minder pit in. En dat zou bij een benzinemotor, zeker zonder turbo, alleen maar meer op gaan spelen. De automaat waarmee wij hebben gereden past bovendien prima bij het karakter van de Sorento: hij reageert adequaat en schakelt soepel.

Hoe zit het met de optielijst?

Dat antwoord is tweeledig. Enerzijds is die namelijk beperkt, anderzijds heel groots. Kia levert al vanaf het basismodel (DynamicLine) een zeer indrukwekkende standaarduitrusting. En wie meer wenst kiest simpelweg voor de 10.000 euro meer kostende ExecutiveLine om het plaatje helemaal compleet te maken. Je rijdt dan voor € 64.995,- (automaat/AWD) met een super complete SUV die onder meer stoelverwarming op de tweede zitrij, adaptieve cruise control, een gigantisch panoramadak en lederen bekleding bevat. Om nog maar te zwijgen over de talloze elektrische hulpmiddelen en veiligheidsfeatures. Dat ga je bij de premium concurrentie niet redden.

En de moraal van dit verhaal?

De moraal heeft betrekking op Kia als merk en op de Sorento an sich. Kia als merk laat zien door te willen groeien en niet langer enkel op een scherpe prijs klanten te winnen. Kwaliteit, voelbaar en zichtbaar, maar ook onzichtbaar, wordt nog belangrijker. En de nieuwe Sorento is daarvan het tastbare bewijs en de vaandeldrager voor het merk. En de Sorento zelf? Dat is een heel prettige reisgenoot, een comfortabele en ruime SUV met een stoere maar niet overdreven uitstraling. Het is tevens een auto waarbij je voor een scherpe prijs een uiterst complete SUV kunt rijden. Kia gaat hier bij ons geen grote aantallen meer scoren, maar wereldwijd zal de nieuwe Sorento wederom een groot succes worden. Dat voel je aan alles.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager
Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager
Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager
Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager
Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager
Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager
Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager
Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager
Nieuwe Sorento terecht Kia's nieuwe vaandeldrager
Redactie
Door Redactie

Zoeken