Tests

Autotest | Vernieuwde Audi A1

Autotest | Vernieuwde Audi A1

Menigeen heeft 't helemaal niet in de gaten gehad. Hoe vaak tref je dan ook een Audi S1? Toch behelst dat begin dit jaar gelanceerde topmodel al de facelift van de A1-reeks. Het was de omgekeerde volgorde, want nu pas zijn de minder bedeelde versies aan de beurt. Hoe die bevallen? Dat ontdek je door verder te lezen.

Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Want sinds 2010 heeft de Audi A1 niet tot nauwelijks aan visuele impact verloren, wat een pluim verdient. Nog altijd oogt de auto trendy en een tikkeltje ondeugend zoals we dat graag wensen in de kleinste autosegmenten. Liefde op het eerste gezicht wordt als een aangename eigenschap ervaren op dit niveau en dat behoort zeker tot de A1's charme.
Ware smaakmakers zijn de achterste dakbogen, die desgewenst in een afwijkende kleur worden uitgevoerd, en de vele personalia. Vier jaar geleden was dat ook al mogelijk, maar Audi kon het niet laten liefhebbers van tierelantijntjes nog meer naar ’t zin te maken. Wanneer de personalisering voor het interieur wordt meegerekend zijn er meer dan 1 miljoen verschillende combinaties te maken, waarmee de kans op twee dezelfde A1's in principe nihil is. Nieuw daarbij is trouwens de 'Active Kit' zoals te zien is op de witte A1 op de foto's. Of al die personalisatie garant staat voor meer geld in Audi’s laatje, is een tweede. Als we zo om ons heen kijken wordt het omvangrijke maatwerkprogramma door de klandizie eerder beschouwd als een leuke bijkomstigheid dan een serieuze aangelegenheid. Want hoeveel A1's in kekke kleurtjes of met allerhande stripjes, ringetjes of lijntjes zie je nu werkelijk? Terwijl er toch een half miljoen stuks rondrijden inmiddels.

“Daar kun je je druk om maken, wij doen dat niet. We kennen het van Audi.”


Geen nieuws onder de zon dus?
Jawel. Maar de vernieuwingsronde heeft nóg minder om het lijf dan de onlangs geïntroduceerde Q3. Met enkel summier geretoucheerde bumpers, een iets bredere en vlakkere grille plus een andere invulling van de lichtunits vond Audi het al weer welletjes. Daar kun je je druk om maken, wij doen dat niet. We kennen het van Audi en we hadden al geschreven dat het design van de A1 nog altijd aansprekend op het netvlies ligt.
Binnenin eenzelfde verhaal, want de kwaliteit is nog altijd van hoog niveau. Tegelijk kent de binnenzijde een nog magerder plot dan de buitenkant. Zelf rept Audi maar al te graag over een 'vernieuwd interieur', maar dit keer kunnen wij die indruk geenszins onttrekken. De toevoeging van het Bose surround sound systeem en Audi connect, dat internetten in de auto mogelijk maakt, scharen wij daar in elk geval niet onder.

Eindelijk rijden met 1.0 TSI
Even leek het er op dat de Polo op technisch vlak de A1 in rang was voorbijgestreefd. Dat bleek achteraf vooral een hoop geschreeuw en weinig wol van Volkswagen. Ja, de Polo is de eerste met een nieuwe driecilinder-TDI, maar het meest interessante motorennieuws – de 1.0 T(F)SI – werd enkel aangekondigd. We hebben er nog altijd niet mee kunnen rijden en ook de dealers kunnen hem nog niet leveren. En daardoor gaat de A1 alsnog aan de haal met deze benzine-primeur. De vernieuwde A1 is zelfs de eerste Audi ooit met een driecilinder-motor.
Meteen verkrijgbaar vanaf de marktlancering is de kleine turbobenzine niet, maar ermee rijden was al wel mogelijk. Hoe dat beviel? Nou, groots! Zonder gemaar kan de 1.0 TFSI zich scharen in het geprezen rijtje driecilinders van Ford, Renault, PSA en MINI. Heel mooi stil en trillingsvrij loopt het blokje rond. Daarbij wordt er moeiteloos opgepakt bij lage toerentallen om soepel de acceleratie in te zetten. Wij reden de 1.0 TFSI in combinatie met de S tronic en gekoppeld aan die razendsnelle automaat reageert de motor zowaar gretig op het gaspedaal. Lang houdt de driecilinder dat niet vol, maar dat kun je eigenlijk ook niet verlangen van 95 pk en 160 Nm. What you see is what you get en dat is prima als sportieve prestaties niet zozeer vereist zijn.

“Zonder gemaar kan de 1.0 TFSI zich scharen in het geprezen rijtje driecilinders van Ford, Renault, PSA en MINI.”


En het weggedrag?
Voor spielerei moet je sowieso niet bij de A1 zijn. Daarvoor is er de S1. Het onderstel van de A1 is nadrukkelijk afgestemd op een weggedrag dat bij iedereen in de smaak moet kunnen vallen. Zeer neutraal en veilig dus. Daar is niets mee, maar een extra blokje omrijden met de A1 zal daarmee al gauw als onnodig worden bestempeld. De balans tussen vering en demping bracht ons zelfs bij vlagen aan het huiveren.
De vering is tamelijk zacht met relatief lange veerwegen, terwijl de demping stevig en adequaat is. Niets nieuws, maar bij de A1 komt het niet altijd lekker tot elkaar. Zolang de wegen er keurig strak en mooi glooiend bij liggen is het heerlijk ontspannen rijden. Op minder begaanbare wegen daarentegen kan dat ineens heel anders aanvoelen omdat de ophanging de aaneengeschakelde oneffenheden niet altijd weet bij te benen. De A1 begint dan te dribbelen op zijn wielen. De combinatie met een nogal ongevoelig en zeer lichte, maar wel directe elektromechanische besturing, die nieuw is, doet al evenzo meer kwaad dan goed. Sorry Audi, maar de Volkswagen Polo is hierin fijnzinniger.

Hmm, is de A1 nu een verstandige koop of niet?
Op de zintuigen werkt de vernieuwde Audi A1 zonder meer. Wanneer je daarvoor gevoelig bent kan dat ook haast niet anders, want deze hippe autoklasse is dun bezaaid. Voert je verstand de boventoon, dan wordt het een peinzende kwestie. Audi vraagt namelijk 21 mille voor de vernieuwde A1. Met een beetje geluk wordt dat 19 mille voor de 1.0 TFSI (vanaf Q2 2015 de instapper). Maar dat is nog immer drieduizend euro duurder dan de technisch identieke Volkswagen Polo, die op sommige punten nota bene beter scoort. De nieuwe Mini is op alle vlakken inclusief qua prijsstelling vergelijkbaar, maar biedt veel meer rijplezier. En vergeet ook de Citroën DS3 niet. Kortom, de A1 is niet per definitie dé keuze in dit segment. Dan gaat vooral merkvoorkeur heel nadrukkelijk meespelen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Autotest | Vernieuwde Audi A1
Redactie
Door Redactie

Zoeken