Tests

Autotest | Nieuwe Opel Corsa

Autotest | De nieuwe Opel Corsa

Menigeen heeft het gevoel dat de nieuwe Opel Corsa helemaal geen nieuwe Opel Corsa is. Onterecht. Tenminste, grotendeels. Want ja, Opel heeft dan wel componenten van de oude hergebruikt, waarvan enkele zichtbaar, maar deze Corsa E mogen we gewoon de vijfde generatie noemen. Want zo voelt het ook als je ermee op pad bent.

Als Volkswagen de overstap maakt van de Golf 6 naar de Golf 7 en hetzelfde trucje uithaalt bij de totstandkoming van de vorige generatie Passat dan slikt het merendeel het als zoete koek dat het om een nieuw model gaat. Maar wanneer Opel een deel van haar platform overhevelt naar de nieuwe Corsa dan gaat het ineens om slechts een zeer intensieve facelift. Nou, neem die woorden maar heel snel terug. En zet beide generaties vooral eens naast elkaar. Dan wordt wel duidelijk dat deze Corsa E met recht het predicaat Corsa E verdient. En daarmee de vijfde generatie is.

Waar komt dat ‘facelift-gevoel’ dan toch vandaan?

Dat heeft puur te maken met de body van de auto. De basisstructuur is namelijk gelijk gebleven. En dat zie je. De voorruit, zijruiten en ook de daklijn zijn identiek aan zijn voorganger. Maar alles dat er verder op de auto geschroefd is, van de voorbumper tot de motorkap en van de portieren tot de achterklep, is geheel nieuw. En als je onze onbescheiden mening vraagt: geslaagd nieuw. De Corsa mag zich lid noemen van Opel’s jongste generatie en dat vormt een lijn waar wij van gecharmeerd zijn.

En het interieur? Hoe ziet dat eruit?

Stap in en ontdek dat Opel hier een ware revolutie heeft laten plaatsvinden. De prominente rechtopstaande middenconsole uit de Corsa D heeft plaatsgemaakt voor een dashboard waarbij de nadruk op horizontale lijnen ligt. Het voelt meteen grootser, maar vooral hoogwaardiger aan. En dat is het ook. De afwerking is keurig en de materiaalkeuze is uitermate gebalanceerd. Hard plastic is onontkoombaar in deze klasse, maar Opel heeft zorgvuldig zachte materialen geplaatst op de plekken waar je aan zit. Slim. Bovendien zorgen de talloze sierstrips voor een gevoel dat bijna klasseoverstijgend is.

“Stap in en ontdek dat Opel hier een ware revolutie heeft laten plaatsvinden.”

over de nieuwe Opel Corsa

Kunnen we ons net als bij de Adam uitleven qua personalisatie ?

Zover gaat Opel niet, daar is de Adam veel meer het modepopje voor. Maar ook bij de Corsa durft Opel gewaagde combinaties aan te bieden. De van de vorige generatie bekende Color Editions (die 20% van de verkopen voor hun rekening namen) zijn er ook weer en maken het mogelijk om een gewaagd motieftje op de stoelbekleding te laten printen en om de strip op het dashboard in de kleur van het exterieur uit te laten voeren. Natuurlijk is er ook de keuze uit de nodige lichtmetalen wielen (waaronder zwarte) maar zover als het bij de Adam gaat dat lukt je bij een Corsa niet.

De Corsa is ook wat serieuzer toch?

Helemaal waar. Sterker nog, dankzij de komst van de Adam als Opel’s jongste kan de Corsa ook nog wat volwassener worden. Iets dat voor de ontwerpers en ingenieurs in Rüsselsheim dan ook een belangrijke boodschap was. Hij moest meer ‘sophisticated’ worden. Vrij vertaald: verfijnder. En waar de driedeurs nog steeds het sportievere uiterlijk heeft, daar richt de vijfdeurs zich meer op de praktische insteek. Daaraan veranderde overigens eigenlijk weinig want de maatvoering is nagenoeg identiek gebleven en daarmee de binnenruimte ook. Of dat erg is? Integendeel, de Corsa stond al bekend om de vele interierruimte en de goede instap, ook achterin. Wel blijft de tildrempel voor de 280 liter grootte bagageruimte aan de hoge kant. Het feit dat de achterbank niet geheel vlak neerklapbaar is had wat ons betreft ook wel aangepast mogen worden. Maar voor de rest valt de binnenruimte alsmede de vele opbergruimte met een dikke voldoende af te strepen.

Er zijn ook nieuwe motoren beschikbaar toch?

Jazeker. Gloednieuwe zelfs. Onderdeel van Opel’s grootschalige offensief waarbij het in vier jaar tijd 17 nieuwe motoren alsmede een fors aantal nieuwe transmissies lanceert. Eén daarvan is de door ons gereden 1.0 liter Turbo. Die is er als 90 en 115 pk sterke variant en maakt - ondanks zijn slechts drie cilinders en de inhoud van een melkpak - een grootse indruk. We hebben Opel-motoren dikwijls beschuldigd van een loom karakter, maar deze driepitter is prima bij de les. Een harde werker, maar wel in stilte. Van een typische driecilinder-roffel is geen sprake. Sterker nog, pas vanaf 3.500 tpm merk je zijn aanwezigheid. Daaronder functioneert het blok overigens al prima. Hij is gretig – mede dankzij de mooie vlakke koppelkromme - en de gekoppelde zesversnellingsbak laat zich prettig door de verzetten loodsen. Wanneer je opschakelt pakt het blokje keer op keer weer prachtig op. Opel zet hiermee een regelrechte concurrent neer voor de veelgeprezen driecilinder Ecoboost van Ford en de TCe van Renault. Lof voor de motorenbouwers in Rüsselsheim!

“Er is weinig communicatie tussen de voorwielen en de handpalm. Net alsof er elastieken tussen zitten.”

over de nieuwe Opel Corsa

En de rijbeleving an sich?

Op het gebied van rijdrag scoort de Corsa heel gemiddeld. Hij doet het goed, maar niet meer dan dat. Dat heeft met een aantal zaken te maken. Ten eerste vinden wij de elektrische stuurbekrachtiging te licht, maar vooral te ongevoelig. Er is weinig communicatie tussen de voorwielen en de handpalm. Net alsof er elastieken tussen zitten. Maar dat is niet alles, want rond de middenstand is de besturing juist wel opvallend direct. En daarmee wordt hij wat nerveus. Ten tweede heeft Opel haar best gedaan meer sportiviteit aan het onderstel toe te voegen en daarmee is hij op oneffenheden af en toe te stevig geveerd. In de bochten resulteert dat dan wel weer in een prettiger rijgedrag, maar verwacht er ook weer geen wonderen van, het is geen sportieveling. Zeggen we daarmee dat het rijden niet goed is? Nee hoor, maar we hadden op basis van zijn uiterlijk wat meer verwacht. Het is keurig, maar niet meer dan dat.

Nog noemenswaardige andere zaken?

Ja, vooral op het gebied van uitrusting. Hier zet de Corsa echt stappen. Naar boven welteverstaan. Neem bijvoorbeeld Bi-Xenon verlichting, adaptieve bochtenverlichting, Opel Eye Camera, automatisch grootlicht, een verwarmbaar stuurwiel en jawel… een verwarmbare voorruit. Veel zaken komen uit de hogere klasse en die laatste zien we voor het eerst debuteren in een ander merk dan Ford (of haar vroegere dochtermerken). Daarnaast is IntelliLink, bekend uit de Adam, nu ook leverbaar op de Corsa. Met het systeem kun je je smartphone (Android en iOS) koppelen aan IntelliLink en krijg je onder meer geschikte apps en webradio op je 7 inch scherm te zien. De meerprijs ligt rond de 300 euro en daarmee is het voor een volledig geïntegreerd systeem een koopje. Enig nadeel, en dat vinden wij een vrij groot nadeel, je hebt niet meer de mogelijkheid voor gewone navigatie te kiezen. Dat moet altijd met je smartphone gekoppeld (via een kabel) aan je auto. En we merkten bij de Skoda Fabia ook al op dat dat niet praktisch is.

Op naar de dealer?

Oh, dat is en blijft een persoonlijke keuze. Zeker in het B-segment waar de keuze zo enorm is. Maar als je het ons vraagt: ja, op naar de dealer. De nieuwe Opel Corsa heeft een aansprekend design, is goed afgewerkt, voorzien van talloze features en bovendien leverbaar met een heel prettige driecilinder. Is hij een uitblinker? Nee, dat niet. Maar wel een heel prettige allrounder. Wij zouden ‘em zodoende op onze shortlist plaatsen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Autotest | De nieuwe Opel Corsa
Redactie
Door Redactie

Zoeken