Tests

Autotest | Nieuwe Skoda Fabia

Autotest | De nieuwe Skoda Fabia

“De nieuwe Skoda Fabia is simpelweg meer auto geworden”, het had onze conclusie kunnen zijn maar is juist Skoda’s openingszin om ons te overtuigen van de kwaliteiten van de derde generatie Fabia. Ze slaan er de spijker mee op zijn kop. Des te jammer is het dan ook dat er wordt vervolgd met woorden als dynamiek, sportiviteit en een emotioneel design. Dat is nu juist waarin de Fabia namelijk niet uitblinkt. Hij heeft heel andere kwaliteiten.

De Fabia is voor Skoda een succesformule. Sinds de eerste generatie in 1999 op de markt kwam produceerden de Tsjechen er wereldwijd bijna 3,5 miljoen. Ons land vormt op dat succes geen uitzondering. Vanaf de start wisten de Nederlandse Skoda-dealers er duizenden per jaar op kenteken te zetten. De laatste jaren werden ze daarbij bovendien geholpen door de overheid (14% bijtelling) en zette het succes voort. Zijn kracht? No-nonsense, veel waar voor je geld en een ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ karakter.

Rationeel moet emotioneel worden

Om die succesformule te prolongeren zette Skoda bij de derde generatie stevig in op vernieuwing. Zichtbaar en onzichtbaar. Zoals we al aanhaalden schermen de Tsjechen graag met termen als ‘dynamiek’ en een ‘emotioneel design’. Ze willen namelijk nu ook visueel meer aantrekkingskracht realiseren. Toegegeven, ten opzichte van de vorige generatie is het er aantrekkelijker op geworden, maar als we een Mazda2, Renault Clio of Peugeot 208 naast de Fabia parkeren is daar wat ons betreft toch een andere conclusie te trekken. En een Fabia heeft die dynamiek ook helemaal niet nodig.

Maar hij is wel op vooruit gegaan toch?

Dat zeker. Het lijnenspel is veel scherper, de detaillering hoger en de mogelijkheden om te personaliseren zijn omvangrijker. Het dak, de spiegelkappen en de lichtmetalen wielen zijn leverbaar in diverse kleuren en er valt het nodige te combineren voor een frisse aanblik. Dus jazeker, de Fabia heeft een hele stap gemaakt als het op uitstraling aankomt. Een stap die bij heel Skoda meer zichtbaar zal worden, de Fabia is namelijk de eerste van een lichting nieuw ontworpen Skoda’s.

Waar zit ‘em de grootste winst?

Die schuilt onderhuids. De nieuwe Fabia is voor een gedeelte opgebouwd uit de gloednieuwe componenten van Volkswagen’s MQB-formule. Moderne motoren, gloednieuwe technieken en talloze elektronische componenten deelt het model met de meest recente modellen uit de Duitse stal. En dat heeft geresulteerd in een heel volwassen auto. Dat merk je van de eerste meters dat je met de Fabia op weg bent. De elektrische stuurbekrachtiging werkt heel natuurlijk en het onderstel is comfortabel en stabiel. Het gehele rijgedrag is veilig en daarmee voelt de Fabia aan als een allemansvriend. Schakelen gaat met korte en precieze slagen, bij het insturen voel je voldoende wat de voorwielen doen en mocht je onverhoopt een bocht verkeerd inschatten dan doen de mechanische en elektronische hulpmiddelen er alles aan je binnen de lijnen te houden. Motorisch dezelfde conclusie. De door ons gereden 90 pk sterke 1.2 TSI is geen strepentrekker, maar wel een soepel blok, relatief stil en voldoende krachtig voor dagelijks gebruik.

Veilig dus, maar geen sportieveling?

Inderdaad, veilig. Sportief is de Fabia niet. De focus lag duidelijk op comfort en het fungeren als je dagelijkse reisgenoot. Zo’n vriend door dik en dun. Die buurman met twee rechterhanden. Skoda weet dat zelf maar al te goed want hun ‘Simply Clever’ features worden bij naam en toenaam maar al te graag aangehaald. Een ijskrabber in het tankklepje, plaats voor flessen in de portiervakken en het dashboardkastje, een praktische middenarmsteun, opbergnetjes aan de binnenkant van de voorstoelen, een prullenbakje in de bijrijdersdeur en een speciale houder voor de mobiele telefoon. Allemaal zaken waar Skoda extra veel aandacht aan heeft besteed.

En wat algemene ruimte betreft?

De Fabia werd 8 millimeter korter, 90 millimeter breder en 31 millimeter lager. Dat klinkt als een stap terug, maar het tegendeel is waar. Juist door die MQB-bouwstenen kon alles compacter. En lichter; de Fabia legt tot 65 kg minder gewicht op de weegschaal. Van binnen vertaalt het zich in meer ruimte op alle zitplaatsen. Zelfs twee volwassenen kunnen achterin goed zitten. De bagageruimte groeide tot 330 liter en daarmee behoort de Fabia tot de top van zijn segment. Ter vergelijk, de bagageruimte van een Polo is 50 liter kleiner. Dat is meer dan een boodschappenkrat verschil!

Is er ook kritiek?

Er zijn twee punten waar we ons tijdens de kennismaking aan hebben gestoord. Het eerste zijn de toegepaste materialen in het interieur. Echt alles dat je ziet en aanraakt is hard kunststof. Zelfs bovenop het dasbhoard. Dat glimt ook als hard plastic in de felle Portugese zon. We hadden hier zo langzamerhand meer van verwacht. Keerzijde is dat het er allemaal wel heel verzorgd uitziet en de afwerking op een hoog niveau staat.

En wat is nog meer het noemen waard?

Het tweede punt heeft te maken met een noviteiteit genaamd MirrorLink. In theorie een prachtig systeem. Je koppelt je smartphone aan het entertainmentsysteem van de Fabia en kunt je toestel gebruiken op het 6,5 inch scherm. Maar in de praktijk viel het behoorlijk door de mand. Ten eerste is MirrorLink voorlopig nog enkel geschikt voor Android. Daarnaast moet je altijd je smartphone koppelen met een kabeltje. Maar ergerniswekkend is toch wel dat je geen conventioneel navigatiesysteem op de Fabia kunt bestellen en die functie altijd moet uitbesteden aan MirrorLink. Navigatiesystemen – zeker die bij de Volkswagen Group – zijn zo ver doorontwikkeld dat er nog amper iets op aan te merken valt. En dan slaat Skoda deze weg in…!
Het systeem geeft vaak maar moeizaam instructies en we reden dan ook dikwijls verkeerd. Behalve dat kun je niet tegelijk naar de radio luisteren en navigeren. En wat te denken van de Mb's binnen je smartphone-abonnement. Wanneer je naar het buitenland reist moet al het kaartmateriaal eerst worden gedownload of dient de roaming ingeschakeld te worden, wat veelal kosten met zich meebrengt. Het lijkt ons dat je met een systeem als deze toch juist voordelen moet behalen en niet om er op achteruit te gaan. Skoda gaf aan dat ze vooroplopen met MirrorLink en er nog wat kinderziektes in zitten, maar dat voelt aan als een slap excuus. Bovendien gaan er geruchten over het feit dat MirrorLink helemaal geen toekomst heeft en systemen als Android Auto en Apple CarPlay dit gaan overnemen. Een verkeerde gok van Skoda?

En onze conclusie…

Voorgaande alinea brengt een wat negatieve toon in het verhaal. Dat realiseren we ons terdege. Het irriteert des te meer omdat de nieuwe Fabia voor de rest beoordeeld een prima auto is. Ruim, een keurig uiterlijk, goede afwerking en een concurrerende prijssteling. Bovendien rijdt hij bijzonder volwassen. Zoek je dynamiek en uitstraling, dan is de Fabia jouw auto niet. Maar wens je die betrouwbare vriend, dan is het de overweging absoluut waard.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Autotest | De nieuwe Skoda Fabia
Redactie
Door Redactie

Zoeken