Tests

Autotest | Seat Leon Cupra 280

Autotest: Seat Leon Cupra 280

Aan het begin van deze eeuw was Seat altijd het sportieve broertje van Volkswagen, maar door de jaren heen verwaterde dat imago steeds verder. Gelukkig blijkt er geen reden tot paniek, de Spanjaarden werkten in het diepste geheim aan de krachtigste Seat ooit. Deze 280 pk sterke Leon Cupra, zelfs kortstondig de snelste voorwielaangedreven ‘hothatch’ op de Ring, brengt ons hart in ieder geval weer in vervoering. Tijd om onze racehandschoenen af te stoffen!

Na een aantal magere jaren lijkt Seat momenteel de vette jaren weer in te zijn gegaan. Het Spaanse merk heeft met de nieuwe generatie Leon namelijk goud in handen. De technische evenknie van de zevende generatie Volkswagen Golf profiteert – net als de Skoda Octavia – volop van alle ambachten en noviteiten die het Duitse concern rijk is. Het resulteerde in een ruime gezinsauto met degelijke kwaliteit, moderne aandrijflijnen en een hoogwaardige afwerking, zo bleek uit een eerdere kennismaking. Niet geheel onlogisch dat de consumenten als vliegen op stroop richting de showroom kwamen. Het liep zelf dermate storm dat het Spaanse merk dit jaar 60% groei van de Leon-aantallen verwacht. Slik!

Spaans / Frans onderonsje
Mede verantwoordelijk voor de impuls is de nieuwe Cupra. Dit sportieve topmodel wist lange tijd vakkundig alle spotlights op zich te richten middels het veroveren én verliezen van het ronde record op de Nürburgring. Een leuk onderonsje met de Renault Mégane RS 275 Trophy-R, maar uiteraard van ondergeschikt belang voor een potentiële consument. Dat de Leon Cupra Spaanse pepers als ontbijt eet is inmiddels duidelijk!
Veel crucialer om snelheidsverslaafde huisvaders te lokken zijn de looks van de hothatch in kwestie. En daarmee scoort de Leon Cupra meteen, al zijn onze gevoelens enigszins dubbel. Begrijp ons niet verkeerd; we zijn zeker fan van de fraaie gelijnde carrosserie, maar had deze Spaanse heethoofd niet ietwat pornografischer gekund? Iets extremer en juist een tikkeltje té? Het verschil met z’n pupil, de FR-uitvoering, is simpelweg te minimaal. We noteren bijvoorbeeld het gemis van sideskirts en een heftige spoiler. En wat te denken van de dubbele uitlaat. Hadden die niet iets overtuigender gekund?
Ook het interieur mist duidelijk het Spaanse temperament. Hier en daar een Cupra-logo, puik zittende sportstoelen en een overijverige kilometerteller die tot 300 km/h reikt zijn de enige aanwijzingen dat je in de krachtigste Seat ooit rijdt. Een gemiste kans!

“Is dit dezelfde auto is als de Leon Cupra die in 7 minuten en 58,4 seconden over ‘Groene Hel’ stormde?”

over de nieuwe Seat Leon Cupra


Drive Profiel
Hetzelfde gevoel bekruipt ons de eerste meters in de Seat. Terwijl we de techniek rustig laten opwarmen voelt de Cupra simpelweg aan als iedere Leon; comfortabel, meegaand en stil. Perfect als daily-driver, maar we kunnen haast niet geloven dat dit dezelfde auto is als de Leon Cupra die 7 minuten en 58,4 seconden over de ‘Groene Hel’ stormde. Het antwoord ligt verscholen in het Cupra Drive Profile systeem waarmee de bestuurder de rijervaring naar wens kan afstellen. Standaard staat hij op de rij-modus ‘comfort’ afgesteld, maar activeer de ‘Cupra’-instelling en de kunstmatig opgewekte brom verraadt alvast het potentieel van de hatchback.

Paarden of stieren
Potentieel dat in grote getale aanwezig is. Tweehonderdtachtig maar liefst. Want exact die cijfers weerspiegelen is de hoeveelheid Spaanse paardenkrachten die de 2.0 liter TSI op de twee voorwielen afvuurt. Alhoewel paarden…, wanneer we het gaspedaal volledig tegen het schudbord aan drukken lijken het wel op hol geslagen vechtstieren. Wat is die Cupra rap! Een stoplichtsprintje afraffelen kan in slechts 5,8 seconden en laat de techniek de vrije loop dan eindigt het feest pas in de begrenzer bij de magische 250 km/h-grens.
Wat echter het meest overtuigt is de femme duw in de rug die keer op keer een grijns van oor tot oor op ons gezicht tovert. Toegegeven, het explosieve karakter van de vorige generatie turbomotoren heeft de TSI niet meer, maar de 350 Nm die van 1.750 tot 5.300 rotaties per minuut onze rug oprekken voelen alsnog aan als vuurwerk.

Stuurgemis
Spierballen genoeg, maar daarmee alleen won Epke Zonderland niet de wereldbeker. Beheersing is even belangrijk en dat weten de Spanjaarden donders goed. Niet voor niets monteert Seat standaard een mechanisch sperdifferentieel die tot 100% van de aandrijfkracht naar één wiel kan stuwen. Het resultaat is duizelingwekkend veel grip en snoeihoge bochtensnelheden. Wat hier ook toe helpt is de juiste afstelling qua onderstel en balans. De Cupra maakt je rijbewijs kwijtraken wel heel gemakkelijk! Iets minder enthousiast worden we van de besturing. Hoewel hij uiterst direct en accuraat functioneert hadden we wat meer stuurgevoel gewenst. Een summier smetje op de onvervalste rijplezier wat de Seat biedt.

“Spierballen genoeg, maar daarmee alleen won Epke Zonderland niet de wereldtitel.”

over de nieuwe Seat Leon Cupra


Totaalplaatje

De verkopen van de Leon zitten niet voor niets in de lift. Seat heeft de basisingrediënten uitstekend op orde en ook met een hete Cupra-saus is de gezinsauto uiterst goed op smaak. De vormgeving van het in- en exterieur is wellicht wat flauw, maar de pittige krachtbron, de fijne handling en de algemene kwaliteit stemt ons overall ronduit positief. Ook de prijsstelling doet daar een schepje bovenop, want voor € 34.950,- mag je jezelf eigenaar noemen van een Leon Cupra 280. Pakken we de prijzen van de directe concurrentie er even bij dan zien we dat de Volkswagen Golf GTI met € 33.591,- iets goedkoper is, maar bedenk dat deze liefst zestig pk minder heeft en tevens niet over een mechanisch sperdifferentieel beschikt. Twee andere gevaarlijke uitdagers, de Ford Focus ST en Mégane RS, zijn vergelijkbaar geprijsd, maar bieden op hun beurt ook minder vermogen en geen standaard sperdifferentieel op hun topatleet.
Dat we niet als enige positief zijn blijkt tevens uit navraag bij de Nederlandse importeur. Het bedrijf heeft de verwachting van vijftig exemplaren dit jaar al ruim overschreven waardoor de wachttijden langzaam oplopen. Ringrecordhouder of niet, de liefhebber is bereikt!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Autotest: Seat Leon Cupra 280
Redactie
Door Redactie

Zoeken