Tests

Autotest | Renault Twingo

Renault Twingo

Met de introductie van de kakelverse Twingo mag Renault eindelijk (weer) eerlijk meevechten in het A-segment. Het Franse merk moest lange tijd een praktische vijfdeurs variant missen, maar herstelt dit gemis met de komst van de derde generatie Twingo. Wij reisden af naar de westkust van Frankrijk om nader kennis te maken.

De komst van de eerste generatie Twingo zette de markt op de kop. Duizenden vrouwen werden meteen verliefd op het guitige snoetje en moesten en zouden de lief kijkende Renault op de oprit hebben staan. De benjamin bleek een regelrecht succesnummer voor de Franse fabrikant, maar met het verstrijken van de tijd ontdekten ook tal van concurrenten het A-segment en daalde de afzet van de Twingo. De tweede generatie bracht hier verandering in en hoewel het pre-facelift model enigszins anoniem oogde, wist Renault fors wat exemplaren weg te zetten. Ondertussen zijn we zeven jaar verder en hoewel de uitgevoerde facelift in 2011 veel goeds gedaan heeft voor de snoet van de Twingo, waren Renault met haar technische partners op de achtergrond al enige tijd bezig met een opvolger.

Technische partner? Leg dat eens uit!

Al in 2008 beraamden de ingenieurs van Renault de eerste concepten voor een opvolger, maar hun ideale configuratie met de krachtbron achterin kreeg financieel geen groen licht. Een zoektocht leverde een flirt op met Daimler die met het kwakkelende Smart wel een kwieke sparringpartner kon gebruiken. Een huwelijk bleek slechts een kwestie van weken en zodoende konden de teams onbelemmerd aan de slag. Samen, maar toch met verdeelde verantwoordelijkheden. Zo rollen de motoren bijvoorbeeld uit de schappen van het Franse kamp, maar komt het meubilair uit een Duits magazijn. Overigens worden beide modellen op dezelfde productiefaciliteit geboren in Novo Mesto, Slovenië.

Gezamenlijk ontwikkeld inderdaad, maar geen 100% kopie toch?

Technisch wel, maar wat betreft karakter, stijl en vormgeving konden de Fransen hun eigen draai geven aan de hatchback. Alhoewel Fransen? De Nederlander Laurens van de Acker is hoofdverantwoordelijk voor de vrolijke identiteit van de Twingo. De Brabander mocht zich geheel uitleven en greep terug naar stijlelementen van iconische Renaults. Bekijk bijvoorbeeld de heupen en de vorm van de achterlichten maar eens, beiden een dikke knipoog naar de roemruchte 5 Turbo. Tezamen met het olijke front werd zo een stoere en zelfverzekerde blik gecreëerd. Afhankelijk van de gekozen aankleding kan de Fransoos zo gemakkelijk sportief, speels of zakelijk bescheiden overkomen.
Puik werk Laurens!

En eindelijk geen drie deuren meer, maar een praktischere vijfdeurs.

Goed opgemerkt inderdaad. Ontwerptechnisch poogde Renault de driedeurs uitstraling te behouden door de achterste portiergrepen optisch te verbergen, maar de markt eiste een vijfdeurs variant. In ons land bijvoorbeeld wordt slechts 20% van de A-segment modellen als driedeurs verkocht, zodoende was overstappen naar een vijfdeurs onweerlegbaar. Maar het toevoegen van twee portieren was enkel het begin van de meer praktische insteek. Want hoewel het model 10 centimeter kromp wisten de Fransen de binnenruimte met liefst 33 cm te vergroten dankzij de nieuwe motorconfiguratie. Het levert merkbaar meer bewegingsvrijheid op in het interieur, al behoort het model niet meteen tot de ruimste in zijn segment. Ook wat betreft de bagageruimte valt het model in de middenmoot. Wel is de tildrempelloze - 219 liter grote - kofferbak fijn van vorm. Nog een nuttig feature is neerklapbare passagiersstoel die het mogelijk maakt lange voorwerpen tot 2,20 meter te vervoeren. Handig!

“Laurens van der Acker mocht zich geheel uitleven en greep terug naar stijlelementen van iconische Renaults.”


Ruimer door de motor achterin, zijn er nog meer voordelen?

Jazeker, want door de verplaatsing van de krachtbron beschikt de Twingo over een gewichtsverdeling van bijna 50/50. Een haast ideaal uitgangspunt voor een speelse balans. En hoewel de wielbasis natuurlijk vrij kort is voelt de Twingo erg volwassen aan. Wellicht scoorden de vorige edities wat betreft comfort hoger - de nieuwe Twingo is ferm gedempt – maar de bestuurder wordt meer bij het rijden betrokken. Het geeft de Fransoos een speelser karakter, al blijft het stuurgevoel helaas redelijk vaag. Zeker bij lage snelheden werkt de bekrachtiging overuren om het draaien zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wel moet gezegd worden dat dit met het oplopen van de snelheid ietwat verdwijnt. Feit blijft dat er zeker een gedegen basis ligt waarmee de Fransen menig consument kan overtuigen.

Tot zover de voordelen, wat zijn de keerzijden?

Met die motor in de kofferbak en de aandrijving op de achterwielen gaan bij ons de voelsprieten meteen uit. Want wat gebeurt er bij een impact van achteren, bij een natte dan wel besneeuwde weg en hoe zit het met het geluidsniveau van een krachtbron die in de auto ligt? Daar kregen we in Nantes antwoord op. In het geval van een botsing van achteren is de krachtbron zo ontwikkeld dat deze afhankelijk van de impact zijn energie kwijt kan door weg te klappen. Punt twee en drie kunnen we inmiddels zelf herroepen, want het gedegen rijgedrag van de Twingo laat totaal geen ruimte voor gevaar. Het standaard aanwezige ABS en ESP zorgt ervoor dat elke vorm van onder- of overstuur linea recta in de perken gehouden wordt. Enigszins saai is de hyperactieve elektronica wel, maar het zorgt dan weer wel voor een veilig en vertrouwd gevoel. Ook heb je geen hinder van een brommende driecilinder in het interieur. Logischerwijs hoor je hem tijdens ferm accelereren op de achtergrond, maar storend is het nimmer. Sterke nog, de Twingo is - afgezien van ietwat windgeruis bij de A-stijl - opvallend stil.

“Je zal het inmiddels door hebben, wij zijn gecharmeerd van de nieuwe Twingo.”


Over de voorstuwing gesproken, welke motorvarianten zijn er zoal?

Je hebt de keuze uit twee compacte driecilinders, namelijk de 70 pk sterke 1.0 en de geblazen 0.9 TCi met 90 pk. Twee fijne motoren die allebei voldoen voor de Nederlandse wegen. Vooral de TCi geeft de 943 kilogram wegende Twingo spreekwoordelijke vleugels. In net geen elf seconden schiet de Fransoos naar de honderd en dat is rap genoeg voor een benjamin als de Twingo. Of de turbo de meerprijs van € 1.200,- waard is? Enkel als je frequent haast hebt, want ook met de atmosferische krachtbron sla je geen flater.

En wat kost de nieuwe Twingo?

Voor net geen tien mille staat de goedkoopste Twingo op de oprit. Dan beschik je over de Authentique met standaard vier airbags, ESP met Hill-start assist, LED-dagrijverlichting en een boordcomputer. Liever wat meer luxe, neem dan voor een additionele investering van duizend euro de Expression mee naar huis. Deze beschikt vanaf de fabriek over onder meer elektrische ramen, een R&GO multimediasysteem en een in delen neerklapbare achterbank. Airconditioning kost € 495,- extra tenzij je direct voor de Dynamique gaat die voor minimaal € 12.790,- in de prijslijst staat. Dit topmodel is uitgerust met airco, cruise controle, Lane Departure Warning en lichtmetalen wielen. Een heel complete auto dus!

Mag ik enthousiast zijn?

Je zal het inmiddels door hebben, wij zijn gecharmeerd van de nieuwe Twingo. De compacte Fransoos is wellicht niet de beste in zijn segment, maar hij weet ons wel te verleiden dankzij zijn speelse karakter, vrolijke looks en fijne aandrijflijnen. Koppel dat aan een concurrerende prijsstelling en je hebt ons aan boord. Hier krijgt de concurrentie het zweet van op het voorhoofd. Dus enthousiast zijn mag!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Redactie
Door Redactie

Zoeken