Tests

Autotest | Maserati Quattroporte

Autotest | Maserati Quattroporte

Maserati heeft een andere Quattroporte die ruimer en comfortabeler is. Maar moeten we daar nu zo blij mee zijn? De voorlaatste generatie was immers zo’n grandioze auto, dat de nieuwe op voorhand enige scepsis zaait.

Vandaar deze scrupule op voorhand? Nou, strikt genomen kent de Maserati Quattroporte – zoals we ‘m nu herinneren – geen gelijke. Voor de prijs van een Aston Martin Rapide schaf je een Ghibli aan voor erbij en de Porsche Panamera is een beetje als Duitse humor, nogal steriel. Fanatieke betweters die tegen beter weten in de Mercedes S-klasse AMG of Audi S8 op de tong al hadden klaarliggen… vergeet het. Kom op, wij hebben het over een Maserati. Enig respect is op z’n plaats!
Natuurlijk, al de opgeworpen pendanten zijn in staat te bewerkstellingen wat de Quattroporte weet te presteren. Maar niet met de flair en heroïek als de Italiaan dat doet. Maserati heeft dat – heel knap – opnieuw weten klaar te spelen. En dat terwijl het uitgangspunt een vraagmarkt is geweest waar ze heel anders over auto’s denken als hier.

Hoezo ander uitgangspunt?

Welnu, waar de oude Quattroporte nog specifiek was geënt op de Europese klant en daarom aan ietsje meer dan vijf meter voldoende had, is de nieuwe doelbewust ontwikkeld op de perceptie van de Aziatische en Amerikaanse klant en zodoende 5,26 meter lang. Voor de goede orde: dat zijn nog een twintigtal duimstokstreepjes meer dan een verlengde S-klasse en je raadt vast al wie het meest verrukt moet zijn met die extra centimeters. Juist, de achterste inzittenden. Of bij de beoogde doelgroep op deze groeimarkten de zee van ruimte op alle zitplaatsen daadwerkelijk essentieel is, valt te betwijfelen, maar daar gaat het niet om. Daar geldt de beleving: hoe langer de auto, hoe groter… de bankrekening.

“Bekijk het positief. Anders had er nu een Hemi-V8 voorin de neus van de Quattroporte gelegen.”


Dus Europese koper is voortaan dus tweede keus?

Ja en nee. Omdat de gemiddelde Europeaan er ook niet kleiner op wordt, hebben zij ook baat bij het langere achtersteven. En daarmee is Maserati’s vlaggenschip sinds lange tijd het predicaat ‘sportlimousine’ weer waardig. Dat de Italianen met het herdefiniëren van dit autoconcept zich heel wat op de hals hebben gehaald, bleek pas later, toen de ontwikkeling al in volle gang was. Zoals een bijdehand iemand immers ooit zei: Elk voordeel, heb z’n nadeel. Want, heb je je wel eens afgevraagd hoeveel dingen er nu daadwerkelijk mooier op worden als je ze uitrekt? Niet bijster veel, schatten wij zo in. Bij producten waarbij de esthetiek van significante verkoopwaarde is geldt dat zo beetje in het kwadraat. Het tekenen van de nieuwe Quattroporte moet zodoende welhaast voor slapeloze nachten hebben gezorgd. Wanneer het langer moet, betekent dat doorgaans ook breder, maar niet hoger (omdat de directie dat zo wil) en binnen de kortste keren trek je als auto-ontwerper de haren uit het hoofd omdat er tevens rekening gehouden moet worden met homologie- en veiligheidseisen. Om het er vervolgens nu maar gewoon uit te gooien: de nieuwe Maserati Quatrroporte is mooi, alleen niet meer zo beeldschoon als hij was.

Vertel iets over de Amerikaanse genen

Doen we, want inderdaad: de nieuwe Quattroporte is half-Amerikaans. En nu niet meteen de hakken in het zand zetten, want het uitwisselen van onderdelen met Chrysler – dat sinds enige tijd Fiat toebehoort – heeft juist iets goeds opgeleverd. Zo is de interieurkwaliteit er mijlen op vooruitgegaan en dat geldt helemaal voor de elektronica. Oké, de ganse infotainmentstructuur is zo sober als het ingekochte navigatiesysteem van Garmin, maar gelukkig is de bedieningssnelheid wel van dit tijdperk.
Minder vergevingsgezind zijn we omtrent het leder, het hout en de ornamenten. Het is beter dan het was, maar het gevoel van authenticiteit laat nog altijd te wensen over. Inmiddels willen wel eens weten welke runderen Maserati laat opdraven. En wat kost (echt) aluminium tegenwoordig nog? Nee, de bedenkelijke maniertjes van de Italianen slijten er niet zomaar uit.

Kloppend Ferrari-hart

Die eigenzinnigheid heeft ook een positieve kant, anders had er nu een Hemi-V8 voorin de neus van de Quattroporte gelegen. Nu we daar zo over nadenken was dat niet eens zo’n verkeerd idee geweest en toch zijn we erg blij dat het een blok van Ferrari is geworden. Helaas is dat op cover onder de motorkap niet af te lezen, want dat zou pas een fantastisch cachet zijn geweest.
3.8 liter groot is de nagelnieuwe achtcilinder. Aanzienlijk compacter dan de voormalige 4.7 liter, maar dat wordt gecompenseerd met twee turbo’s. Als brug naar de achterwielen koppelt Maserati ‘m aan een 8-traps automaat van transmissiekoning ZF. Alsof er daarmee een tijdsprong vanuit de middeleeuwen is gemaakt. Op de twijfelachtige bediening na is de nieuwe versnellingsbak bliksemsnel, alert en in staat rake klappen te geven wanneer je op gezette momenten aan de stuurflippers trekt. Sensationeel.

“Daar gaat het niet om. Op die markten geldt de beleving: hoe langer de auto, hoe groter… de bankrekening.”


Rijd ‘ie ook als een Ferrari?

Wie weet. Dat zal je de ervaringsdeskundigen van de Ferrari Pinin moeten vragen. Als het op moderne sportlimousines aankomt heeft de Maserati Quattroporte slechts één vijand en dat is de Jaguar XJ Supersport. De Panamera kent weliswaar raakvlakken, maar ontpopt zich toch anders. Meer coupé met vier portieren dan sportsedan is onze beste verklaring. De Duitser is scherper en bovenal een auto die als klinische producteigenschap heeft bang te zijn iets aangerekend te worden. Mensen die zich prettig voelen bij een Porsche zien we ook het minst snel overstappen op een ‘Maser’. Dat ze er zijn, weten we. Mensen uit een Jaguar daarentegen… Voor hen zal het geen vreemde gewaarwording zijn dat de Quattroporte zich een tikkeltje nerveus gedraagt bij lage snelheden, erg licht stuurt en in de normale omgang een beetje dribbelt op zijn dempers. Merkbaar is dit een auto gemaakt door een fabrikant met een diepgewortelde sporthistorie, maar die omwille van een veranderende vraagmarkt wordt gedwongen om daarop in te spelen of anders kopje onder dreigt te gaan.
Vandaar is de nieuwe Quattroporte toegankelijker, maar of ‘ie het daarmee eens is, is een vraag die bij ons herhaaldelijk opdrong. Het onderstel is pertinent ferm, ondanks de adaptieve dempers. Ook piepjes en kraakjes (op steeds andere plekken) krijg je er weer bij. Als je optimaal comfort wilt, moet je een Mercedes of Audi kopen. Dit is een Maserati, en vergevingsgezinder of niet, het familie-DNA sla je er niet zomaar uit. Gelukkig maar, want ook de nieuwe Quattroporte weet weer ouderwets onder je huid te kruipen.

Wat moet ik daarvoor doen?

Meters maken. De eerste zullen ietwat onwennig zijn. De grootte van de auto is van binnenuit lastig in te schatten en ook het met weliswaar 100 kg afgeslankte wagengewicht voelt nog altijd fors. Het korte stuurwerk is definitief voorbij. Als je hem daartoe dwingt zal je niet teleurgesteld worden, maar zelf haalt de auto er voelbaar weinig plezier uit. Knal de Quattroporte daarentegen over een glooiende, desnoods zwaar golvende weg en je heb er een autovriend voor het leven bij. Nederland is geen plek voor de Quattroporte. De onvoorwaardelijk liefde ontpopt zich pas als het tempo wordt opgevoerd en mens en machine vanzelf intiemer worden. Alsof de som de delen dan pas de harmonie weet te vinden.
Er is zoveel enthousiasme te bespeuren: in de vinnige besturing, de bijtgrage remmerij, de flitsende koetsreacties, waarbij je telkens wordt opgejaagd door een machtige, magistraal klinkende V8. De 530 pk sterke achtcilinder hamert er op los alsof het zijn laatste mokerslagen zijn. Grandioos. Wat een feest! Jammer genoeg vooral voor omstanders, maar toch. Vanachter het glaswerk krijg je namelijk veel minder mee van het oorstrelende, Italiaanse orgelspel.
Tja, dat de nieuwe Quattroporte qua uitgesproken sportiviteit een stapje terug doet ten opzichte van zijn memorabele voorganger, daar kun je een probleem van maken. Wij zitten er niet langer mee, omdat daartegenover ook veel verbeteringen staan. Stilletjes zijn we zelfs verheugd dat Maserati met de Quattroporte de groeimarkten heeft opgezocht – waar de auto een gigantisch succes is. Anders hadden we nu wellicht geen Ghibli gehad en was de Alfieri voor altijd een droom gebleven.

Met dank aan de gastvrijheid van het Geldersch Landschap & Kasteelen

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Autotest | Maserati Quattroporte
Redactie
Door Redactie

Zoeken