Tests

Exclusieve autotest | Audi RS 5 TDI Concept

Audi RS5 TDI Concept

In de vijfentwintig jaar dat Audi TDI-motoren produceert is er veel veranderd. Bedacht tijdens de oliecrisis om kracht, emotie en efficiënte te combineren, maar inmiddels wereldwijd geaccepteerd als gewillig werkpaard. De recente trend van performance-diesels gaf Audi de uitgelezen mogelijkheid om het jubileum te vieren met een zeer smakelijk cadeautje; de RS 5 TDI concept. Het antwoord op de eeuwige concurrent uit München. Maar ook wij werden getrakteerd, op een meet-and-greet op een zonovergoten Zweeds circuit!

BMW gooit momenteel hoge ogen met haar M-diesel range. De sportief gesneden modellen met een 381 pk sterke zes-in-lijn diesel vinden gretig aftrek bij de veeleisende consument die naast het duizelingwekkende koppel tevens een aantrekkelijk verbruik wil. Een aanbieding die Audi met leden ogen aanziet en zich zodoende beraamt op een krachtig TDI-topmodel voorzien van de gewilde ‘RS’-badge. Een voorbode hiervan lanceerden de heren uit Ingolstadt onlangs met de RS 5 TDI Concept. Of wij deze even op een Zweeds circuit wilden loslaten…? Maar natuurlijk!

Wacht even, een RS-TDI?

Gelukkig hoefden wij niet te tanken tijdens onze korte kennismaking, want vergis je vooral niet; deze heftig gelijnde RS 5 TDI lust enkel diesel. En de RennSport-afdeling nam geen halve maatregelen tijdens deze gevoelige expeditie. Als uitgangspunt confisqueerden de ingenieurs de nieuwe 3.0 TDI biTurbo uit de vernieuwde A7 Sportback en tweakte de 326 pk sterke zescilinder naar nieuwe maatstaven. Verantwoordelijk hiervoor is de montage van een derde, volledig elektrische turbo die de twee aanwezige turbo's voornamelijk onderin het toerenbereik moet assisteren. Een unicum in de branche!

Een elektrische turbo? Wat is dat nou weer?

Een turbo wordt in de regel aangedreven door de krukas of door de uitlaatgassen van de krachtbron. Niet deze door Audi ontwikkelde elektrische drukvuller die middels een 7 kW krachtige elektromotor van aandrijving voorzien wordt. Het grote voordeel van deze manier is de directe vermogensafgifte, aangezien de turbo in slechts 250 milliseconden opspoelt naar de gewenste druk. Eenmaal op stoom neemt de kleine uitlaatgas aangedreven turbo het over en met de naald van de toerenteller in de buurt van de hoogste regionen neemt de grote drukvuller, tevens door de uitlaatgassen aangedreven, de honneurs waar. Drie aaneengesloten fasen voor de meest ideale output. Het resultaat is dan ook een zeer indrukwekkende koppelkromme die van 1.500 tot en met 4.500 tpm boven de 600 Nm uitsteek. Het maximale koppel ligt zelfs op 750 Nm, beschikbaar van 1.250 tot 2.000 tpm. Het maximale vermogen? Maar liefst 385 pk bij 4.250 tpm!

“Verantwoordelijk voor het monsterlijke koppel is een derde, volledig elektrische turbo. Een unicum in de branche!”


In theorie geen speld tussen te krijgen, maar hoe pakt het in de praktijk uit?

Nadat de Duitse ingenieurs ons met grafieken en specificaties hadden meegevoerd in hun innovatiedrang kregen we de sleutels van de RS 5 TDI Concept in de hand gedrukt. De twee beschikbare exemplaren stonden ons nieuwsgierig op te wachten op de pitlane van de Sturup Raceway. In hun kielzog stond de machtige RS 6 Avant, als uitdager van vanmiddag.
Na een korte opwarmronde was het moment suprême daar. De 560 pk sterke alleskunner komt tot rust op de startlijn en verleidt onze, bijna 200 pk minder krachtige, RS 5 TDI Concept tot een ordinaire dragrace. De lichten gloeien langzaam op naar driemaal rood, totdat ze doven. Er galmt een schel gedonder uit de dubbele uitlaat van de RS 6, maar het is RS 5 TDI die als eerste uit de veren schiet. Hoop op winst vervliegt echter even vlug als hij kwam wanneer enkele tientallen meters later de luid bulderende stationwagen voorbij schiet. De RS 5 TDI mag dan over meer koppel beschikken – vooral bij lage toeren – maar het beestachtige vermogen van de RS6 is niet te kloppen!

“Na het startsignaal klinkt er een schel gedonder uit de dubbele uitlaat van de RS6 Avant, maar het is RS5 TDI die als eerste uit de veren schiet.”


Kortstondig een RS 6 bijhouden met een diesel? Klinkt veelbelovend!
Dat is het ook, want ook na het straight weet de zescilinder diesel ons te verbazen. Vooral de directe beschikbaarheid van het koppel imponeert. Nergens merk je een turbogat en elke wijziging van het gaspedaal werkt acuut door in de aandrijflijn. Ronduit fel en alert, zo kunnen we de TDI absoluut omschrijven. En terwijl we de racelijn van de RS 6 nauwlettend volgen gedraagt de sportcoupé zich als een vis in het water. Het forse gewicht in de neus zorgt daarbij niet voor enig oponthoud. Het lijkt alsof enkel het additionele vermogen van de RS 6 op de rechte delen het verschil maakt. Indrukwekkend!

Weldegelijk interessant dus een RS-TDI?

Op het gebied van kracht, souplesse en efficiëntie lijkt een RS-TDI een niet te kloppen combinatie. Echter blijft het mindere gevoel aan emotie ons steken. Terwijl we even later een aantal collega's van ons de grenzen van het studiemodel zien oprekken reikt het gedonder van de benzine-V8 ver boven de dieseldreun uit. En hoeveel nadruk en aandacht Audi ook schenkt aan de beleving van de TDI, een benzinemotor kan ons immer meer bekoren. Vooral op het gebied van geluid en sensatie van de RS 5 TDI Concept valt nog altijd in het niet bij zijn benzinebroeders, zoals bijvoorbeeld de RS 6 Avant of de reguliere RS 5 Coupé.

Zijn er productiemogelijkheden? 

Audi houdt momenteel de kaken stijf op elkaar aangaande productiemogelijkheden. Niemand 'weet' iets of wil er wat over kwijt. De auto zelf daarentegen spreekt boekdelen. De techniek van het studiemodel voelt productierijp en twee weken van intensief testwerk van overenthousiaste journalisten krijgt de beide testexemplaren er niet onder. Helaas zullen de prototypes voorlopig enkel gebruikt worden als showcase van Audi's kunnen op dieselgebied. En dat is, met vijfentwintig jaar ervaring op zak, een ronduit indrukkend portfolio van vooruitstrevende techniek. Dat we de innovatieve elektrische turbo zelf op korte termijn wel terug zullen zien in de productiemodellen van Audi werd ons overigens wel ingefluisterd. Kan Audi met trots haar kreet voorsprong door techniek verder afstoffen. Chapeau heren!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Audi RS5 TDI Concept
Redactie
Door Redactie

Zoeken