Tests

Autotest | Subaru WRX STi

Subaru WRX STI

Volkomen nutteloos, dat is de nieuwe Subaru WRX STi in twee woorden. Dat gezegd hebbende kunnen we verder met de andere kant van het verhaal. De leuke kant!

Met een koopsom van minstens € 75.995,- strijd je natuurlijk al bij voorbaat tevergeefs tegen directe concurrenten als een Volkswagen Golf R of Mercedes A 45 AMG. Twee Duitse kanonnen die voor respectievelijk € 46.590,- en € 59.250,- te boek staan. Het betreft een zure appel die overigens te wijten is aan de inefficiëntie van de viercilinder-boxer en de daarbij behorende ‘slurptax’ van onze federale bestuurders. Zo kost het blauwe monster in België ‘slechts’ € 41.995,-, een whopping verschil van 34 mille! Maar genoeg over die financiële handicap, er is immers meer in het leven dan geld!

“De achterspoiler overdreven? Ja uiteraard!”


Welkom liefhebbers!

Nu we de boekhouders onder ons afgeschud hebben kunnen we openlijk praten over waarom deze Japanner stiekem een plaats op ieders bucketlist behoort te hebben. Laten we beginnen met de monsterlijke uitstraling van de Subaru. De WRX STi is eindelijk weer terug bij de klassieke lay-out en verbant daarmee de ‘misplaatste’ hatchback van de vorige generatie richting de eeuwige jachtvelden. Terug is traditionele vorm van de beestachtige oer-‘Soeb’ welke direct fantastische herinneringen opwekt en merkbaar meer respect afdwingt.

Meer respect okay, maar om het fraai te noemen?

Natuurlijk is de Japanner niet direct ieders schoonheid, maar dat is nooit de ambitie geweest. De WRX STi moet kracht, dynamiek en explosiviteit uitstralen en die missie is resoluut behaald. Een ieder die oog-in-oog komt met dit in ‘Blue Pearl’ uitgevoerde monster beseft zich dat hier niet mee te spotten valt! De gapende luchtinlaat op de motorkap, de kloeke koelgleuven en de enorme achtervleugel winden er geen doekjes om. Overigens is laatstgenoemde niet alleen een visueel schouwspel voor omstanders, ook een blik in de achteruitkijkspiegel doet je continu memoreren dat je iets speciaal rijdt. Overdreven..? Ja uiteraard! Maar als je dat erg vindt kun je deze Subaru beter geheel overslaan.
Ook het interieur is geen hoogtepunt van verfijning. Wel zien we forse vooruitgang ten opzichte van eerdere generaties. Het geheel ziet er best verzorgd uit, steekt degelijk in elkaar en werkt naar behoren. Belangrijker is echter dat Subaru de zitpositie en het meubilair volledig heeft afgestemd op het potentieel. 

Potentieel dat je waarschijnlijk nooit kan benutten?

Om het werkelijke DNA van de WRX STI te ontcijferen vluchten we snel ons steriele land uit. Onze bestemming vormt de Franse kustwegen van Normandië waar meer wijn gedronken wordt dan benzine verstookt. Juist op dit smalle, ruwe parcours toont de Subaru haar ware klasse, haar rally-achtergrond, haar genialiteit. De 300 pk sterke boxer roffelt bruusk tegen de nabije rotspartijen en voorziet ons van chronisch kippenvel. Echt genieten lukt desondanks niet. Het is hard werken in de Japanner, want de flat-four lijkt voorzien van een oneindig lijkende voortstuwing. Razendsnel poken wij door de strakke zesbak die de beleving naar een volgend hoogtepunt brengt.
Als snel doemt er een scherpe bocht op en we schakelen de reverse-trust in. De Brembo remklauwen bijten zich in het metaal en voorzien ons van een formidabele remkracht. Te veel blijkt wanneer we de bocht indraaien, want het onderstel van de STi geeft geen krimp. Het kan harder… beduidend harder, zo blijkt later die middag. De grip van het ‘Symmetrical All-Wheel Drive’-systeem met instelbaar sperdifferentieel lijkt zijn gelijke niet te kennen. Bocht na bocht proberen we hem te ontregelen door in een flitsend tempo de grens op te zoeken, maar de WRX STi blijft altijd beheersbaar én de baas. Wat een ongekende balans en wegligging. Zelden hebben we zoiets ervaren!

“De 300 pk sterke boxer roffelt bruusk tegen de nabije rotspartijen en voorziet ons van chronisch kippenvel.”


Sport #Sharp

En we zijn nog niet klaar met complimenten uitdelen, want ook het stuurgedrag van de sedan verrast ons positief. Het sluit naadloos aan bij aan bij het sublieme onderstel. Zo voelt de Japanner in de ‘Sport #Sharp’-stand haast evenzo vlijmscherp en gevoelig als een F16-gevechtsvliegtuig. De Subaru stuurt akelig precies en dankzij de juiste mate van feedback van de hydraulische stuurbekrachtiging weet je altijd wat aan het andere einde van de stuurstand gebeurd.
Perfect voor onze routes in West-Frankrijk, maar te nerveus voor dagelijks gebruik. Gelukkig hebben de Japanners daaraan gedacht en met het inschakelen van de ‘Normal’-mode worden de Kamikaze gedachten van de STi naar de achtergrond verdrukt. De nervositeit verdwijnt en het oerinstinct van de gezinsauto keert weer enigszins terug. Enigszins inderdaad, want helemaal schoonmoeder-proof wordt de Subaru nimmer. Daarvoor is zijn karakter gewoon te licht ontvlambaar. 

Pluk de dag

Wellicht zijn we wat overrompelt door het talent van de machtige Godzilla. Het extreme karakter mag dan zijn weerga niet kennen, de roze bril ontneemt ons helaas niet het zicht op zijn prijskaartje. Echter durven wij ons de vraag of deze grensoverschrijdende investering het feestnummer buitenspel zet niet te stellen. Wij kunnen enkel hopen, duimen én smeken dat er echte liefhebbers zijn die een handtekening onder een order durven te plaatsen. Dit model verdient het om in leven gehouden te worden! Woonden we maar in België…

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Subaru WRX STI
Redactie
Door Redactie

Zoeken