Tests

Autotest | BMW i8

BMW i8

Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, het is de BMW i8. Een plug-in hybride die door zijn makers wordt gezien als de redding van de sportauto.

Je moet niet stil komen te staan met de BMW i8. Voor je het weet krioelt het van de mensen. De één is aanvankelijk wat aftastend, de ander krabt zich nog maar eens achter z'n oor en bij weer een ander toegestroomde nieuwsgierige wordt de fronsrimpel in het voorhoofd alsmaar breder naarmate hij of zij langer naar de blauw/witte propeller voorop de neus staart. Sommigen kunnen het niet laten de vingers eventjes heel voorzichtig over de carrosserie te laten glijden, maar uiteindelijk stelt vrijwel iedereen de vraag: 'Wat is dit voor gevaarte?!'
In Milaan, het epicentrum van mode en design, waar 'Bosco Verticale' notabene de skyline siert, zou je denken dat men wel iets gewend is, maar zelfs bij de Milanezen stuit de i8 op ongeloof. Zodra de vleugeldeuren worden geopend zitten er gelaatsuitdrukkingen tussen die echt onbeschrijfelijk zijn. Kostelijk! Ook bij onszelf sloeg het autohart de eerste maal een keertje over, want in deze hoedanigheid is de i8 welhaast een surrealistische verschijning. Een showcar ten voeten uit.

Statements
Inmiddels is er 3 jaar verstreken maar heeft de i8 als productiemodel nauwelijks aan scherpte verloren. De flamboyante looks zijn nauwelijks afgezwakt ten opzichte van het concept uit 2011. Een knappe prestatie, want het zal zeker niet eenvoudig zijn geweest de uiterst complexe koetsoppervlakken naar het zin van allerhande veiligheidsinstituten te krijgen. Schuin van achter oogt de toegepaste aerodynamica het meest imponerend. En vanachter het stuurwiel, wanneer je in de buitenspiegels kijkt. Een libelle in rust zou een vergelijkbaar uitzicht naar achteren moeten kennen, evenals een zwevende schansspringer die zich zo compact en gestroomlijnd mogelijk wil maken. Je voelt 'm al wel aankomen dat BMW heel bewust meerdere statements met de i8 wil maken. Technisch niet alleen vooruitstrevend, maar ook cosmetisch een auto van verderop in de 21ste eeuw.

“Eén verkeerde heupbeweging en je bent een YouTube-hit.”


Lichtgevende wormen

Deurgrepen zijn er niet. Je opent het portier door de onzichtbare hendel achter de voor de hand liggende inkeping naar je toe te trekken. Het zachte gesis die de gasveer produceert om de deur in een sierlijke beweging naar buiten te duwen heeft meteen al iets magisch. Instappen dient op tactische wijze te gebeuren. Uitstappen des te meer, want door de hoge dorpel en de zeer steile en lage raamstijlen is een blauwtje oplopen snel gebeurd. Eén verkeerde heupbeweging en je bent een YouTube-hit. Hollywood-sterren en profvoetballers, jullie zijn gewaarschuwd! Eenmaal genesteld hoeft er niets meer afgesteld te worden. De zitpositie is meteen perfect, hooguit dient het stuurwiel desgewenst nog iets naar je toegehaald te worden. Doen ze goed, daar in München.
Maar zo futuristisch als het exterieur, zo familiair met andere BMW's is het interieur. Wat dat betreft is de Tesla Model S – om de i8's grootste rivaal er maar meteen bij te betrekken – de omgekeerde wereld. Daarin waan je je net Captain Kirk van de USS Enterprise, terwijl diens koets ook in de jaren '90 van de vorige eeuw getekend had kunnen zijn. Het grootste scherm in de i8 functioneert niet anders dan in een 3-serie, en hoewel het volledig digitale instrumentarium al wat meer Star Wars-trekjes vertoont, blijft ook dat vrij aards. Om de perceptie 'sportauto van de toekomst' onbetwist te maken hadden wij graag meer i3 binnenin de i8 teruggezien. Het sciencefictionsfeertje komt – letterlijk – nu alleen tevoorschijn in een tunnel en bij nachtelijke ritten. Op zulke momenten wordt de knusse cockpit onttrokken aan natuurlijk licht en grijpen de ingebouwde smalle lichtbalken hun kans. Het lijkt wel alsof een familie lichtgevende wormen uit de portieren en het dashboard is gekropen, wat een heel gaaf effect geeft. Graag hadden we je willen vertellen hoe deze ervaring is in combinatie met de innovatieve laserlampen die tot 600 meter(!) ver kunnen schijnen, maar helaas ontbrak deze lichttechnologie op de testauto's.

Even snel als M3
Wat maakt de i8 tot 'sportauto van de toekomt'? Nou, volgens BMW komt dat in het kort neer op zeer opwindende rijprestaties tegen een verbruik waarvan olieraffinaderijen het benauwd krijgen. Op papier weet de i8 daarin alvast een heel aardige indruk te maken: twee motoren, een elektrische actieradius van 37 kilometer, een monocoque opgetrokken uit carbon en CFRP, een systeemvermogen van 362 pk, bijna 600 Nm aan trekkracht en toch een gemiddeld EU-verbruik van 2,1/100 km en even snel naar 100 km/h kunnen accelereren als een M3 (of M4 zoals je wilt). In niets is de i8 met terughoudendheid ontwikkeld. Een gevaar dat hierin schuilt is dat de daarmee gepaard gaande torenhoge verwachtingen uitmonden in een teleurstelling.
Wanneer je de i8 start, hoor je een robotachtige bliep. Vlak voor het tot stilstand komen hoor je dat nogmaals, maar net even anders. Zelfs na een handvol ervaringen met (plug-in) hybrides en EV's blijft dat tintelingen veroorzaken. Dat kippenvelmoment houdt nog eventjes aan als het gaspedaal diep wordt ingetrapt en de i8 een stevige sprint trekt. Geruisloos. Je menselijke intuïtie verlangt decibellen, maar krijgt niet wat het wil. Zo'n raar gevoel blijft dat. Pas als de snelheid van 120 km/h doorbroken wordt of je de transmissiepook naar links tikt om de Sport-modus te selecteren ontvangt je instinct waar het om vraagt: audio. En die is intenser en luider dan we voor mogelijk hadden gehouden. BMW flikt dat door de typische dreun van de 3-cilinder via drie speakers te versterken: twee in de C-stijlen vlak achter de stoelen en één ergens weggestopt direct achter de carrosserie. Op deze manier valt er voor zowel de inzittenden als omstanders toch nog eer te behalen. Als autoliefhebbers van het eerste uur willen we dergelijke fopperij eigenlijk niets liever dan met de grond gelijk maken, want hoe durft BMW zich hiermee te verlagen?! Maar dat kunnen we niet. De oorspronkelijk 1.5 liter Mini-motor klinkt namelijk zowaar opzwepend en furieus. Vlak voordat de driecilinder buiten adem raakt gooit het er zelfs nog een 911-achtige snerp uit.

“Uiteindelijk stelt vrijwel iedereen de vraag: ‘Wat is dit voor gevaarte?!’”


Sportauto?
De soundtrack en daarvoor al de uitstraling en de specificaties, en toch betwijfelen we me te maken hebben met een sportauto. Om te voorkomen dat we blase overkomen. De i8 rijdt en stuurt grandioos, maar meer op een manier zoals elke topklasse BMW dat doet: onverschrokken, met altijd dat toefje compromis om geliefd te worden door een zo'n groot mogelijk publiek. Ook alle registers opengetrokken – een 131 pk sterke elektromotor die de voorwielen aandrijft en een 231 pk sterke driepitter die de achterwielen voor rekening neemt plus een ingeschakelde Sport-modus – haalt de i8 niet het niveau van een rasechte sportauto. Het chassis is daar stijf en het onderstel straf genoeg voor, dat – in Comfort – van ons best twee tandjes minder stoterig had gemogen, maar de lichte en gevoelloze besturing laat zich dan weer niet lijmen met de stellingname van BMW. Ook het vermogen wordt ietwat lauw opgediend. Ja, de i8 is snel, absoluut, maar mist het explosieve karakter zoals bijvoorbeeld een BMW M dat wel heeft. Met alle wielen aangedreven en niet in de laatste plaats dat altijd aanwezige zeer lage zwaartepunt door accu's die over de gehele bodem verspreid liggen, is de i8 prachtig in balans en niet uit zijn meest veilige spoor te krijgen, ware het niet dat de ietwat twijfelachtige voortrein 'm alsnog parten speelt. Al dan niet bewust ingebouwd onderstuur ligt telkens op de loer. Een schuld die deels te wijten is aan de relatief smalle 215-Bridgestone's vóór. Die geven zich al gauw gewonnen – en dan te bedenken dat 195 millimeter breed schoeisel standaard is. Vlot piepend rubber is het teken dat de i8 het wel welletjes vindt. En nu, een teleurstelling? Alleen als je de i8 als sportauto ziet. BMW's belofte wordt er zodoende niet mee waargemaakt. Denk bij de i8 gewoon aan een Gran Turismo. En 'GT van de toekomst', klinkt dat welbeschouwd nu echt minder lovenswaardig?!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8
Redactie
Door Redactie

Zoeken