Tests

Autotest | Toyota Aygo

Toyota Aygo

Sinds 2005 voerde Toyota, samen met haar PSA-partners, een succesvolle charge op het A-segment. Inmiddels was de aanval met ruim negen jaar belegen materieel verslapt en werd het hoog tijd voor nieuw wapentuig. Kan de tweede generatie Aygo opnieuw het spel veranderen?

Een negental concurrenten vielen de Aygo in 2005 lastig met haar opmars in het A-segment. De succesformule van Toyota, evenzo die van haar partnergenoten Citroen en Peugeot, ging niet onopgemerkt voorbij en betekende het begin van een nieuw hoofdstuk in het A-segment. Het model zelf heeft de Nederlandse importeur dan ook geen windeieren gelegd met een totaal van ruim 80.000 verkochte exemplaren. Echter, hoe anders is deze strijd anno 2014. Met nu ruim twintig tegenstanders van door de wol geverfde fabrikanten als Volkswagen, Kia en Renault heeft de inmiddels negen jaar oude Aygo het zwaar. Dat het compacte model in Europa halverwege dit jaar desalniettemin nog steeds op een plus van 9% staat was voor de Japanse fabrikant niet bevredigend genoeg. Al sinds 2008 werkte het merk daarom in het geheim aan een hagelnieuwe variant met het motto: a playful city car.

X-factor
Hoofdmoot van de ontwikkeling was het verbeteren van het huidige concept. Geen revolutie zoals met de eerste Aygo, maar een diepgaande evolutie van het bestaande product. De drie belangrijkste pijlers – de compacte buitenmaten gecombineerd met het watervlugge rijgedrag, het speelse design en het lage verbruik – bleven uiteraard hoog in het vandaal staan, maar er kwam tevens één nieuwe bij. Eén waarmee de Aygo opnieuw een unieke positie kon bewerkstelligen binnen het segment. Althans, dat is het plan. Die laatste pijler? De X-factor.
Deze x-factor, door de bedrijvige Japanners ook wel ‘fun & communicatie’ genoemd, is onmiddellijk terug te herleiden naar de compleet andere carrosserie. Met de eigenzinnige X-vormige grille bevat de Aygo een excentriek tintje. Een gelaatsuitdrukking die als noodzakelijk werd bevonden om ten eerste opgemerkt te worden tussen die talloze A-segmenters en ten tweede om het nog altijd overheersende stoffige imago van Toyota op te poetsen. Zonder direct voor jou te spreken, kan toch gerust gezegd worden dat de nieuwe Aygo allesbehalve een braaf ogend karretje geworden. De rest van het exterieur is overigens minder ‘x-treem’ vormgegeven, al desondanks ook zeker eigenaardig. Het mooie van de nieuwe Agyo is daarnaast dat kopers niet langer huiverig hoeven te zijn voor verkooppraatjes als ‘Zou u deze kleurencombi nu wel kiezen, want nogal incourant met vaak een sterkere waardedaling tot gevolg’. Op de koetskleur na zijn namelijk vele details, zoals de X-grille, de A-stijl ornamenten en de achterbumperinleg inwisselbaar voor een meer gangbare tint mocht het origineel dat (in de toekomst) alsnog niet zijn. Doordat steeds meer autofabrikanten dit soort ‘maatwerk’ aanbiedt, breekt er waarschijnlijk vanzelf een tijd aan dat incourante kleurencombinaties vervagen. Kies dus vooral frivole gekleurde details en een kek stickerpakket als jij daar een vrolijker mens van wordt. Niemand doet je wat en het Nederlandse wagenpark, dat momenteel voor 90% zwart, grijs en blauw is, fleurt er ook nog eens van op. Zelf na een bepaalde tijd niet meer tevreden? De ‘vervangingsprijzen’ voor zowel de inwisselbare ex- als interieurdetails zijn prettig acceptabel. Ben je van nature niet individualistisch aangelegd? Kies een zwart exemplaar met dito grille en je beweegt, als zovelen, heerlijk anoniem rond. Het is de Toyota Agyo om het even.

x-touch

Dezelfde olijke vormen vinden we terug in het interieur van de Aygo. Het dashboard wordt vanaf het uitrustingsniveau ‘x-cite’ gedomineerd door een 7 inch x-touch-display met allerhande multimediaoplossingen zoals radio, muziekstreaming via Bluetooth, USB of Aux en MirrorLink. Laatstgenoemde is een systeem waarmee je als het ware je smartphone laat spiegelen op het scherm van de Aygo, waarmee je alle functies van dat toestel, zoals diverse app’s, via het scherm kan bedienen. Helemaal van deze tijd! Ga je voor een lager uitrustingsniveau, dan krijg je een minder spectaculair uitzicht in je Toyota. Desalniettemin profiteren deze uitvoeringen nog altijd van een fijn stuurwiel, licht toegenomen binnenmaten en gegroeide bagageruimte ten opzichte van de uitgaande generatie. Ook is de algehele kwaliteitsindruk flink opgeschroefd. De afwerking is verbeterd, evenals de materiaalkeuze. Verwacht echter nog altijd geen zijdezachte oppervlakken, dat zou de kosten te ver opstuwen.

Efficiëntieslag

Een stukje kostenbesparing zien we ook op technisch gebied. Toyota gebruikte de aanwezige basis om verder te verfijnen in plaats van een compleet nieuw platform te ontwikkelen. Dit betekent overigens niet dat de Japanners zich er gemakkelijk van af maken. De lijst met aanpassingen laat zich namelijk niet als summier beschrijven. Zo wordt er voortaan standaard een start-stop systeem gemonteerd, optimaliseerde de Japanse autogigant de 69 pk sterke 1.0 liter driecilinder qua efficiëntie en kracht, verlaagde het de luchtweerstand en zette het de auto op een dieet. Het resulteerde niet alleen in een krachtiger koppel, maar tevens in een lager verbruik en uitstoot. Was de vorige Aygo nog goed voor 4,5 l/100 km en 99 g/km CO2-uitstoot, de nieuwe neemt genoegen met 3,8 l/100 km en 88 g/km. Genoeg voor 14% bijtelling bij zakelijk gebruik, al verwacht de Nederlandse importeur Louwman slechts enkele zakelijke klanten te trekken. Het leeuwendeel zal door de particulier afgenomen worden.

“Het gat naar de voornaamste concurrentie lijkt hiermee definitief gedicht, al blijven er nog steeds verbeterpunten over.”

over de Toyota Aygo

Volwassener

Genoeg over de theorie; hoe presenteert de nieuwe Aygo in de praktijk. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een stuk volwassener. Niet alleen de algehele indruk voelt beter dankzij de volwaardige stoelen, uitgebreide multimediamogelijkheden en natuurlijke rijhandelingen, maar ook het rijkarakter is licht opgepoetst. Bruuske oneffenheden worden prettiger verwerkt, de geluidsisolatie is opgewaardeerd en het sturen en schakelen voelt degelijker en comfortabeler aan. Het gat naar de voornaamste concurrentie lijkt hiermee definitief gedicht, al blijven er nog steeds verbeterpunten over. Bijvoorbeeld het sluiten van de deuren; voor gaat dit met een deugdelijke plof, achteraan vallen ze nog altijd blikkering in het slot. Ook missen wij kleine details als een lampje in de make-upspiegel en handgrepen boven de raamstijl. Daarentegen zijn er welkome aanvullingen als een buitentemperatuurmeter, een afsluitbaar dashboardkastje en kan de bestuurder tegenwoordig zowel het linker- als de rechterruit elektrisch openen of sluiten.

Mogelijkheden, mogelijkheden

Rijden in de nieuwe Aygo is al mogelijk vanaf € 9.695,-. Maar dit basismodel met de naam ‘x’ is niet de variant die je wilt rijden omdat deze, afgezien van een omvangrijk veiligheidspakket, amper iets om het lijf heeft en eigenlijk bedoeld is als lokkertje. Voor € 10.895,- ontvang je de sleutels van de ‘x-play’ die een stuk rijker is uitgerust met zaken als elektrische bedienbare ruiten en spiegels, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en een toerenteller. Pas echt aangenaam vertoeven wordt het vanaf de ‘x-cite’, die minimaal € 12.995,- kost. Pas dan beschikt je namelijk over airco. Daarnaast is dit model nog voorzien van het eerder omschreven multimediasysteem, mistlampen vóór en een opvallende oranje metallic laklaag met zwarte lichtmetalen wielen. Naast deze chauvinistische versie levert Toyota tevens een zwarte ‘x-clusiv’ met lekkernijen als automatische klimaatregeling, smart entry met startknop en automatische verlichting. Als absoluut topmodel staat de ‘x-wave’ bovenaan de prijslijst dankzij zijn zwarte canvas-dak met elektrische bediening. Laatste twee modellen staan in de boeken voor respectievelijk € 13.595,- en € 14.195,-. Behalve de keuze uit deze uitvoeringen zijn er eveneens tal van individualisatiemogelijkheden, zoals gekleurde details op zowel in-als exterieur en diverse packs om jouw Aygo nog meer eigen te maken en de prijs natuurlijk langzaam op te drijven. Om de kleinere portemonnee tegemoet gekomen heeft de importeur een nieuwe ‘Toyota Op Maat’-financiering bedacht. Ruim 70% van de klanten koopt een dergelijke auto namelijk op afbetaling en Toyota denkt hierin naar eigen zeggen mee door een nieuwe financiering aan te bieden die bestaat uit drie delen: een aanbetalingsbedrag, een gegarandeerde inruilprijs en een aflossingsdeel dat enkel (plus natuurlijk de rente over het aflossingsdeel en de inruilprijs) verschuldigd is gedurende de looptijd.

“De nieuwe Aygo is geen game changer als zijn voorganger, maar gewoon zeer marktconform.”

over de Toyota Aygo

Exterieur bepaalt

Het moge duidelijk zijn: Toyota doet met de nieuwe Aygo een gerichte aanval op de top in het A-segment. Echter doet de fabrikant dit wel geheel in hun eigen Japanse stijl, wat ons betreft een verstandige zet is. De nieuwe Aygo is weliswaar geen game changer als zijn voorganger, broodnuchter gezegd scoort de Aygo in een directe battle met zijn belangrijkste concurrenten ook niet minder punten. De compacte Japanner is gewoon zeer marktconform, met zijn excentrieke uiterlijk als voornaamste uithangbord. Kiezen uit de grote hoeveelheid spelers in het A-segment lijkt dan ook meer dan ooit af te hangen van merkbeleving, prijs en het visuele plaatje. En laat Toyota die drie zaken zorgvuldig voor elkaar hebben.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Toyota Aygo
Redactie
Door Redactie

Zoeken