Tests

Lexus GS300h

Lexus GS300h

Bijtelling versus status. Dit is bijna wekelijks een terugkerend gespreksonderwerp hier op de redactie. Telkens is onze visie hierop verschillend, want de autoklasse als graadmeter varieert evenzo keer op keer. Voor Lexus zou de keuze, op E-segmentniveau, simpel zijn, namelijk de GS300h. We kregen een week om het daarmee eens te worden.

Lexus is jong en ambitieus en wil niets liever dan met onze Europese goedkeuring op zak de wereldmarkten veroveren of tenminste, waar het ook gaat en staat, in één adem genoemd worden met Audi, BMW en Mercedes-Benz, door het Japanse luxemerk zelf aangeduid als de ‘gevestigde orde’. Een torenhoge doelstelling, zo weet Lexus onderhand. Maar het geeft niet op. Een instelling die we enkel kunnen toejuichen. Waar we meer moeite mee hebben is de tactiek die Lexus – met name in ons land – hanteert om zich in de kijker te spelen. Zodra de kans zich aandient, is het alsof geen brochure of andere promotionele uiting te groot is om melding te kunnen maken dat de zakelijke rijder bij Lexus het voordeligste uit is. Enerzijds begrijpelijk – de merken waarmee Lexus zeer graag in één adem genoemd wil worden doen overigens niet anders. Anderzijds bezorgt het ons steeds vaker acute buikkramp.
Waarom? Omdat we chronisch bijtellings-moe zijn. Murw geslagen door onze indoctrinerende overheid, die dit fiscale fenomeen heeft bedacht en uitgemolken om de omvangrijke zakelijke markt en masse in een schonere auto te krijgen, maar misschien nog wel meer door de automerken die dit gewiekste middel, samen met de factor ‘prijs’, maar wat graag propaganderen om zieltjes te winnen.
Wat sommige van die merken lijken te vergeten is dat het lokkertje ‘geld’ slechts een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. Dat zo laag mogelijke autolasten aantrekkelijk zijn, is nogal wiedes. Maar dat alleen is – in de praktijk – zelden toereikend voor de duur van een leasecontract. Of beter: een klant voor het leven. Elke autofabrikant annex -merk is er immers bij gebaat dat zij over een eeuw nog in goede gezondheid bestaat. En daarvoor is meer satisfactie bij de klant nodig. In het bijzonder speelt dat een significante rol van betekenis bij mensen die zich in een (functie)positie verkeren waarbij de secundaire arbeidsvoorwaarden een leaseauto uit de duurdere categorie vermelden. Eentje waarvan het prijskaartje meer dan pak 'em beet € 50.000,- mag bedragen. Want denkt Lexus, dat het financiële plaatje rond haar producten bovengemiddeld vaak als lokroep inzet, nu echt serieus dat dergelijke klandizie zich bekommeren om die € 100,- tot € 150,-? Meer zal het aan extra verschuldigde maandbedrag tussen een premium zakensedan met 20 of 25% bijtelling immers niet zijn. Neen, wij zijn ervan overtuigd dat vanaf een bepaald autoniveau dan wel prijsklasse, waaronder sterk het E-segment, zulke bedragen inferieur geraken aan materialistische kenmerken en eigenschappen die op de menselijke emotie werken.

Kwetsbaar

We winden er daarom maar geen doekjes om: de weliswaar met 20% bijtelling bedeelde Lexus GS300h is geen slechte poging, maar uiteindelijk nauwelijks meer dan een por in de ribben van de gevestigde orde zodat zij niet insukkelen van zelfingenomenheid. Wij weten het, zij weten het, en als Lexus een kansrijke aanval wil doen op haar idolen Audi, BMW, Mercedes-Benz, alsook het oprukkende Jaguar, dan moeten de Japanners helemaal doordrongen zijn van het feit dat er geen ruimte is voor kwetsbaarheden van welke aard ook. Toch heeft de GS300h er daar helaas nogal wat van. Niet zozeer van buiten, want die ‘new spindle’-grille kun je bijna onmogelijk als braaf bestempelen. Ook het panorama over het interieur kan rekenen op veel lof, waarbij de afwerking, de materialen en de vormgeving op een in deze klasse gewenst niveau staan. Dat er tussen al dat moois enkele details van goedkoop, titaniumkleurig plastic zijn te vinden had eenvoudig voorkomen kunnen worden, maar doet niet zozeer afbreuk aan het totaalplaatje. Ga zo door Lexus.
Stop daarentegen alstublieft met die computermuis-achtige bediening van het infotainmentsysteem. Hoewel de hogere weerstand van de aanwijsknop de precisie heeft verbeterd, schiet je, zelfs wanneer de auto stilstaat, nog altijd vaker door met de aanwijzer dan je lief is. Ergerniswekkend is dat. Een andere technologische benadering juichen we erg toe, mits goed uitgevoerd. Bovendien, wat is er mis met de klassieke draaiknop en enkele fysieke basisknoppen daaromheen? Niets, zo lijkt Lexus inmiddels zelf ook te hebben ondervonden gezien de nieuwe NX-serie. We zijn zeer benieuwd of die compacte crossover, Lexus’ eerste, meteen werk heeft gemaakt van de GS’ onlogische menustructuur en de achterhaalde grafische kwaliteit van het hoofdscherm.

Nare brom

Wie Lexus zegt, denkt aan hybride-aangedreven auto’s. Dat heeft het Japanse merk een ijzersterk imago opgeleverd. Maar zelfs een imago van jewelste brokkelt af als de consument meerdere teleurstellingen op dat gebied krijgt te verwerken of als het hierin de concurrentie niet voorblijft. Waarom schrijven we dit? Wel, omdat de GS300h het bewijsstuk is dat er verslapping bij Lexus te bespeuren valt. Anders dan we van de Japanse perfectionisten gewend zijn, zijn de 2.5 liter viercilinder en de elektromotor in de GS300h niet lekker op elkaar ingespeeld. Storend is zoal dat precies rond 80 km/h de wisselwerking tussen de beide krachtcentrales gepaard gaat met een nare brom en hinderlijke resonanties. Het aanspringen van de verbrandingsmotor is duidelijk voel- en hoorbaar, en dat is niet wat je wilt bij een maximumsnelheid die in Nederland op het gros van de verkeersborden staat.
Wat de GS300h tevens niet mee heeft is zijn atmosferische benzinemotor als hoofdmotor. Die voelt als een stap terug nu we zo verwend zijn geraakt aan de souplesse van zelfs de meest compacte turbomotoren. De opgegeven 223 pk die de brochure vermeldt zal ongetwijfeld naar waarheid zijn ingevuld, het voelt niet meer dan om en nabij 180 pk. Ietwat moeizaam komt de GS300h op gang, niet in de laatste plaats vanwege de continu variabele transmissie (CVT) die voor een remmend effect zorgt. Zelfs de additionele trekkracht van de elektromotor (300 Nm) kan niet voorkomen dat deze instap-GS nogal zouteloos rijdt. Daarnaast wordt het rijplezier nogal getemperd door een wollige afstemming van het onderstel.

Schoenmaker…

Het bedeesde, nogal afstandelijke rijkarakter maakt de GS misschien wel de meest onthaastende kilometervreter van alle auto’s in het E-segment. Heel fijntjes drijft de auto op zijn veren, met stevigere dempers om niet al te veel over te hellen in bochten. De Sport-knop is niet te missen, maar we zagen eigenlijk geen enkele reden om die in te drukken. Uiteindelijk deden we het toch. Alsof je een sumoworstelaar onder dwang sneakers laat onderbinden en hem volgens de 400 meter hordes laat lopen. Oftewel, de GS wordt er geen greintje kwieker van en lijkt de Sport-modus met tegenzin te ondergaan. De besturing wordt wel zwaarder en de CVT hitsiger, maar daar valt weinig eer aan te behalen als de GS300h week in de benen blijft. Neen, deze Lexus is allesbehalve een bochtenridder. Onszelf doen we met deze opmerking geen pijn, want we zijn van mening dat de spoeling klassiek-comfortabele auto’s alsmaar dunner aan het worden is. Misschien wil de (Europese) klantengroep het zo en zou Lexus zodoende als een kuddedier moeten volgen, maar wij vinden dat zij hiermee juist een vrije unieke zakensedan in handen heeft. Zeker nu Audi en zelfs Mercedes-Benz merkbaar trekjes beginnen te vertonen dat ze graag op BMW en Jaguar willen lijken, de premium-merken met sportieve genen. Kortom Lexus, de uitdrukking ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’ hoeft helemaal niet nadelig te zijn.

Werk aan de winkel

Gaan we concreet namen noemen, dan is de Lexus GS300h feitelijk niet eens de enige E-segmenter meer met een bijtelling lager dan 25%. Ook Mercedes-Benz en Volvo hebben zo’n 20%’er in de aanbieding, respectievelijk de E 300 CDI Hybrid en S80 D2. BMW zelfs twee, de 518d en 520d. Stuk voor stuk doortimmerde zakensedans die op een hoog voetstuk staan, maar daar niet van af kukelen zodra hun de fiscale medaille wordt ontnomen.
Een geheel eigen benadering van comfort, dat is wat de Lexus GS300h in handen houdt als je zijn 20% bijtelling zou ontnemen. Onderscheidend, dat zeker. Maar per definitie een pre, dat niet. De opgesomde concurrentie biedt immers ook karrevrachten aan comfort. Oftewel, de GS300h blijft vrijwel met lege handen staan en dat is natuurlijk ruim onvoldoende om de ‘gevestigde orde’ het zweet van het voorhoofd te laten vegen. Om dat idoolbeeld op zijn minst te evenaren zou Lexus er verstandig(er) aandoen minder sterk te leunen op invloeden van buitenaf en meer vertrouwen te plaatsen in haar eigen kracht. Lexus heeft het talent, nu het uiten daarvan nog.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Lexus GS300h
Redactie
Door Redactie

Zoeken