Tests

Volkswagen e-up

Autotest | Volkswagen e-up

Het betoog van wel of niet elektrisch rijden laten we voor de verandering maar eens buiten beschouwing. Dat verhaal kennen we intussen wel, inclusief de voor- en nadelen ervan. En dus hebben we de Volkswagen e-up gereden en beoordeeld op zijn werkelijke capaciteiten en dat afgezet tegen de markt. Met in het achterhoofd zijn belangrijkste concurrent(ie).

Volkswagen mag dan niet vooroplopen met het uitrollen van elektrische auto’s, ze hebben het wel doordacht aangepakt. Van meet af aan werd bij de ontwikkeling van de ruim twee jaar geleden gepresenteerde up! rekening gehouden met elektrische aandrijving. Sterker nog, de conceptcar waarmee Volkswagen ons in 2009 warm moest houden voor de komst van hun benjamin was voorzien van een elektromotor. Toen nog achterin gemonteerd. Bij zijn marktintroductie is daarin het nodige veranderd, maar je merkt vrijwel in alles dat Volkswagen elektrische aandrijving al op het netvlies had staan toen men startte met de ontwikkeling van de auto. De e-up is daardoor bijna als elke andere up!. Om toch het verschil te maken werd de vormgeving op detailniveau gewijzigd. De e-up kreeg LED-dagrijlichten aangemeten en een subtiel streepje blauw ter hoogte van de logo's. Ook deze onderscheidende details gemist? Dan klaart de ‘e-up’-badge alsnog het klusje.

Frivool interieur

Die genuanceerde hints naar zijn elektrische aandrijflijn zijn ook in het binnenste van de e-up zichtbaar. Het grijs-witte meubilair is verrijkt met blauwe stiksels en het dashboard verfraaid met dezelfde lak als de carrosserie. Daarmee heeft Volkswagen duidelijk meer frivoliteit toegevoegd dan we van het merk gewend zijn. En dat mag gerust in dit segment. Negatieve invloed op de afwerking heeft het trouwens niet gehad. Voor deze klasse ligt dat op een keurig niveau. Des te jammer is het dan ook dat er beknibbeld werd op praktische zaken. Zo kunnen de achterruitjes niet naar beneden, maar enkel op een kiertje, en scharniert de hoedenplank niet vanzelf omhoog als de klep geopend wordt. Konden die twee touwtjes er echt niet vanaf? Zeker als je bedenkt dat de e-up ruim 25 mille kost! Ja, echt vijf-en-twintig-duizend-euro.

Optimaal benut

Om genoegzaam ruimte te kunnen bieden aan de techniek wordt de e-up louter als vijfdeurs geleverd. En daarbij heeft Volkswagen een heel knappe prestatie geleverd. Binnen de zeer beperkte afmetingen (de e-up is 3,54 meter lang, 1,64 meter breed en 1,50 meter hoog), is het design- en engineersteam erin geslaagd een bruikbare binnenruimte te creëren. Het is een auto uit het kleinste segment dus verwacht achterin geen zeeën van ruimte. Die plek is met name bedoeld voor kinderen. Desalniettemin moet gezegd worden dat je er als volwassene op een korte rit heus niet gebroken uitstapt. Voorin speelt dat voorts geen rol: het stuur is goed verstelbaar, de ruimte voor alle ledematen voldoende en de stoelen bieden een comfortabele zit. Ze missen wat zijdelingse steun, maar voor de maximale afstanden die er achtereen met een e-up te rijden zijn kan dat geen issue zijn. Verrassend groot is ook de bagageruimte. Je moet hetgeen je zo gaat lezen in perspectief plaatsen want 3,5 meter is en blijft beperkt voor een auto, maar de e-up weet helemaal achterin toch een aardige 250 liter bagage te verstouwen. Met de achterbank plat heb je zelfs ruimte voor 923 pakken melk. Onder de dubbele laadvloer kunnen de laadkabels keurig worden opgeborgen zodat je die niet los in de auto hebt slingeren. Het is allemaal te danken aan het slim verwerken van de batterijen onderin de auto.

Kwiek rijgedrag

In alles voelt de e-up, net als zijn benzine-verstokende familieleden, als een volwassen auto. Dat is evengoed te danken aan het lage zwaartepunt, dat wordt gerealiseerd door de laag gepositioneerde batterijen. Hij is weliswaar niet ontwikkeld voor sportief rijgedrag, maar van een indirecte en ongevoelige auto is ook geen sprake. Dik voor elkaar als je het ons vraagt. Zijn beste kaarten legt de e-up dan ook op tafel als het op rijden aankomt. Een aangenaam rijgedrag en de mogelijkheid om in een vingerknip de maximale trekkracht aan te spreken, maakt hem bijzonder levendig. Hij accelereert voelbaar snel en mag op de tussenacceleraties gerust, hetzij voorzichtig, sportief genoemd worden. Ondertussen blijft het doodstil aan boord, wat hij vanzelfsprekend te danken heeft aan zijn elektrische synchroonmotor met permanente magneten. De krachtbron ontwikkelt 60 kW, wat neerkomt op 82 pk, evenals 210 Nm koppel. En ondanks z'n toch wel corpulente lijf (1.140 kg ten opzichte van 850 kg voor de gewone up!) weet hij te verrassen met een aardig sprinttalent. Vooral de eerste 50 meter. Nul naar 100 km/h neemt 12,4 seconden in beslag en de topsnelheid is zeer bewust gelimiteerd op 130 km/h. De versnellingsbak telt slechts één verhouding waardoor hij in een streep versnelt.

Blokje om

Volgens de cijfers uit Wolfsburg haal je 160 km met een volgeladen e-up. Dat stemt overeen met 11,7 kWh per 100 km, een waarde om alvast aan te wennen want van liters per 100 km spreken wij bij een elektrische auto niet. Bovendien kunnen we hiermee vergelijken. En om dat maar meteen te doen: de Renault Zoe noteert 14,6 kWh/ 100km en de Smart fortwo ED 14,1 kWh/ 100km. Wij konden onszelf en de geteste e-up over een afstand van 110 kilometer brengen zonder bij te laden. En heel erg ons best hebben we daarop niet eens gedaan. Een actieradius die voldoende is voor een retourtje Amsterdam - Utrecht. En dan kun je gerust nog even omrijden omdat je een afslag hebt gemist. Daarna moet de e-up toch echt aan de lader, waarmee je afhankelijk bent van de lokaal aanwezige infrastructuur. Beschik je over een gewone laadpaal, dan ben je met een paar uurtjes weer klaar voor een nieuwe trip. Maar aan het gewone stopcontact moet daar toch een nachtje voor uitgetrokken worden. De beschikking over een snellader? Dan is er met een uur weer zo’n 110 à 120 km af te leggen.
Wie extra zuinig met de e-up wil omspringen kan op de centrale console terecht. Daar bevinden zich de knoppen eco en eco+ die het vermogen tot respectievelijk 50 en 40 kW (68 en 54 pk) doen zakken. En ook de transmissie kan worden aangepast aan de wensen. Deze telt drie standen met betrekking tot energierecuperatie: D1-2-3. Deze modi laten toe om de batterij op te laden op het moment dat het gas wordt gelift. Afhankelijk van de gekozen stand remt de auto dan sneller af en wordt er meer bijgeladen. In het bijzonder in stadsverkeer kun je op deze manier rijden volgens de ‘one pedal’-strategie waarbij je de rem praktisch ongemoeid kunt laten. Precies zoals BMW ons daarmee met de i3 positief verraste.

Eindoordeel

We haalden het al even aan: de Volkswagen is verkrijgbaar vanaf € 25.520,-. En dat vormt zijn voornaamste manco. In het bijzonder wanneer je ‘em afzet tegen z’n belangrijkste concurrent, de Renault Zoe. De Fransen leveren die voor € 20.990,- aan je af. Daarbij moet vermeld worden dat je daarna – voor een kleine honderd euro per maand – de batterij er nog bij dient te huren, maar Renault weet hiermee in aanschaf wel direct een voordeel te bieden (en een aantal jaren uit te buiten). Wint de e-up het dan op uitrusting? Nee, helaas ook niet. En alsof dat nog niet genoeg is geeft de Zoe een genadeklap door een maatje groter te zijn. Hij opereert in het segment van de Polo, wat resulteert in 338 liter aan bagageruimte, maar ook meer bewegingsvrijheid op de zitplaatsen. Oordelen we puur rationeel, dan heeft de e-up aan die elektrische Renault een heel zware dobber. Hoe prettig de e-up ook rijdt, hoe goed hij ook in elkaar geschroefd is en hoezeer we ook vertrouwen op Volkswagen’s kwaliteit, kiezen tussen de e-up en de voornaamste concurrentie wordt al snel een kwestie van smaak. Wil je opvallen met een Zoe of anoniem elektrisch rijden met een e-up. Aan jou de keuze!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Autotest | Volkswagen e-up
Redactie
Door Redactie

Zoeken