Tests

Fiat 500L Trekking

Autotest | Fiat 500L Trekking

Toen we de snelweg opdraaiden en koers zetten richting onze wintersportlocatie realiseerden we het ineens: we bevinden ons met vier volwassenen inclusief vakantie-uitrusting in een Fiat 500. Vroeger was dit in de iconische Italiaan een marteling, maar van proppen binnen 297 centimeter van voor tot achterbumper is geen sprake meer. Wij settelen gerieflijk in de bijna 4,30 meter lange 500L Trekking, inderdaad een nazaat van het legendarische icoon waar we aan refereren. Op naar Oostenrijk!

Dat het opnieuw uitbrengen van de iconische 500 Fiat geen windeieren heeft gelegd hoeven we niemand meer uit te leggen. Immers, op iedere ‘hippe’ straathoek staat wel een guitig rugzakje in een olijk kleurtje van het stadsleven te genieten. Een succes dat grotendeels te danken is aan het doordachte concept, zijn populaire roots en het typische Italiaanse sausje. We kunnen een dergelijke remake enkel toejuichen, maar hoe anders was dat met de komst van de 500L. Deze opgepompte variant had eigenlijk simpelweg Multipla moeten heten, maar die modelaanduiding heeft Fiat na de visueel mislukte vorige generatie diep in een Turijnse kerker weggestopt. Derhalve bedacht een sluwe marketeer de term 500L, maar die slinkse gedachte was enkel het begin van het uitmelkproces van de ooit zo flamboyante 500-typenaam. Neem het lijdend voorwerp van onze test: deze 500L Trekking - een stoere en opgehoogde uitvoering van de 500L – alsook de nog ruimere 500L Living. Maar ook ligt de komst van een vijfdeurs 500 én een 500X, de technische evenknie van de Jeep Renegade en daarmee een SUV, in het verschiet. Waar stopt dit?

Giallo

Genoeg over het beleid van Fiat, want wat het merk wel creëert met de gezamenlijke stijlelementen is een line-up die op z’n minst onderscheidend te noemen is. De aanwezigheid van Italiaanse flair, zowel van binnen als van buiten is niet missen. Het thema blijft nog altijd ludiek en is ook op de Trekking opnieuw doordacht uitgevoerd. Deze meer masculiene 500L is bijvoorbeeld voorzien van opgeruwde bumpers met glanzende beschermkappen, kloek 17 inch lichtmetaal en een verhoogde bodemvrijheid. Dit geeft de van nature olijke 500L een meer avontuurlijke uitstraling en, samen met alle afgeronde vlakken, guitige details en typische styling, klopt het ontwerp van top tot teen. Mits je natuurlijk van deze specifieke stijl houdt. Wij laten onze voorkeur in dit geval even in het midden, maar merkten onderweg twee uitersten op; mensen die het absoluut weerzinwekkend vonden en anderzijds een (vooral vrouwelijke) groep die er helemaal bij weg zwijmelt. Zelfs in deze zachtgele ‘Giallo Trekking’-lakkleur. 

“Grootste pluspunt van het binnenste blijft echter de hoeveelheid leefruimte, alsmede de praktische insteek ervan.”


Ruimte genoeg

Dezelfde haat-liefdeverhouding proeven we in het interieur, want ook hier vangen de typische stijlelementen direct onze blik. In tegenstelling tot wat je dan vaak tegenkomt heeft de overijverige designafdeling geen nadelige invloed gehad op de kwaliteit. Zo klopt de ergonomie op een enkel puntje na en is zowel het materiaalgebruik als de afwerking op een gedegen niveau. Grootste pluspunt van het binnenste blijft echter de hoeveelheid leefruimte, alsmede de praktische insteek ervan. Mede dankzij zijn specifieke vorm blijft er veel binnenruimte beschikbaar, een feit dat de cijfers benadrukken. Zo slikt de moduleerbare bagageruimte met verstelbare bodem tussen de 400 en 1.210 liter en verdraagt hij, met de achterbank en passagiersstoel neergeklapt, objecten tot 2,40 meter in de lengte. En de leefruimte? Zowel voor, als achterin vinden lange volwassenen een ruime zit. Ook persoonlijk gerief vindt een plekje in één van de 22 opbergruimtes, waaronder een dubbel handschoenkastje en drie grote bekerhouders. Ideaal met ruim duizend kilometer asfalt voor de boeg!

Weinig reserve

Om de vier inzittenden en alle winterse uitrusting in beweging te brengen doet in onze 500L Trekking een compacte tweecilinder dienst. Met een gezamenlijke inhoud van nog geen liter perst de geblazen krachtbron er met behulp van een luchtversneller liefst 105 pk uit. Genoeg kracht zou je verwachten, maar door de 1.245 kilogram die de 500L op de schaal brengt houdt het in de praktijk niet over. Hoewel het maximale koppel van 145 Nm al bij 2.000 tpm vrijgegeven wordt wil de krachtbron het liefst goed op toeren gehouden te worden. Pas dan presteert de TwinAir voor Nederlandse begrippen adequaat, maar eenmaal in de Alpen moesten we flink poken om gang te houden. Dit komt mede door de lange zesde versnelling die alle slagkracht uit de aandrijflijn haalt. Keerzijde hiervan is dat het gemiddelde verbruik tijdens gebruik in Nederland positief opvalt. Als vanzelfsprekend haalden we de optimistische 5,1 l/100 km van de fabrikant niet, maar wie het Nieuwe Rijden juist toepast kan hier zeker in de buurt komen. 

“Nieuwe Rijden of niet, de kenmerkende brom van de tweecilinder doet altijd van zich spreken.”

Brommig

Nieuwe Rijden of niet, de kenmerkende brom van de tweecilinder doet altijd van zich spreken. Betitelden we het in de dakloze 500C nog als een vrolijke soundtrack, in een volbloed gezinsauto als de 500L Trekking blijft het vooral kinderlijk en onaangenaam. Spijtig, want het staat juist schril tegenover de volwassen indruk die we tijdens onze reis kregen. Neem bijvoorbeeld het comfortabele karakter van de Italiaan. Gedurende de ruim duizend kilometer lange route konden we de Fiat op weinig fouten betrappen. Het prettig gedempte onderstel van de 500L Trekking wist zorgvuldig alle oneffenheden te elimineren zonder hierbij een vage of wollige besturing te creëren. Dat de Trekking verre van sportief aanvoelt zal je niet verbazen, het comfort voert te allen tijde de boventoon. Niet alleen prettig voor lange afstanden, ook op dagelijkse ritten voor velen een pluspunt.

Weemoed

Wanneer onze eindbestemming nadert denken we met weemoed terug aan de vorige eeuw. Hoeveel gezinnen zouden er met de ondertussen ruim veertig jaar oude Fiat 500 richting de Alpen afgereisd zijn. Behelpen zeg je? Ach, waarschijnlijk wisten we destijds niet beter. Hoe anders is dit tegenwoordig in een wereld waar alles groter en hoogwaardiger moet. Zo ook in de autowereld, waardoor de huidige Fiat 500 niet te vergelijken is met het originele rugzakje van weleer. De 500L Trekking is hiervan de overtreffende trap. Het model draait dankzij het ruime interieur en comfortabele rijkarakter zijn hand niet om voor een week wintersport. De specifieke vormgeving moet je smaak zijn, maar is dit het geval dan is de Trekking absoluut een auto waarin elke kilometer altijd een vrolijk karakter heeft.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Autotest | Fiat 500L Trekking
Redactie
Door Redactie

Zoeken