Tests

Kia Sportage

Kia Sportage

In de stemming voor een SUV in het C-segment? Dan wensen we je heel veel succes. Ja, echt. Want behalve sterke nieuwe spelers heeft een van de grote favorieten de messen eveneens opnieuw geslepen. De Kia Sportage stapt de ring in voor de tweede ronde en komt nog doortastender voor de dag.

Aan de nieuwe grille, LED-achterlichtunits en de haaienvin op het dak zal je de vernieuwde Kia Sportage niet snel herkennen. Dat geeft niet, want daar zit ‘em de nieuwswaarde ook niet in. Het strakke exterieurontwerp is vier jaar geleden dusdanig goed ontvangen dat Kia geen beweegredenen had om hier aan te sleutelen. Waar men dat wel deed is op onzichtbaar, maar zeker niet onmerkbaar niveau. De Sportage is volwassen geworden en gedraagt zich ook zo. En die adolescente fase komt voor hem geen moment te vroeg.

Topfavoriet

Met enkel de Nissan Qashqai en Volkswagen Tiguan voor zich te dulden, neemt de Sportage een schitterende derde plek in op Europees verkoopniveau. In Nederland een vergelijkbaar beeld. Hier hebben de Mazda CX-5 en Nissan Qashqai het voor het zeggen, maar ook in ons land is die verdienstelijke derde plek voor de Zuid-Koreanen. Een heel begrijpelijk beeld als je het ons vraagt. Tijdens onze eerste kennismaking met de gloednieuwe en derde generatie Sportage in de zomer van 2010 was ons oordeel zo helder als kristal: de Kia Sportage zal de verkooplijsten gaan domineren. En inderdaad, dat is gebeurd.

“De Sportage is volwassen geworden en gedraagt zich ook zo. En die adolescente fase komt voor hem geen moment te vroeg.”

over de vernieuwde Kia Sportage

Prolongeren

Belangrijke reden voor zijn succes is de combinatie van het representatieve en naar Europese smaak vormgegeven exterieur, het keurige interieur waar de gebruikte materialen zorgvuldig zijn gekozen en de ergonomie prima voor elkaar is, alsook het voorname rijgedrag. Kia’s doel bij deze ‘facelift’ was dan ook heel helder: prolongeren. En om dat te realiseren werd er aandachtig geluisterd naar de kritieken van klanten, om er volgens werk van te maken. Die paar nieuwe exterieurdetails zijn eigenlijk alleen maar bedoeld om de technische modificaties visueel wat kracht bij te zetten.

Aanval vanuit Japan

Kia gaat geen eenvoudige strijd aan. Sterker nog, de messen moesten wel heel scherp geslepen worden om de concurrentie de baas te blijven. De Japanners openen vol de aanval op het Koreaanse schiereiland. Zowel vanuit Yokohama alsook Hiroshima hebben respectievelijk Nissan en Mazda hun pijlen gericht op Seoul. En hoe. De gloednieuwe Nissan Qashqai kan het gigantische succes van zijn voorganger – zoals het lijkt – voortzetten, en de Mazda CX-5 vindt ook gretig aftrek. Met name in Nederland zijn deze auto’s, zoals eerder gezegd, twee heel gewaagde partijen. Des te meer omdat Nissan voor de zakelijke rijder ook nog eens een versie met 20% bijtelling in de aanbieding heeft, zal de keuze voor leaserijders al snel op de Qashqai vallen. De Sportage bedient daarentegen traditioneel een groter particulier publiek, en met 7 jaar garantie hebben ze daar een wel heel sterk aanbod mee. Maar vlak Mazda ook niet uit. De CX-5 heeft al menig hart weten te veroveren. Als je voor de keuze staat een auto in dit segment aan te schaffen dan wensen we je vooral heel veel succes. Wij zouden het zo gauw niet weten. Maar één ding is zeker: de Kia Sportage hoort op de shortlist thuis.

Ruimte

Die positie verdient de Sportage dankzij onder meer een ruim interieur waar meer dan voldoende opbergvakken zijn voor flesjes, je telefoon of andere normaal gesproken losliggende spullen. Een bagageruimte van 564 liter vergt geen verdere toelichting en aangezien de Sportage een lengte van bijna vier-en-een-halve meter heeft zal het ook geen betoog hoeven dat je voor- en achterin profiteert van meer dan voldoende hoofd-, been- en schouderruimte.

“Ondanks dat de Sportage echt niet als een sportieve auto ontwikkeld is hebben wij ons uitermate goed vermaakt op het bochtige wegennet op het Italiaanse Sicilië.”

over de vernieuwde Kia Sportage

Keurig

Wie zijn blik verder door het interieur zal laten dwalen kan Kia niet betrappen op echt storende missers. De ergonomie is keurig en zo ook de materiaalkeuze. Natuurlijk hebben we echt wel ergens een opmerking, zoals over de knoppen van de raambediening en de hendels van de richtingaanwijzer en ruitenwissers. Die zijn van lager kwaliteitsniveau dan we graag zouden zien. En de boordcomputer bedienen middels knopjes op de overkapping van de klokkenwinkel wint ook niet de ergonomieprijs. Maar dan hebben we het ook wel gehad. Op het dashboard werd wat zachter kunststof toegepast, het 4,2 inch scherm tussen de toerenteller en snelheidsmeter werd vernieuwd en achter het 7 inch touchscreen (dat heel intuïtief werkt) schuilt techniek van Infinity voor hoogwaardige audioklanken. Verder levert Kia zelfs stuurwiel- en achterbankverwarming, een unicum in deze klasse.

Rijden met plezier

Onderhuids schuilt het belangrijkste nieuws. Er werd aan diverse ophangpunten gesleuteld en veel in het werk gesteld om rijgeluiden en vibraties terug te dringen. Dankzij een aangepaste stabilisator vóór en nieuwe dempers werd het rijgedrag verfijnd. Merkbaar! Want ondanks dat de Sportage echt niet als een sportief getinte auto ontwikkeld is, hebben wij ons uitermate goed vermaakt op het bochtige wegennet op het Italiaanse Sicilië. De Sportage heeft er geenszins moeite mee uitgedaagd te worden. Het onderstel is heel mooi in balans en ondanks zijn hoogte is overhellen in de bochten tot een minimum beperkt. Tel er de meer directe, maar nog altijd geen heel scherpe besturing bij op en de Sportage weet gewoonweg rijplezier te bieden. Mocht je daarin te ver gaan, dan treedt er zeer voorspelbaar onderstuur op dat door de ESP dusdanig gecorrigeerd wordt dat je wel echt met de wetten der natuur moet dollen om de Sportage van zijn stuk te brengen. Leuk meegenomen, maar als vanzelfsprekend zullen de meeste kilometers op de snelweg worden doorgebracht en niet op spannende binnenwegen zoals wij grotendeels hebben afgelegd. Maar ook daar weet de Sportage te overtuigen. Nog meer zelfs. Dankzij additionele isolatie is het geluidsniveau in het interieur prettig laag en de stabiliteit voelt ook op snelheid heel behoorlijk aan. Een prettige reisauto.

Motoren

Onze favoriete Sportage is de 1.7 CRDi. Inderdaad, de minst krachtige dieselmotor. Het blok is stil, heeft met 260 Nm bij 1.250 tot 2.750 tpm een prettig koppelverloop en ook het vermogen van maar 115 pk is simpelweg voldoende. Vanuit elke versnelling pakt het blok mooi op. Verwacht uiteraard geen strepentrekker, maar voor dagelijks gebruik absoluut de prettigste motor. De 1.6 GDI, goed voor 135 pk bij 164 Nm, stond helaas niet tot onze beschikking, maar je merkt aan de 166 pk sterke 2.0 liter benzinemotor die 205 Nm levert al heel duidelijk een ander karakter dan de diesels. Hier ontbreekt toch echt de hulp van een turbo. De viercilinder-benzinemotor moet voelbaar meer op toeren worden gejaagd om van zijn plek te komen, en in combinatie met de automaat – zoals wij hem reden – mis je een Sport-stand om net even wat langer de versnellingen vast te houden. Het voldoet, maar de dynamiek die in combinatie met een dieselmotor wordt geboden is simpelweg van een ander niveau.

Conclusie

We maken de balans op en kunnen concluderen dat Kia met een verfijnde Sportage de strijd in het C-segment der SUV’s in alle hevigheid zal blijven doen vervolgen. Kia heeft er goed aan gedaan aandachtig naar bestaande rijders te luisteren en daar leer uit te trekken. De Sportage is volwassen geworden, heel volwassen. Zijn representatieve uitstraling is nog altijd een pré, bovendien is ‘ie ruim, zijn de materialen keurig en de uitrusting evenzo. Voor de op dynamiek gerichte bestuurder laat Kia wat punten liggen bij de benzinemodellen, maar dat neemt niet weg dat een Kia Sportage op je shortlist niet ontbreken mag.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Kia Sportage
Redactie
Door Redactie

Zoeken