Tests

Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS

Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS

Het is een opvallende verschijning die de nodige aandacht trekt. De Cadillac CTS moet het opnemen tegen de gevestigde Duitse orde en biedt veel waar voor je geld. Hij is comfortabel en biedt goede rij-eigenschappen.

“Wat is dit voor merk? Wat kost ‘ie?”, maar zelden krijgen we zo vaak dit soort vragen. Cadillac is dus een onbekende speler op de markt. Dat is ook niet zo gek. In Europa wordt het merk nauwelijks verkocht, een degelijke dealermaatschappij is er niet en ook de modellen zijn niet Europees. Tenminste, een paar jaar geleden. Op dit moment staat Cadillac er heel anders voor. In Nederland heeft het merk zich in een compleet nieuw pand langs de A2 gevestigd. Daar is de Europese importeur gehuisvest. Met een behoorlijk programma aan nieuwe modellen (aangepast voor Europa) gaat het merk zich presenteren.
 
Exterieur: Opvallend
De Cadillac CTS valt het best te plaatsen in de klasse van de BMW 5-serie, Audi A6 en Mercedes E-klasse. Het ontwerp van de auto ziet er imposant uit. De enorme kofferbak, de indrukwekkende grille en verticaal geplaatste lichtunits onderscheiden de CTS van z’n concurrenten. Het geheel is in lijn met de andere modellen van Cadillac. Opvallend is de knik in de achterkant die van de kofferbak doorloopt in de achterbumper. De CTS ziet er onderscheidend uit. Je moet meteen denken aan een stoere maar tegelijk ook elegante auto. Wat tegenvalt is de keuze voor geribbeld glas voor de mistlampen en knipperlichten in de voorbumper. Dit heeft niet dezelfde mooie uitstraling als de koplampen.
 
Interieur: Prima afwerking
Eenmaal plaats genomen in het interieur komt je een luxe sfeer tegemoet. De door ons gereden Sport Luxury uitvoering is het topmodel van de CTS-reeks. Zaken als leren bekleding en houten afwerking op het dashboard onderstrepen de chique uitstraling. Cadillac heeft gebruik gemaakt van veel verschillende soorten en kleuren materialen, die zacht aanvoelen. Amerikaanse auto’s staan niet bepaald bekend om hun goede afwerking, maar bij de CTS is dat wel anders. Alles sluit mooi op elkaar aan en dankzij de prima materiaalkeuze oogt en voelt het hoogwaardig. ’s Avonds is het instrumentenpaneel mooie helder wit verlicht en zorgen lampjes onder het dashboard en in de deuren voor een chique instap.
 
Entertainment systeem van Bose
De middenconsole is naar de bestuurder toe gedraaid. Het uitgebreide entertainmentsysteem omvat een audioinstallatie van Bose, een DVD-speler, navigatiesysteem en zelfs een TV-tuner. Dat de heren van Bose zich met de geluidsinstallatie hebben bezig gehouden is goed te horen. Het geluid is zeer zuiver en dankzij de subwoofer zijn de lage goed te voelen! De bediening is duidelijk en de ergonomie zit goed in elkaar. Een kanttekening moesten we plaatsen bij de bediening van de boordcomputer en de cruise control. De boordcomputer is alleen via het entertainmentsysteem te bedienen is. De cruise control is niet handig te bedienen doordat deze een plekje gevonden heeft op de hendel van de richtingaanwijzers.
 
Afwerking kofferbak laat te wensen over
Zowel voor- als achterin kun je als passagiers een prima plek vinden. De voorstoelen zijn  elektrisch verstelbaar. Een goede zitpositie vinden is geen enkel probleem. Achterin is ook aan ruimte geen gebrek, maar mensen die langer zijn dan 1,85 m zitten wel met hun kruin tegen het dak. Dat had iets royaler gemogen. Opbergruimte in het interieur is er in de vorm van een ruime middenarmsteun, een klein dashboardkastje en kleine portiervakken. Echt veel ruimte is er dus niet. De kofferbak is met een inhoud van 420 liter voldoende. De afwerking van de kofferruimte is slecht. Er steken dikke bouten uit die kunnen zorgen voor het beschadigen van de bagage. Verder is de subwoofer, die verwerkt is in de hoedenplank, onbeschermd opgehangen. Bij het dichtgooien van de kofferklep heb je gegarandeerd vieze handen want een handgreep ontbreekt. Een ander nadeel van de kofferbak is dat deze alleen te openen is met de afstandsbediening of met een knopje in het interieur. Voor dat laatste moet de auto ook nog eens op de handrem staan. In de praktijk erg lastig allemaal.
 
Rijden: Comfortabel
Rijden met de CTS is vooral comfortabel. Klinkerwegen en drempels worden zijdezacht genomen, je zweeft als het ware over de weg. De stoelen bieden veel steun en comfort en het is stil in het interieur. De motor laat zich niet horen, alleen op de snelweg begint het windgeruis te gelden. Met name op hoge snelheden (> 160 km/h) is dit erg goed hoorbaar. Je hebt te allen tijde het gevoel met een grote auto op weg te zijn. Dat komt niet alleen door het ruimtelijke gevoel in het interieur maar ook door het weggedrag. Toch is de CTS zeker niet onsportief. Hij is prima door de bocht te loodsen en helt niet hinderlijk over. De besturing is snelheidsafhankelijk, maar bepaald niet direct. Er zit een dood punt rond de middenstand en in de bochten moet je flink sturen. De motor is om van te genieten. De 3.6 liter zescilinder benzinemotor levert prima prestaties. Bij een gemiddelde rijstijl is de motor vooral stil, maar wanneer er om vermogen gevraagd wordt laat ‘ie van zich horen. Een Amerikaanse roffel klinkt uit het vooronder van de CTS en 257 pk’s staan klaar om de CTS in 7,0 seconden naar 100 km/h te brengen. Tijdens een rit over de Duitse Autobahn viel op dat de CTS zich daar prima in zijn element voelt. Hij heeft totaal geen probleem om mee te komen met z’n Duitse concurrenten. Op hoge (Autobahn-)snelheid blijft de auto stabiel en volgt het stuur prima elke beweging die de bestuurder doorgeeft. Veel snelheidsbeleving is er niet. Hoge snelheden voelen veilig aan en de sprint naar 100 km/h lijkt veel minder snel te gaan dan de cijfers uitwijzen. Zoals gezegd, het is vooral comfort dat de klok slaat maar de sportieve prestaties zijn daar zeker mee gecombineerd. Jammer genoeg schakelt de versnellingsbak niet erg soepel en pakt de koppeling niet altijd even fijn op.
 
Uitrusting: ´Value for money´
Wat uitrusting betreft staat de CTS op een hoog niveau. ‘Value for money’ is een sterk punt van Cadillac. De Sport Luxury uitvoering, zoals door ons gereden is voorzien van zaken als cruise control, gescheiden climate control, centrale vergrendeling op afstandsbediening, elektrische stoelverstelling en –verwarming, elektrische verstelbare en inklapbare spiegels, leren bekleding, Bose audiosysteem, multifunctioneel stuurwiel bekleed met leer en echt hout, elektrisch bedienbare ramen, Xenon verlichting, ESP en 17 inch lichtmetalen velgen. In deze Sport Luxury uitvoering kost de CTS € 53.150,-, een bedrag waar je bij de concurrenten met vergelijkbare motoren slechts een basisuitrusting hebt.
 
Conclusie: sterke en onderscheidende concurrent
De CTS is in veel opzichten een onderscheidende auto. Het design is alles behalve standaard en trekt flink de aandacht. Je kunt niet onopvallend door een winkelstraat rijden en krijgt gegarandeerd de vraag in wat voor auto je rijdt. Het comfort is een sterk punt van de CTS evenals de rijke uitrusting in combinatie met de prijs. Cadillac heeft veel aandacht besteed aan de (sportieve) rijeigenschappen door onder andere te testen op de Nurburgring. Dat is te merken maar het niveau van de Duitse concurrenten op dat gebied is nog niet bereikt. Waar ze zich eveneens niet met de Duitsers kunnen meten is het ontbreken van een dieselmotor die in dit segment erg belangrijk is. Cadillac zet in ieder geval een hele onderscheidende, prettig rijdende en goed geprijsde auto in de markt die je zeker mee moet nemen in de overweging tussen een A6, 5-serie of E-klasse.  

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Onderscheidend en comfortabel: Cadillac CTS
Redactie
Door Redactie

Zoeken