Tests

Honda Civic Tourer

Honda Civic Tourer

Honda heeft het moeilijk in Europa, misschien nog wel het meest in ons land. Maar juist daags nadat is besloten de Europese organisatie stevig in te krimpen – met als gevolg dat per 1 april 2014 het importeurschap voor de Benelux vanuit Brussel wordt gerund – heeft het merk zich een model in huis gehaald dat de gemiddelde Nederlander op z’n wenken bedient. Maak kennis met de nieuwe Civic Tourer.

Laten we het eens opnemen voor Honda. Vroeger vonden we dat het merk oersterke auto’s bouwde. ‘Niet kapot te krijgen!’, hoorde je telkens als men over een Honda sprak. Nog steeds, maar vlak daarachteraan volgt vrijwel evenzo vaak de zure woorden ‘saai’ of ‘fantasieloos’. En duur, bovengemiddeld duur. Een autogeneratie geleden besloot Honda wat te doen aan haar stoffige uitstraling. En hoe! Het merk lanceert de achtste generatie van de Civic die van zijn voorganger en eigenlijk vrijwel elk andere hatchback in het C-segment acuut een kleurloos muurbloempje maakte. ‘Saai’ gold bij wijze van spreken ineens voor de Alfa Romeo 147. Maar vanaf dat moment maakte Honda onherroepelijk kennis met het oer-Hollandse spreekwoord ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’. En niet alleen binnen onze landsgrenzen. Ook daarbuiten kreeg de Civic de handen niet echt op elkaar. Zijn geëvolueerde opvolger, die begin 2012 werd gebracht, ondervindt daar nog steeds last van. Het is dan ook zelden goed in de ogen van de Europese consument. Overdreven kritisch zijn de meesten. En alleen daarom al, of je het ermee eens bent of niet, vinden we de nieuwe Civic Tourer visueel bijzonder geslaagd. Lekker tegendraads. Verfrissend. En heel erg Japans.

“Of je het ermee eens bent of niet, wij vinden de Civic Tourer visueel bijzonder geslaagd.”

over de Honda Civic Tourer

Aerodeck
Wat de Civic Tourer ook meteen best onderscheidend maakt is het feit dat de voorlaatste keer dat Honda een stationwagen in het C-segment aanbood meer dan een decennia geleden is. De laatste Civic-station, toen nog Aerodeck geheten, rolde in de zomer van 2001 van de band. In tussentijd is er veel veranderd. Van een gemiddelde speler tot veruit de ruimste in z’n klasse. Want dat is de nieuwe Civic Tourer. Met een standaard bagagevolume van 624 liter krijgt zelfs de Octavia Combi uit Tsjechië het kwaad. Pas als de leuningen van de achterbank plat worden gelegd zal het rood aangelopen Skoda iets bedaren, maar 1.568 liter is anders nog een behoorlijke hoeveelheid voor allerhande spullen. Bovendien is dit volume exclusief de 117 liter onder de vlakke laadvloer die ontstaat na het neerklappen van de tweede zitrij. Met gemak passen daar twee trolleyreiskoffers in zodat onhandigere bagage ‘bovengronds’ opgeborgen kan worden. Een stel crossfietsen of lastig te stapelen dozen bijvoorbeeld. Om ze meteen de vereiste houvast te geven kunnen die eventueel gestald worden op de plek waar normaliter de achterpassagiers plaatsnemen. Met dank aan de ‘Magic Seats’. Bij een zeer bagagevriendelijk en bruikbare station als de Civic Tourer komt die veel geprezen stoelflexibiliteit natuurlijk des te meer van pas. En is zijn nog meer slimmigheidjes. Zo is er een gereserveerde opbergruimte voor de afdekhoes en scharnieren de achterportieren tot bijna 90 graden open wat het laden en lossen maar ook het in- en uitstappen makkelijker maakt.

Blind
Zoveel mogelijk bruikbare binnenruimte creëren, dat was Honda’s prioriteit bij het ontwikkelen van de Civic Tourer. Nu is de hatchback-carrosserievariant al gezegend met een enorme kofferbak, om de Tourer de leider in z’n klasse te maken moest daarvoor zomaar eventjes 23,5 centimeter aan koetswerklengte bijkomen. En die centimeters zijn allemaal ingetekend achter de achterste wielkasten, waardoor een behoorlijke overhang is ontstaan. Van de prominente ‘H’, die voortaan in een chique, gitzwart afgelakte grille is verzonken, tot aan het punt waar de bijna volledig geblindeerde en sterk afbuigende zijruiten beginnen is de Tourer qua architectuur identiek aan de vijfdeurs Civic. Oftewel, dat betekent jammerlijk genoeg dezelfde hoge zitpositie als bij het vijfdeurs-model (waarvan de brandstoftank die onder de voorstoelen is geplaatst de indirecte oorzaak is). Hoe we de bestuurdersstoel en het stuurwiel in diepte en hoogte ook verstellen, de ideale houding weten we niet te vinden. En dat terwijl de stoelen preciezer op maat aangemeten kunnen worden dan ooit tevoren dankzij wangen die (optioneel) eveneens te verstellen zijn.
Ook achterin sleurt de onveranderde architectuur de Civic-station mee in de kritiek die al rustte op de hatchback. En deze zal Honda wellicht nog het meest pijn gaan doen als er zich een geïnteresseerde voor de Tourer meldt. Die zal zich namelijk, net als wij, naarstig gaan afvragen hoe heeft kunnen gebeuren dat een auto met zo veel binnenruimte zo’n geringe beenruimte bevat. Kinderen tot aan puberleeftijd zullen we prima kunnen ontspannen, maar het ook niet kunnen schuiven van de voeten onder de voorstoelen maakt het voor volwassen moeizamer een natuurlijke zithouding te vinden. Het lijkt alsof Honda zich blind heeft gestaard op de kofferruimte en daarbij het comfort voor de levende dingen over het hoofd heeft gezien.

“Zoveel mogelijk bruikbare binnenruimte creëren, dat was Honda’s prioriteit bij het ontwikkelen van de Civic Tourer.”

over de Honda Civic Tourer

Betrokken rijgedrag
Punten ter verbetering zijn er dus zeker, maar de Civic Tourer heeft evengoed pluspunten overgekomen van de hatchback en ze daar waar mogelijk zelfs nog iets aangesterkt. De Honda-kenner weet nu meteen dat we aanbeland zijn bij het rijgedrag van de auto. Want sturen, dat doet ook deze Honda als een van de beste. Door minuscule ingrepen aan de stuurinrichting en de voortrein en een primeur in de vorm van adaptieve demping op de achteras rijdt de Tourer nog iets verfijnder als zijn kortere evenknie. Niets ten nadele van andere typische autolanden, maar in Japan weten autorijden, weliswaar geheel op hun eigen manier, altijd zo sereen en tegelijker enthousiasmerend te maken. De Civic Tourer ligt als een clichématig blok op de weg maar voelt in feite helemaal niet uitdagend aan terwijl de schakelgangen toch zeer direct en kort zijn als bij een nadrukkelijk sportieve auto. Bij elke handeling betrekt de Honda je serieus bij het rijden, maar de koppeling van de manuele 6-bak en besturing geven daarentegen juist weinig weerstand. Het reilen en zeilen achter het stuurwiel van de Tourer verloopt allemaal zo soepeltjes. Beter dan we van Europese makelij gewend zijn willen we niet per definitie zeggen, gewoon anders. Gemoedelijk.
De instelbare schokdempers kunnen op Comfort, Normal of Dynamic gezet worden en hoewel dit – van achter het stuurwiel – niet hetzelfde voelbare effect geeft bij een auto met rondom variabele dempers is er wel degelijk verschil tussen de verschillende modi te ontdekken. En dat is waar het ‘em Honda nu juist om te doen is: voor de klant wel de lusten voor een effectief dempersysteem, maar niet de lasten. Want hoewel nog onbekend, wordt nu al beloofd dat de meerprijs ervan stukken lager ligt dan de conventionele systemen van andere merken.

Diesel goedkoopste
Honda staan te boek als relatief duur, een claim die de Nederlandse importeur niet bevestigt noch ontkent. Maar nu de prijzen van de Civic Tourer bekend zijn gemaakt, wil het maar al te graag van de daken schreeuwen dat die erg scherp zijn. En dat kunnen wij weer niet wegwijven. Opvallend is dat niet een benzinemodel, de 1.8-viercilinder met 142 pk, voor het laagste starttarief in de prijslijsten staat maar de diesel. Met stip. De Civic Tourer 1.6 i-DTEC is er vanaf € 22.990,- versus € 25.590,- voor de benzine. De importeur geeft toe de instapper een lokkertje betreft en j het als koper ervan zonder airco moet stellen, maar ook met deze mededeling is deze Honda voor de verandering keurig geprijsd.
Bovendien is de diesel ook nog eens de lekkerste van het verkrijgbare motorenduo. Daar waar de 1.8-benzine nadrukkelijk op toeren gehouden moet worden, leunt de diesel op z’n rijkelijke koppel van 300 Nm dat vanaf 1.400 tpm gewillig reageert op commando’s. Om het verbruik te drukken zijn de ratio’s tussen de versnellingen niet altijd even ideaal in relatie tot de Romeinse verkeersomstandigheden, maar eraan storen hebben we ons ook niet aan. De diesel hangt lekker gretig aan het gas en heeft altijd reserve wanneer dat gewenst is. Hij had alleen wel wat stiller gemogen. Op kruissnelheid blijft de decibellen netjes op de achtergrond en zijn het vooral de afrolgeluiden van de Michelins die je hoort, maar zodra de dieselmotor wordt belast zet ‘ie een doorrookte, rauwe keel op.

Hollandse kost
We verklappen ons oordeel over de nieuwe Honda Civic Tourer eigenlijk al in de proloog en bijster veel hebben we daar nu niet aan toe te voegen. Afgezien van de ietwat teleurstellende beenruimte achterin heeft Honda – juist nu het merk het vertrouwen in de Nederlandse markt een beetje heeft verloren – een model in handen die de menig Hollander op z’n wenken bedient. De Civic Tourer biedt immers ontiegelijk veel binnenruimte in combinatie met praktische handigheidjes, is (voor het eerst) van alle moderne, weliswaar hier niet genoemde gemakken te voorzien en rijdt voortreffelijk. En dat alles, nog los van het verfrissende design, tegen een concurrerende vraagprijs. Als dat geen Japan-Hollandse kost meer is kunnen we ons best begrijpen dat Honda z´n biezen pakt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Honda Civic Tourer
Redactie
Door Redactie

Zoeken